«Skeiv» festivaluke setter søkelyset på miljøproblematikk

Når Open Out Festival arrangeres denne og neste uke, byr kunstnere på iskrembar med ugress og bokbindingsverksted.

INTERAKTIVT: Lørdag startet festivalen Open Out, som arrangeres for tredje året på rad i Tromsø. Bildet er fra en performance under fjorårets festival.   Foto: Natalia Szczerba

nyheter

Lørdag åpnet kunstfestivalen Open Out med sin faneutstilling «Leave No Trace» hos Kunstforeningen. Til og med lørdag 12. september skal kunstnerne stille ut kunsten sin. Årets tema, som har gitt navn til utstillingen, fokuserer på miljøproblematikk og hvordan mennesker forholder seg til miljø og natur.

Camilla Renate Nicolaisen er kunstner og en av festivalens ledere. Hun forteller at mange av arrangementene vil foregå i Kunstforeningens lokaler:

– I løpet av festivalen kan en få med seg interaktiv kunst, ulike performancer, verksteder, filmvisninger osv. I tillegg er hovedutstillingen «Leave No Trace» åpen hver dag hele uka. Vi er veldig heldige som har blitt invitert av Kunstforeningen til å ta i bruk deres lokaler for Open Out-arrangementer i år.


Auksjonerer bort kunst til støtte for Elisabeths kreftbehandling

Når Elisabeth Rasmussen (42) lander i Tromsø håper Galleri NORD på å ha samlet inn 70.000 kroner til støtte for hennes kreftbehandling.


– Et trygt rom for å stille ut kunst

Kunstnere har selv kontaktet festivalen med forespørsel om å delta etter en «open call», og noen har også blitt kontaktet direkte av festivalen fordi de jobber med kunst som er knyttet direkte til årets tema. Gruppa snakker ulike språk og har ulik bakgrunn, som betyr at enkelte arrangementer foregår på engelsk.

– Open Out Festival er en festival som legger vekt på visuell kunst og som forsøker å skape plass for at skeive kunstnere får uttrykke seg. Når vi bruker begrepet skeiv, forholder vi oss ikke bare til seksuell legning eller kjønnsidentitet, men også andre minoriteter og kunstnere som ønsker å bryte ned barrierer, forklarer Nicolaisen.

Hun forteller videre at festivalen favner om en måte å jobbe med kunst på som bryter ned definisjoner:

– Å kalle det for en skeiv festival, tiltrekker en del kunstnere som kanskje synes det er vanskelig å ta et definert standpunkt, og dermed opplever festivalen som et trygt rom for å stille ut kunsten sin. Vi ønsker å gi rom for det udefinerte og er ikke ute etter å sette merkelapper på noen.


Gir TIFF-staben og festivalpublikumet æren for hederspris

Tidligere festivalsjef for TIFF, Martha Otte, var strålende fornøyd med å ha mottatt hedersprisen fra Norsk filmkritikerlag i Oslo fredag formiddag.


Iskrembar og bading i Bukta

Nicolaisen informerer om at festivalen er gratis og åpen for alle, men at noen arrangementer krever påmelding med hensyn til smittevern. Mange av arrangementene utnytter bredden i begrepet kunst, og gir publikum muligheten til å aktivt delta i kunsten som utspilles. Kunstner og iskremmaker Ieva Grigelionyte forsøker å utvide folks perspektiv på hva som kan være mat. Derfor er det kommende onsdag og lørdag mulig å smake iskrem laget med forskjellige slag planter og ugress fra byens grøfter.

– Vi har også flere verksteder denne uka – der publikum kan delta. Blant annet arrangeres det bokbinding-verksted av den samiske Tromsø-kunstneren Hans Ragnar Mathisen, sier Nicolaisen.

Fredag inviterer kunstnerne Øyvind Novak Jenssen og Karoline Sætre til et «flytende måltid», der mat serveres i Telegrafbukta.

De to kunstnerne vil under festivaluken forsøke bygge en flåte, så folk må gjerne ta med badetøy, melder Nicolaisen.