Solgte 60 av Knut Fjørtofts bilder på 3 timer

Allerede dagen før salgsutstillingen med de gjenværende verkene etter avdøde Knut Fjørtoft åpner, har galleriet solgt halvparten av de tilgjengelige arbeidene.

ÅPNER UTSTILLING Torsdag åpner Krane galleri salgsutstilling bestående av den avdøde Knut Fjørtofts verker. På bildet ser vi Cathrine Krane Vassmyr (til venstre) og Marit Tøllefsen som begge har kurert utstillingen.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Krane Galleri åpnet salget onsdag klokken 12.

– Det er første gang i galleriets historie at vi har solgt 60 bilder på 3 timer. Det er tydelig at det er mange som ønsker å sikre seg en «Fjørtoft»,, forteller Lisa Krane Holm i Krane Galleri.

HAR ALDRI SOLGT SÅ MYE FØR: Lisa Krane Holm i Krane Galleri forteller at de aldri før har solgt så mange verker på så kort tid.   Foto: Christer Pedersen

Det er også første gang i galleriets historie de holder en utstilling med verkene til en avdød kunster. Og første gang i galleriets historie at de har åpnet for salg via nett .


Nå selges de siste Knut Fjørtoft-verkene: – Pappa lever videre gjennom kunsten

Knut Fjørtoft var en av Tromsøs store kunstnere med sin grafiske kunst. For tre år siden gikk han bort - bare 57 år gammel. Nå stilles hans gjenværende arbeider ut for salg gjennom salgsutstillingen «Døden er en stjerne».


– Det har vært veldig arbeidskrevende å få utstillingen satt opp, men vi er stolt av det vi har fått til. Utfordringen har jo ligget i at Knut ikke er her mer, og at vi har vært nødt til å bygge utstillingen fra bunnen av uten å rådføre oss med kunstneren underveis, forteller Krane Holm.

Galleriets ansatte Catherine Krane Vassmyr og Marit Tøllefsen har kurert utstillingen.

Fjørtoft døde brått av naturlige årsaker sommeren 2007, bare 57 år gammel. Det er Fjørtofts datter, Kaja Fjørtoft Nilsen (30), som har tatt kontakt med Krane Galleri for å få hjelp til å forvalte, stille ut og selge verkene.

FAR OG DATTER: Knut Fjørtoft avbildet sammen med datteren Kaja Fjørtoft Nilssen Owren.   Foto: PRIVAT

Utstillingen består av hovedsamlingen til Fjørtoft som de har hentet på Senja i Galleri Segla – galleriet som Fjørtoft selv startet og drev etter at han flyttet fra Tromsø til Senja.

Krane Holm forteller at de har prissatt verkene fra 8.000 kroner til opp mot 30.000 kroner.


UiT har kjøpt fem steinskulpturer fra privat eier laget av den avdøde kunstneren Knut Fjørtoft

Salget har tatt over ett år å gjennomføre. I fjor høst slo UiT til og nå skal skulpturene plasseres utenfor Naturfagbygget.


– Vi har forsøkt å legge oss på en fornuftig pris for hans verker.

Blant dem som har allerede har kjøpt fra samlingen er Nord-Norsk Kunstmuseum, som har sikret seg fem av verkene.

– De vil sikre seg flere Fjørtoft i samlingen sin. Også er det fint for publikum som vil få verkene tilgjengelig til «evig tid», sier Krane Holm.

Salgsutstillingen «Døden er en stjerne» åpner torsdag klokken 19.00. Kunsthistorier Lisa Dahl fra Nordnorsk Kunstmuseum vil holde åpningstalen, og Fjørtofts datter, Kaja, samt hans mor, Solveig, vil begge være til stede på åpningen.

– På grunn av den store interessen, og av hensyn til smittesituasjonen, åpner utstillingen utendørs i bakgården og publikum blir sluppet puljevis inn i galleriet der utstillingen henger, forteller Krane Holm.

Utstillingen som åpner i morgen er satt sammen av 22 monotopier, men det er totalt 120 av Fjørtoft verker som skal selges.