Karl fikk kroken i denne eksklusive ruggen: – Den er sjeldent i salg i Tromsø

Makrellstørja på 223 kilo kommer i salg over disk torsdag morgen.
nyheter

– Denne makrellstørja er den største fisken jeg noen gang har håndtert. Jeg har hatt håbrann tidligere, men ikke i disse dimensjonene, sier Karl Alberth Hansen – som måtte gå på YouTube for å få noen tips da han fileterte fisken.

Innehaveren av Karls Fisk & Skalldyr har brukt hele onsdagen på å renskjære den 252 centimeter lange ruggen. Han har allerede solgt rubbel og bit av fisken som er levert til kai i Tromsø, og er fanget i Nordsjøen.


Norsk makrellstørjekvote blir utvidet

Kvoten for fiske av makrellstørje blir nå utvidet til nær 312 tonn. Det åpnes også for mer fritidsfiske, som skal bidra til merking og observasjon av bestanden.


Selges på butikk og restaurant

Heldigvis for tromsøfolk med sans for eksklusive fiskeslag kommer makrellstørja i salg i Ishavsbyen – både i butikk og restaurant.

– Bardus har kjøpt et parti, og Eide Handel vil tilby makrellstørja i fiskedisken allerede i morgen. Mesteparten er solgt til sushirestauranter i Nord-Norge, sier Hansen.

Fersk makrellstørje er sjelden kost her i byen, men fiskehandleren vil ikke avsløre inn- eller utprisen per kilo fisk.

– Prisen er en forretningshemmelighet. Jeg tror Dragøy fikk tak i ei for noen år siden, men dette er første gang Karls Fisk & Skalldyr har makrellstørje, sier han.


Lasse fikk luksusfisk på nesten 200 kilo: - Den er verdt 50.000 kroner

Det sier innehaveren av Dragøy etter at han fikk den gedigne makrellstørjen på fiskebenken.


Billigere enn sørpå

Hansen kjenner til at butikker på Østlandet har tatt opptil 1.150 kroner kiloen for de dyreste stykkene av makrellstørje.

Prisen i Tromsø blir langt rimeligere, avslører kjøpmann Bård Pettersen ved Eide Handel.

SELGER STØRJE: Bård Pettersen ved Eide Handel har sikret seg et parti av makrellstørja fra Karls Fisk & Skalldyr.   Foto: John Strandmo

– Han Karl har stått borti Tromsdalen og jobba seg søkksvett, og dette er et eksklusivt fiskeslag vi aldri har hatt inne i vår butikk, så han fikk en god pris hos oss. Vil legger oss på 249 kroner for ren filet over disken, sier Pettersen.


Luksus fra havet:

Slik lager du et skikkelig herremåltid av makrellstørje fra yttersida

Denne uka skal jeg lage den mest eksklusive fiskeretten jeg har laget her i matspalten. Men frykt ikke – du kan lage den i en «billigversjon» også.


Makrellstørja gyter ikke i norske farvann, men den er ikke uvanlig å se langs norskekysten fra juli til september, ifølge Store norske leksikon.

– Jeg kjenner faktisk en kar som har observert makrellstørje på yttersida av Kvaløya her, men jeg har aldri hørt om noen som har fanget en slik fisk i Tromsø-området, sier Pettersen.