Smittet på «Roald Amundsen» - kastet av «Midnatsol»: – Ydmykende

Solfrid Rustad (79) ble coronasmittet på MS «Roald Amundsen». Da Hurtigruten skulle gjøre det godt igjen, ble vondt verre: – Det var så ydmykende, sier Trondheim-kvinnen.

SMITTEFRI: Solfrid Rustad er for lengst friskmeldt etter at hun ble coronasmittet på «Roald Amundsen» siste uken i juli.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix

nyheter

Hun skulle få hjemreise fra Sortland onsdag, på Hurtigrutens bekostning. Men kapteinen kastet henne av skipet, da hun oppga at hun hadde vært syk.

– Jeg har ikke opplevd mye nedverdigende i livet. Men det var ganske ydmykende å måtte gå av båten. Egentlig var det kjempetrist, sier Rustad til VG.

Pensjonisten, som var sykepleier i 41 år, forklarte besetningen – til ingen nytte – at hun var symptomfri 14. august og erklært smittefri tre dager senere.

– Jeg regner meg som oppegående, men opplevde at jeg ikke ble trodd. De kunne jo bare ringt legekontoret på Sortland, sier 79-åringen.


Fantastisk opplevelse

Med ektemann, bror og svigerinne reiste hun med Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» rundt Svalbard 24.–31. juli.

– Vi tok oss råd til en kjempedyr uke og fikk en fantastisk naturopplevelse i strålende vær. Nedturen var desto større, da vi kom tilbake til Tromsø.


Pensjonistene i 70-årene var begynt på bilturen mot Vesterålen da en venninne ringte og hadde sett på VG at flere i besetningen var blitt koronasyke.

– Kjempestor skandale

– Vi som var passasjerer hadde signert en fem siders egenerklæring om sykdom og var underlagt et strengt smitteregime. Det var ikke besetningen.

Solfrid Rustad mener passasjerene skulle blitt informert om smitten på skipet og holdt tilbake. Hun er kritisk til at utlendingene blant mannskapet ikke var testet.

– Hurtigrutens håndtering var under enhver kritikk. «Roald Amundsen» var en kjempestor skandale, sier 79-åringen.

De fire pensjonistene ble koronatestet på legekontoret i Sortland 3. august. Solfrid Rustad var den eneste som testet positivt og ble satt i isolasjon.


Hurtigruten informerte ikke medpassasjerer om koronasmitte i vinter

Fire passasjerer testet positivt for koronaviruset etter seilinger med MS Fridtjof Nansen i februar og mars. Hurtigruten informerte ikke medpassasjerene.


– Som kniver i hodet

– Jeg fikk influensasymptomer. Verst var en forferdelig hodepine. Først 12. august våknet jeg uten følelsen av å ha ti kniver i hodet, sier Rustad.

Dagen etter erklærte Sortland-legen henne symptomfri og tre dager senere smittefri, slik Folkehelseinstituttets retningslinjer angir.

For kort tid siden kom tilbudet fra Hurtigruten som skulle bøte på skadene.

– Jeg ble tilbudt gratis hjemreise til Trondheim, med flott lugar og full pensjon. Jeg ble enig med Hurtigruten om å dra fra Sortland 26. august.

Fikk ikke bli med

Da Rustad kom om bord på MS «Midnatsol», oppga hun at hun hadde vært syk, men var erklært smittefri av lege 17. august.

BLE NEKTET: Rustad ble nektet å reise med MS «Midnatsol» etter at hun var symptomfri.  Foto: Frode Olsen

– Da ble jeg nektet å reise, selv om det var gått ni dager. Resepsjonen sa at kapteinen hadde bestemt at jeg ikke fikk bli med.

Hun skjønner at kapteinen var redd for smitte, etter MS «Roald Amundsen».

– Men som øverste leder om bord bør han kjenne Folkehelseinstituttets retningslinjer. Han kan ikke sette seg over de reglene, sier Rustad.


Innkaller kommunedirektøren til møte om habilitet i Hurtigruten-saken: – Ordføreren har mange bindinger

Kontrollutvalgets leder, Hans Petter Kvaal (H), vil rydde opp i forkant av en eventuell erstatningssak som kommunen kan komme til å rette mot Hurtigruten for å dekke utgifter knyttet til situasjonen på MS «Roald Amundsen».


Hun hadde mye bagasje og ba besetningen ringe etter drosje, men ble sittende en time på kaien fordi taxisentralen hadde fått høre at det var smitte der.

– Ikke smittsom

På spørsmål om en tidligere koronasyk som er erklært fri for symptomer og smitte, fremdeles er en smitterisiko for andre, svarer smittevernlege Andreas Skulberg i Helsedirektoratet:

– Hun er ikke smittsom.

Overlege ved Folkehelseinstituttet Siri L. Feruglio det samme:

«Personer som har fått påvist SARS-CoV-2 og er hjemmeisolerte, kan avslutte isolering (utgjør ikke smitterisiko for andre) når vedkommende er symptomfri og det har gått 3 døgn etter symptomfrihet og det er minst 8 døgn etter start av symptomer.»


Reiser gjerne igjen

Tross «Roald Amundsen» og opplevelsen med «Midnatsol» sier Solfrid Rustad at hun er veldig glad i Hurtigruten og gjerne reiser igjen.

– Jeg har reist flere ganger i året mellom Trondheim og Sortland, det er så praktisk i forhold til å ta fly.

Hurtigruten har også tilbudt passasjerene på koronacruisene i juli å få tilbake billettpengene eller enda mer, om de bestiller ny tur.

– VI er så glad i å reise med båt at vi kan tenke oss en rundreisetur med Hurtigruten i siste halvdel av september, hvis alt går bra, sier Solfrid Rustad.

Kommunikasjonssjef i Hurtigruten Rune Thomas Ege  Foto: Pressefoto

Kommunikasjonssjef på Hurtigruten Rune Thomas Ege sier at Hurtigrutens egne regler under pandemien på mange måter er strengere enn myndighetenes.


Tromsø kommune avslutter sitt arbeid om bord i MS «Roald Amundsen»

Hurtigrutens cruiseskip «Roald Amundsen» er ikke lenger «overtatt» av Tromsø kommune. Fredag ble skipet frigitt til Hurtigruten, og det medisinske arbeidet om bord blir avsluttet.


– Hos oss heter det at personer som har hatt symptomer som kan relateres til covid-19 i løpet av de siste to ukene, kan nektes ombordstigning, sier Ege.

Han mener feilen var at Hurtigruten booket hjemreisen for Solfrid Rustad før hennes 14 dagers periode som symptomfri var utløpt.

– Så dette ble unødvendig klønete. Det er bare å beklage, sier Ege.

62 ble smittet

Hurtigruten er under politietterforskning. Fylkesmannen i Troms og Finnmark har åpnet tilsyn mot skipslegene som var på de to ukecruisene med det nye ekspedisjonsskipet «Roald Amundsen».

Totalt var 386 passasjerer med på de to turene. Av besetningen på 158 var 122 filippinske statsborgere. 16 overholdt ikke karanteneplikten da de kom til Norge. 62 personer er bekreftet smittet etter Svalbard-seilasene.


Fylkesmannen oppretter tilsyn mot skipslegene på MS Roald Amundsen

Fylkesmannen i Troms og Finnmark oppretter tilsynssak mot helsepersonell på cruiseskipet MS Roald Amundsen, som er smittekilde til totalt 71 koronasmittede.


Rederiet har innrømmet feil i flere ledd i forbindelse med håndteringen av smitte om bord og kommunikasjonen til både passasjerer og myndigheter i etterkant.