Oransje farevarsel i Tromsø

Det varsles om utfordrende vær i Tromsø mandag.

FAREVARSEL: Det er satt ut gult farevarsel i Tromsø innenfor flere værområder mandag.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Varsom.no, som er et samarbeid mellom NVE, Meteorologisk institutt og Statens vegvesen, melder om oransje farenivå på flere områder i Tromsø mandag.

Farenivåene er innenfor regnmengde, kraftige vindkast, flom- og jordskredfare.

Meteorologisk institutt skriver på sine nettsider at gult farevarsel sendes ut for mange ulike værsituasjoner.

«Det vil utstedes når vi forventer mindre konsekvenser. De fleste vil kunne fortsette med sine daglige gjøremål, men de som planlegger å ferdes i berørte områder, bør være oppmerksomme og vurdere aktiviteten en ekstra gang.»


Farevarsel etter store nedbørsmengder:

Meteorologen: – Har man fortsatt trampolinen og hagemøblene ute kan det være greit å ta en sjekk på at ting ikke blåser bort

Det regner sidelengs i Tromsø, søndag formiddag, ifølge meteorologen må det bli verre før det blir bedre.


Regn

Varsom.no skriver at det er ventet lokalt mye regn, 40–70 millimeter på ett døgn. Dette gir fare for overvann i tettbygde området, fare for stengte veier, og lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

«Vurder behov for forebyggende tiltak. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører. Sjekk veimeldinger (175.no). Tilpass farten og kjør etter forholdene.», skriver varsom.no på sine nettsider.

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Tromsø, Pernille Borander, forteller til iTromsø at vi har et vått døgn foran oss.

– Lavtrykket ligger vest for oss nå, men beveger seg gradvis nordover. Det har vært noen usikkerheter på prognosene, men det blir både mye nedbør og vind.

Mandag morgen var det gult farevarsel for Troms, men i løpet av formiddagen ble farevarslene oppjustert til oransje.

– Vi har valgt å oppjustere i Tromsø, både med tanke på vind og nedbør. Sånn som det ser ut nå kan det se ut som at det blir mest i indre strøk, men det kommer nok opp mot i hvert fall 40 til 50 mm nedbør i Tromsø, forteller Borander.


Kjenner du været på gikta? Eksperten forklarer om det er innbilt eller reellt

Mange sier at de kan kjenne det på gikta at det kommer dårligere vær, men er det innbilt eller på ordentlig? Det kan overlege Gunnstein Bakland svare på.


Vindkast

«Kraftig vind fra sørvest, på kysten liten og periodevis full storm, med vindkast omkring 30 m/s inn over land. Det er fremdeles noe usikkert når og hvor den sterkeste vinden vil treffe. Det er mulighet for svært kraftige vindkast i Salten, Ofoten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms.», skriver varsom.no.

– Det kommer noen kraftige vindkast, det blir litt mer fart i sakene kan du si. Man må huske på å feste løse gjenstander, sier Borander.

Dette kan føre til kansellerte avganger for kollektivtransport til havs og stengte bruer.

– Dette været kan også påvirke transport, vi ser allerede at flere ferger er kansellert.

Hun anbefaler alle å beregne ekstra tid når man skal ta seg fra A til B, og oppfordrer til å kjøre litt ekstra pent.

– Når det kommer så mye nedbør på en relativt kort tid, og sammenhengende over flere timer kan vi oppleve overvann. Spesielt i tettbebygde strøk. Det kan føre til at veier stenges, så det kan påvirke oss med tanke på reisetid og den type ting. Når man kjører og det er overvann kan det fort skje ulykker hvis man ikke kjører pent.

Jordskred og flom

Siden det er ventet store nedbørsmengder kan det føre til oversvømmelser og erosjonsskader i mindre elver. Det kan også føre til overvann i tettbebygde områder og stengte veier og bruer.

Nedbørsmengden kan også føre til jordskred, som kan føre til at enkelte veistrekninger kan bli stengt.