Farevarsel etter store nedbørsmengder:

Meteorologen: – Har man fortsatt trampolinen og hagemøblene ute kan det være greit å ta en sjekk på at ting ikke blåser bort

Det regner sidelengs i Tromsø, søndag formiddag, ifølge meteorologen må det bli verre før det blir bedre.

DÅRLIG VÆR: Det er ventet store nedbørsmengder og kraftig vind de kommende dagene.   Foto: NTB

nyheter

NVE har sendt ut gult farevarsel for jordskred i regionen, som følge av det kraftige regnværet som er ventet de neste dagene.

– Det er rett og slett ventet store nedbørsmengder, og med de mengdene mener vi at det er utbredt fare for skred, forteller vakthavende for NVEs jordskredvarsling, Per Glad.

Hvor store eventuelle skred vil være, og om de inntreffer nøyaktig i Tromsø er ifølge Glad helt umulig å si.

– Det er gult varsel, som er det laveste nivået, men vi kan ikke utelukke store skred. Skredvarslingen er for et stort område, så det blir vanskelig å spekulere i nøyaktig hvor eventuelle skred inntreffer.

Regn, regn og atter regn

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Tromsø, Håvard Thorseth, forteller at det vil fortsette å regne hele søndag – med noen få pauser.

– Det skal holde på litt, men litt av og på. Det kommer en del regnbyger i dag, ganske kraftige byger, med litt pauser innimellom, forteller Thorseth.

Han stopper ikke der. Det skal fortsette.

– Det kommer inn et nytt lavtrykk i løpet av morgendagen, så det blir mye regn særlig mandag kveld og natt til tirsdag, forteller Thorseth før han legger til:

– Det fortsetter utover formiddagen på tirsdag.

Heldigvis skal det ifølge Thorseth være litt roligere regnbyger mandag morgen og formiddag.

– Det kommer et nytt område med masse regn utover mandagen, så det blir en god del regn mesteparten av dagen, men særlig på kvelden. Jeg vil anta at det er da jordskredfaren er på det største.

Kan vi vente oss bedre tider i løpet av neste uke?

- Ja, men vi må gjennom dette lavtrykket først.

Vind, vind og atter vind

Søndag pisker regnet på ruta, og undertegnede holdt på å blåse på sjøen på vei til jobb.

Kommer det til å fortsette å regne sidelengs, eller kan vi vente oss at regnet kommer fra oven etterhvert?

– Det kommer absolutt til å komme sidelengs, veldig kraftig. Det lavtrykket som kommer mandag, kommer med veldig mye vind. Lofoten og Vesterålen får det verst, men det vil blåse godt i Tromsø òg, både mandag ettermiddag og kveld, og natt til tirsdag.

Så vi bør sove med vinduene lukket?

– Sov med vinduene lukket, og har man fortsatt trampolinen og hagemøblene ute kan vet være greit å ta en sjekk på at ting ikke blåser bort. Kanskje også ta en runde å sjekke og kumlokkene i nærheten ikke er tette av løv, det kommer såpass mye regn at det kan være greit å se at vannet renner ned.

Den kraftige vinden vil komme fra sørvest og vest.

– Det er ikke dette man har lyst til å fortelle etter en høst med ganske mye gråvær.