Tusenvis av kvinner utsetter livmorhalsprøven på grunn av korona

Siden mars har 25 000 færre kvinner tatt livmorhalsprøven sammenlignet med i fjor.

GENERALSEKRETÆR: Ingrid Stenstadvold Ross (40) er generalsekretær i Kreftforeningen.   Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

nyheter

I mars stanset Livmorhalsprogrammet utsendelsen av påminnelser for å redusere det akutte presset på helsevesenet, og mange unngikk å gå til legen. Resultatet er nedslående, skriver Kreftforeningen i en pressemelding.

– I januar og februar ble det tatt flere prøver enn i de samme månedene i 2019. Deretter ser vi nærmest en bråstopp etter 12. mars da koronapandemien for alvor gjorde sitt inntog i Norge. Dette er svært alvorlig, sier Kreftforeningens generalsekretær, Ingrid Stenstadvold Ross.


Denne kunstige «hjernen» skal lære seg å finne kjennetegn på kreft: – Det beste eksempelet er selvkjørende biler

- På noen områder kan maskinen være flinkere enn legen, men den er ikke ment å erstatte dem, sier professor Robert Jenssen


– En enkel livmorhalsprøve kan redde liv

Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet hos Kreftregisteret, forsikrer om at de er i gang med å sende ut påminnelser igjen, og har en sterk oppfordring til kvinner om å bestille time når de får varsel.

Ved å sjekke seg alle de gangene man får påminnelse om å ta prøve, kan risikoen for livmorhalskreft reduseres med over 80 prosent.

– Det er 108 687 kvinner i alderen 25 til 33 år som ikke har tatt livmorhalsprøve de siste tre og et halvt årene. Vi må gjøre alt vi kan for å få de som faller utenfor med i programmet. En enkel livmorhalsprøve kan redde liv, sier Tropé.

– Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhalskreft så kan vi i stor grad det. Med en enkel livmorhalsprøve kan vi fange opp noen alvorlige celleforandringer før det utvikler seg til kreft, sier Kreftforeningens generalsekretær.