Norsk reiseliv har tapt over 30 milliarder

Koronakrisen har ført til at norske reiselivsbedrifter har tapt over 30 milliarder kroner første halvår 2020.

STORTAP: Norske reiselivsbedrifter har tapt store penger i løpet av første halvår av 2020.  Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

nyheter

Samlet turistkonsum har halt med 40 prosent første halvår av 2020 sammenlignet med samme periode i fjor. Nedgangen har vært størst blant utenlandske turister med 60 prosent.

– Tallene gir en pekepinn på det enorme tapet reiselivet har i vente dersom restriksjonene opprettholdes og grensene fortsetter å være stengt, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, i en pressemelding.


Elendig august for turistnæringen: – Folk er skikkelig bekymret

Visit Tromsø hadde 80 prosent nedgang i august og tapte penger allerede før korona rammet reiselivet.


– Tapet tilsvarer bygging av E18

Nedgangen i turistkonsumet førte til at reiselivet fikk inn 49 milliarder kroner. Til sammenligning fikk de inn 81 milliarder kroner i samme periode i fjor.

– Omsetningstapet tilsvarer omtrent kostnadene ved å bygge ny E18 gjennom Asker og Bærum, og det har skjedd bare på noen få måneder. Analysen bekrefter at reiselivet har lidd et stort omsetningstap på grunn av myndighetens restriksjoner, og kommer til å lide store tap de neste månedene dersom pandemien vedvarer, sier Devold.

Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv.  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Hun er fast bestemt på at bedriftene må få kompensasjon så lenge myndighetene holder fast på koronarestriksjonene.

– Dette er ikke en krise skapt av reiselivet selv, men en pandemi, der regjeringens restriksjoner har ført til et enormt omsetningstap. Nå må regjeringen forstå alvoret og raskt iverksette en videre kompensasjonsordning for reiselivet. Så langt har 62 prosent av NHO Reiselivs medlemmer fått kompensasjon på cirka 1,2 milliarder. Det er helt urimelig om bransjen må ta høstens regning alene.


Antall Fjellheisen-besøkende har falt brått siden besøksrekorden i 2019: – Det er fryktelig usikkert hva som skjer fremover

I 2019 reiste 252.000 passasjerer med Fjellheisen. Hittil i år er det solgt 92.000 billetter og resten av året preges av usikkerhet.


– Fortsett norgesferien

Nordmenns turistkonsum ligger omtrent på samme nivå som i fjor. Dette skyldes en stor økning i norske overnattinger i juli.

– Det at mange nordmenn ferierte i Norge i sommer har bidratt til å holde deler av reiselivet gående i sommermånedene. Vi håper nordmenn vil fortsette å feriere i Norge utover høsten og til neste år, da det vil ha stor betydning for norske reiselivsbedrifter deriblant viktige hjørnestensbedrifter i små lokalsamfunn, sier Devold i pressemeldingen.