Etter 30 år fikk Vigdis (66) pris for sitt arbeide med demente

Vigdis Mellem har i 30 år brukt mye av tiden sin til å øke livskvaliteten for demenssyke. Torsdag fikk hun en utmerkelse for sitt arbeide.

MANGÅERIG INNSATS: Vigdis Mellem har i 30 år bidratt til å gjøre livet litt enklere for demenssyke. Torsdag fikk hun pris for innsatsen.   Foto: Privat

nyheter

66 år gamle Vigdis Mellem er diakon i Tromsøysund menighet.

Torsdag fikk hun Demensprisen for sitt arbeid med å lage en møteplass for demente.

– Vigdis fikk prisen fordi hun blant annet gjør mye mer enn det som står i stillingsbeskrivelsen. Hun har gjort ekstra mye for dem som er demente, sier Rigmor Eriksen Yttergård, lokallagsleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen som deler ut prisen hvert år.

Det var hun som overrakte Mellem Prisen sammen med fylkesaksjonsleder Per-Olav Fure.

Prisen går til mennesker som har jobbet ekstra mye for de demenssyke.

Faren ble dement

Mellem har blitt anerkjent som en hverdagshelt i menigheten, og det er ikke uten grunn.

Siden 1990 har hun drevet det som kalles Torsdagstreffet, der demente har møttes på tvers av trossamfunn. I senere tid har også Mandagstreffet blitt opprettet. Her har de ulike aktiviteter som kafé, allsang, kryssord og loddsalg.


Overraskende funn om tromsøværingers vekt

Forskere på Tromsøundersøkelsen har funnet ut at Tromsø befolkningen sliter mer med fedme enn før, men vi er friskere. Nå prøver de å finne en kur.


– En av grunnene til at jeg har engasjert meg spesielt i dette er at min egen far har demens, forteller Mellem.

Glad for tilbudet

Mellem sier at hun også har vært med på et forskningsprosjekt som har utviklet et dataspill med hjernetrim for demente. Målet med spillet er å bedre koordinasjonen, balansen og styrken til de eldre.

– Jeg opplever at dette er noe de eldre trives å være en del av, sier Mellem.

Mellem har alltid lagt til rette for de demente i tingene hun arrangerer i kirken. Hun syns det er et viktig tilbud og er glad for at det får fortsette i ett år fremover.


Pasientene på Helsehuset fikk ikke kake til kaffen på julaften eller dessert på påskeaften: «Utrolig kjipt og fattigslig»

14 avviksmeldinger fra Helsehuset viser at fraværet av kostvert på avdelingene fører til at helsepersonellet bruker tid på å koke kaffe og ta oppvasken.


– Mandag og torsdagstreffene blir som et slags dagsentertilbud, og jeg er utrolig glad for at vi kan fortsette å gi de eldre et tilbud i nærmiljøet.

Hadde bursdag

For Mellem var det en stor overraskelse å motta denne utmerkelsen.

Hun ante fred og ingen fare da de skulle markere Demensdagen som vanlig torsdag i forrige uke, blant annet ved å arrangere pengeinnsamling for demensforskning.

– Så da Rigmor kom opp med blomster trodde jeg det var fordi jeg hadde bursdag, sier Mellem og ler.