Lager syv meter nordlystunnel i tidenes mest avanserte utstilling

Universitetet i Tromsø – Norges Arktiske universitet er i gang med å lage den mest teknologisk avanserte utstillingen som noensinne har vært på Tromsø Museum. Der får man oppleve en nordlystunnel og hologrammer som forteller om nordlysforskning.

STORE PLANER: Tor Ditlefsen og Cathrine Paus jobber med å utvikle universitetets nye nordlysutstilling og skal vise fram dagens forskning ved hjelp av splitter ny teknologi og kunst.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Fredag ble planene for den nye utstillingen «Under lyset» presentert og universitetet slår på stortromma. Til sammen har rundt 20 personer jobbet med utstillingen i over ett år og den har et budsjett på syv millioner kroner.

Åpningsdatoen er 22. november og da skal både tromsøfolk og turister få oppleve nordlyset på en helt ny måte.

TUNNEL: Slik er nordlystunnelen planlagt. Den blir syv meter lang og 2,84 meter høy. Illustrasjon: Superlys 

Signalutstilling

Noe av det første som vil møte de besøkende blir en syv meter lang nordlystunnel, der man skal kunne oppleve nordlyset slik det faktisk er på himmelen. En video laget av den anerkjente nordlysfotografen Ole Christian Salomonsen blir gjort om til tunnelformat. Selve tunnelen lages av Flexi Glass, som er en skjerm som lar seg bøye.

– Dette er ei signalutstilling for universitet. Vi håper at dette blir stedet tromsøværinger tar med seg besøkende hvis været er for dårlig til å se nordlys ute, sier Cathrine Paus, som er prosjektleder for utstillingen.

De bruker helt ny teknologi i utstillingen og mesteparten av dette blir utviklet på universitetet.

– Vi bruke AR-teknologi, altså «Augmented Reality», som blander sammen teknologi og virkelighet. Vi får laget en installasjon der man kan danse for å finne ut hvordan nordlyset lager de ulike fargene. Vi skal også ha et forskningsverktøy som kalles «All Sky»-kamera og ser ut som et fiskeøye, forklarer Paus.

AVANSERT: Slik blir det 220 kvadratmeter store utstillingsrommet på Tromsø Museum. Det åpner i november. Illustrasjon: Superlys 

Tre av universitetets forskere skal bli hologrammer som blir stående i utstillingen. Firmaet Superlys jobber med å utvikle utstillingen og sammen med forskerne lager de hologrammene.

– Forskerne filmes på et studio på universitetet og hologrammene i hologramboksene blir nesten like store som et vanlig menneske, forklarer Tor Ditlevsen i Superlys.


Lager sangforestilling om hvorfor Tromsø ble til by

Setter opp forestilling med musikalske fortellinger om byens historie på Skansen – Tromsøs tusenårssted.


Kan slå ut teknologi

Utstillingen på Tromsø Museum tar for seg dagens nordlysforskning.

– Her vil man få svar på hvorfor det forskes på nordlys og hvordan de forsker og hvordan det påvirker samfunnet. Det er mye vi ikke har fått svar på, men vi vet jo at nordlyset kan slå ut teknologi. For eksempel har nordlyset slått ut strømmen i hele Göteborg tidlig på 2000-tallet, sier prosjektleder Paus.

Lager egen nordlys-app

PROSJEKTLEDER: Cathrine Paus er prosjektleder for utstillingen "Under lyset". Til sammen har omtrent 20 personer jobbet med utstillingen.   Foto: Ronald Johansen

Det man ikke får svar på, er hvordan og hvorfor nordlys oppstår. Derfor utvikler de en egen app, i tillegg til utstillingen, som skal gi svar på akkurat det.

– Målgruppen for utstillingen er ungdommer og elever. Derfor er dette ei utstilling der man både kan oppleve noe og samtidig gå i dybden. Med applikasjonen håper vi å aktivisere ungdom utenfor Tromsø-området også, sier Paus.

UiT-rektor Anne Husebekk har høye forventninger til utstillingen.

– Dette er den mest teknologisk avanserte utstillingen til museet noensinne. Alle som bor her opptatte av nordlyset og jeg tenker at universitetet er en naturlig aktør som kan forklare fenomenet og hva det er. Nordlyset påvirker oss og det er viktig å forstå det. Nå får mange muligheten til å få et innblikk i forskningen som gjøres her. Det er et savn at vi ikke har hatt en slik utstilling her og jeg er sikker på at mange vil få glede av den, sier hun.

I tillegg til avansert teknologi, skal det også være kunstneriske elementer i den nye utstillingen.

­– Joar Nango, som i år har vært offisiell kunstner for festspillene i Bergen, skal lage en installasjon. Han har fått frie kunstneriske tøyler, så det er vi veldig spente på. Vi skal også ha kunst av tre, blant annet nordlysbølger av tre i taket, for bryte med det harde teknologiske, sier Paus.

Utstillingen vil sannsynligvis bli stående helt fram til museet flytter inn i nye lokaler i sentrum.