KSAT-avtale til 405 millioner kroner

Tromsø-selskapet KSAT har inngått en avtale om å levere satellittbilder for skogovervåkning til 405 millioner kroner. – Revolusjonerende overvåkning, sier klima og miljøminister Sveinung Rotevatn.

MILLIONKONTRAKT: Administrerende direktør Rolf Skattteboe har landet kontrakt til en verdi av 405 millioner kroner på å levere satellittbilder som skal følge med på avskoging.  Foto: Jan Harald Tomassen

nyheter

– Med nye høyoppløselige satellittbilder får vi bedre innsyn i hva som skjer i de tropiske landene slik at vi kan forbedre arbeidet med å redusere ødeleggelsen av verdens uvurderlige regnskoger, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Han forteller at avtalen betyr at detaljerte satellittbilder nå blir gratis tilgjengelig for alle.

– Allmenn tilgang på slik informasjon er avgjørende for å stanse avskogingen. Mindre lokalsamfunn kan nå ses og høres i kampen mot de selskapene som stjeler til seg deres rettmessige landområder, sier Rotevatn.

I en felles pressemelding sier Rotevatns colombianske miljøvernminister-kollega, Ricardo José Lozano Picón at en flaskehals i overvåkingen har vært prisen på høyoppløselige bilder.

– Når Norge nå betaler for å gjøre høyoppløselige satellittbilder gratis tilgjengelig for alle, får Colombia tilgang på hyppige og detaljerte satellittobservasjoner. Dette vil forbedre overvåkingen og gjøre det lettere å forvalte de verdifulle regnskogene våre, sier Lozano.

Kongsberg Satellite Services (KSAT) skal levere optiske bilder fra satellitt for overvåking og kontroll av global avskoging. Kontrakten er inngått med Norges Internasjonale klima- og skoginitiativ.

Dette initiativet er underlagt Klima- og miljødepartementet, og leder regjeringens arbeid med å redusere global avskoging.

Sjekk dette interaktive kartet fra Global Forest Watch for å se hvordan publikum vil kunne følge med på avskogingen

SKOG: KSAT skal levere satellittbilder som skal brukes til å overvåke avskoging. Kontrakten på fire år har en ramme på 405 millioner kroner. ILL: KSAT 

Satellitter er avgjørende

– Satellittbasert informasjon er avgjørende for miljøovervåking, siden global klimakontroll er avhengig av hurtig og nøyaktig satellittdata. Dette er et område av stor betydning ikke bare for KSAT, men for hele samfunnet. Derfor ser vi fram til å støtte dette viktige initiativet for å bekjempe avskogingen som skjer på verdensbasis», sier Rolf Skatteboe, administrerende direktør i KSAT.

KSAT skal levere både historiske og månedlige oppdaterte bilder av utvalgte områder over hele verden. Dette skjer for øvrig i samarbeid med Planet Inc i USA og Airbus i Frankrike.

– Rammekontrakten er en viktig milepæl for KSAT og vil styrke selskapets ledende posisjon på området i internasjonal sammenheng, sier Skatteboe.

Han forklarer at kontrakten bekrefter KSATs ledende posisjon som leverandør av informasjon fra optiske satellitter.

BRASIL: Dette satellittbilde viser et av verdens mest avskogede områder i Brasil. Nå skal overvåkningen bli enda enklere. 

Milliardomsetning

KSAT ligger for øvrig an til å nå en historisk milepæl i 2020. Selskapet ser ut til å nå budsjettmålet om å selge satellittdata for en milliard kroner.

I tillegg til skog- og miljøovervåking avdekker satellittbilder formidlet av Tromsø-selskapet omfattende ulovlig fiske i havområdene utafor Somalia, Sør-Amerika og Nord-Korea.


Satellittbilder er milliardindustri for Tromsø-selskapet

Aldri før har etterspørselen etter satellittbilder vært større. Det betyr milliardomsetning for KSAT i Tromsø – for aller første gang. Nå vil de gjerne ha myndighetene med på intensiv jakt etter storstilt tyvfiske.


Nyheten om kontrakten på skogovervåking kommer dagen etter at det ble kjent at Microsoft og KSAT inngår avtale.

Målet er at samarbeidet skal føre til at satellittdata skal bli enklere og lettere tilgjengelig.

– Det Microsoft ønsker er å knytte seg nærmere til satellittverdenen for å sørge for at data og informasjon fra satellitter kommer raskt og effektivt til en sky i nærheten av deg, forteller Skatteboe til E24.

KSAT har et nett av bakkestasjoner, med hoveddelen på Svalbard, i Tromsø og ved Troll-stasjonen i Antarktis. Dette utgjør verdens største bakkenettverk for satellittkommunikasjon.