Tromsø kommune har kjøpt smittevernutstyr for 8,2 millioner kroner: – Det har vært en uoversiktlig situasjon med mange useriøse aktører

En arbeidsgruppe som fikk i ansvar å bestille smittevernutstyr forteller om kaotiske tilstander de første månedene etter pandemiutbruddet.

UTSTYR I BRUK: Her gjør ansatte i kommunen seg klare til å gå om bord i Hurtigrutens MS «Roald Amundsen» for å se til mannskapet som satt i karantene mens skipet lå til kai i Breivika i august.  Foto: Håkon Steinmo

Vi visste tidlig at det var leverandører man ikke kunne stole på, men vi visste ikke hvem de var.

Heidi Storrøsæter, seksjon for anskaffelser
nyheter

I en reportasje publisert lørdag omtaler VG det de kaller «Kampen om smittevernutstyret».

Da koronaviruset rammet landet skulle staten sikre at ingen kommuner gikk tomme for utstyr. Derfor fikk leverandører av smittevernutstyr beskjed om å prioritere statens bestillinger til et nasjonalt beredskapslager.

VG skriver at norske kommuner bestilte utstyr for flere hundre millioner kroner i løpet av de to første månedene av pandemien, men at ikke alt utstyret nådde frem.

I Tromsø kommune bestilte Heidi Storrøsæter, som jobber i seksjon for anskaffelser i Tromsø kommune, flere hundre tusen munnbind til 1,2 millioner kroner. Da flyet kom til Norge ringte leverandøren Norengros og fortalte at munnbindene var gått til det nasjonale lageret.

– Vi opplevde at varene ble kuppet, sier Storrøsæter til VG.


Tromsø kommune fikk tilbud om å kjøpe smittevernutstyr fra Idar Vollvik

Kommunen takket nei til henvendelsen fra selskapet fordi prisene var for høye. Det er de veldig glade for i dag.


Har kjøpt smittevernutstyr for 8,2 millioner

Ifølge VG har Tromsø kommune kjøpt smittevernutstyr for drøyt 8,2 millioner kroner.

Her er lista over innkjøp som VG har fått innsyn i:

  • 305.300 munnbind

  • 5044 P2-masker

  • 5000 P3-masker

  • 1,1 millioner hansker

  • 11.600 hodebeskyttelse

  • 81.300 smittefrakker

  • 596 visir

  • 5743 liter desinfeksjon

Bestilte utstyr for 20 millioner kroner

Heidi Storrøsæter har sittet i arbeidsgruppa som har hatt ansvar for å bestille smittevernutstyr. Hun forteller at kommunen har bestilt langt flere varer enn de har fått. Totalt er det bestilt smittevernutstyr for 20 millioner kroner, men regningen for det som er mottatt er på 8,2 millioner kroner.

– I tillegg har vi bestilt varer som skal sikre oss fremover i tid og som vi ikke har fått ennå. Beskjeden var at vi skulle klare oss selv og hvis vi trengte noe mer så skulle vi få hjelp fra det nasjonale lageret, sier Storrøsæter til iTromsø.

Hun beskriver den første tiden etter pandemiutbruddet som «veldig kaotisk».

– Det var veldig hektisk for oss som jobbet med dette. Det ble brukt veldig mye tid på å sjekke at produktene vi fikk inn holdt mål. Vi visste tidlig at det var leverandører man ikke kunne stole på, men vi visste ikke hvem de var, sier hun.

Storrøsæter sier at de gjerne ble sittende i telefonen fra tidlig om morgenen til sent på kvelden.

– Vi måtte avbryte lunsj og møter når leverandørene plutselig tok kontakt fordi de hadde funnet utstyr som vi trengte. Da måtte jeg innhente informasjon før jeg kunne legge inn en bestilling. Som vi har sett i ettertid så tilfredsstilte ikke alt utstyret de nasjonale kravene, sier hun til iTromsø.


Varsler slo alarm

Ansatt med risikokompetanse varslet om grove brudd på smittevernregler

En ansatt i Hurtigruten med utdanning og jobberfaring i samfunnsberedskap og risikoanalyse slo alarm om grove feil i smittevernet på Hurtigrutens «Roald Amundsen».


– Det har vært en uoversiktlig situasjon

Hanne M. Krogstad er seksjonsleder for anskaffelser i Tromsø kommune. Hun bekrefter at kommunen måtte ta saken i egne hender og bestille utstyr selv for å dekke behovet.

– Vi har selv tatt kontakt med leverandørmarkedet og skaffet det som vi har hatt behov for, sier Krogstad til iTromsø.

Seksjonslederen forteller at kommunes arbeidsgruppe for innkjøp av smittevernutstyr har brukt mye tid og ressurser på å sortere ut seriøse og useriøse aktører.

Krogstad har tidligere uttalt til iTromsø at kommunen fikk tilbud om å kjøpe smittevernutstyr fra Idar Vollviks selskap Vovi. Kommunen takket nei til henvendelsen fra selskapet fordi prisene var for høye. Vollvik ble tidligere i september siktet for brudd på loven om medisinsk utstyr da politiet mener at han bevisst har feilmerket pakker med munnbind.

– Det har kommet mange gode tilbud, men å vite hva som er gode og dårlige tilbud er vanskelig. Det har vært en uoversiktlig situasjon med mange useriøse aktører å forholde seg til, avslutter Krogstad.


Tromsø kommune sliter med høyt press på eget personell på grunn av smitteutbruddet på «Roald Amundsen» – nå får de hjelp fra Alta

Tre leger og tre sykepleiere fra Alta jobber nå for å følge opp mannskapet om bord på MS «Roald Amundsen» som ligger til kai i Breivika.


– Vi har i alle fall ikke bestilt for mye

Ifølge VG har Tromsø kommune i all hovedsak håndtert situasjonen på Hurtigrutens MS «Roald Amundsen» med smittevernutstyr de har kjøpt selv. Totalt har kommunen fått omtrent ti prosent av sitt totale behov for smittevernutstyr dekket gjennom statens nasjonale ordning.

I BREIVIKA: Hurtigrutens MS «Roald Amundsen» ble liggende i Breivika etter at det ble konstatert koronasmitte om bord.  Foto: Håkon Steinmo

Kine Nordmo-Stykket jobber i seksjon for hjemmetjenester og har hatt ansvar for at utstyret som tas i bruk i kommunen har god nok kvalitet. Hun sier at de la inn ganske store bestillinger på egen hånd fordi de hadde fått lite fra det nasjonale beredskapslageret.

– Mesteparten av det vi har er utstyr vi har kjøpt inn selv, sier Nordmo-Stykket til iTromsø.

– Har kommunen bestilt for mye smittevernutstyr?

– Ifølge beregningene utført av UiT så har vi det utstyret vi skal ha. Vi har i alle fall ikke bestilt for mye.

Nordmo-Stykket sier at regjeringen har sagt at disse utgiftene skal dekkes av staten, men det er foreløpig usikkert om alt vil dekkes og når pengene kommer.

– Desinfeksjon skal for eksempel ikke inkluderes i rapportene våre til Helsedirektoratet så vi vet ikke hva vi får dekket, avslutter hun.