Felles «Gunnar-front» i tromsøpolitikken mot bymåsen: – Ei plage

Gunnar Pedersen og Gunnar Wilhelmsen står langt fra hverandre politisk, men er enig om én ting: deres syn på måsen. Nå kan det bli politikk av det.

TO GUNNAR'ER OG EI MÅSE: Gunnar Pedersen (H) og Gunnar Wilhelmsen (Ap). Måsen i midten. Nå vil de to politikerne finne ei løsning på det de synes er en plagsom bymåse i Tromsø.  

nyheter

Mens de fleste i Tromsø har glemt den tidvis plagsomme bymåsen i Tromsø for i år, er det én mann som aldri glemmer:

Gunnar Pedersen.

Kommunestyrerepresentanten fra Høyre problematiserte under kommunestyremøtet onsdag det han mener er alvorlige måse-utfordringer i Tromsø sentrum. Han rettet også spørsmål til ordfører Gunnar Wilhelmsen, om ordføreren ville ta måsen opp som politisk sak i rådhuset.


Seniorforsker om trekkfuglene: – Når linerla er borte, er vinteren nært forestående.

Seniorforsker Karl-Birger Strann kan en hel del om trekkfugler, blant annet linerla som flyr mot Afrika på denne tiden av året.


– Foreldre er sint, barn er redd og gårdeiere i sentrum er lei av å få fasadene dekket av måseskitt, uttalte Pedersen.

– Fredet av en eller annen merkelig grunn

Høyre-politikeren mener det ikke lenger er mulig å spise mat utendørs i Tromsø sentrum, noe som er til sjenanse for han sjøl, turister, lokalbefolkning og restauranteiere.

– Noen måsearter er av en eller annen merkelig grunn fredet. For de er først og fremst ei plage. Jeg har fått med meg at det finnes venner av måsen, men jeg tror vi er et flertall som ser på den som ei plage, slo Pedersen fast fra kommunestyrets talerstol.


Leonard (11) har satt opp skilt for å redde livet til måsa Astrid og hennes egg

Da Leonard Høgseth (11) så at en pick up holdt på å kjøre over måseegget som lå rett ved den trafikkerte veien, tok han grep: Han dro rett hjem og lagde et skilt.


Flere måsearter som hekker i Norge er rødlistet, altså utrydningstruet. Deriblant krykkja og fiskemåsen.

På 40 år har krykkjebestanden i Norge gått ned med omtrent 80 prosent, ifølge Norsk institutt for naturforskning.

Ordfører i håndgemeng med måse

Ordfører Gunnar Wilhelmsen var hjertens enig med Gunnar Pedersen, og innrømte sågar å sjøl ha gått til fysisk angrep mot en bymåse på Kaffebønna

– Alle har opplevd det. Jeg har angrep en måse som prøvde å stjele maten til ungan, sier ordføreren om et besøk da han satt på uteserveringa til Kaffebønna.

Wilhelmsen sier at måsetiltak for sentrum er på hans «to do-list»:

– Det er klart vi er nødt til å se på dette. Men vi er avhengig av innspill.

Ordføreren fortsatte med å fortelle at 2020 var den verste måse-sommeren han minnes i Tromsø.

– Jeg har aldri opplevd at det har vært så ille som det var i sommer. Og jeg har bodd i Tromsø i hele mitt liv. Vi må angripe offentlige og private områder i sentrum, og gå i dialog med huseiere.

Politikere, et yndet mål for måsen

Høyres Erlend Svardal Bøe har tidligere snakket ut i iTromsø om et skjellsettende møte med bymåsen.

– Plutselig kjente jeg at noe traff meg kraftig bakfra. Jeg trodde først jeg ble påkjørt av en bil, men det var en kjempemåse som satt i meg bak fra, og sneiet ansiktet mitt i jakt på maten. Så kom flere måser og stupte mot meg for å få tak i frokosten min, sa han da til iTromsø.

– Om jeg ble redd? Ja, det skal jeg love deg. Det var en gigamåse. Jeg kastet fra meg maten i frykt, og la på sprang, sa Høyre-politikeren også den gang.