Septemberværet var varmere og våtere enn normalt – nå kommer den siste varme oktoberhelga

September bød på en av de varmeste dagene Tromsø har hatt, men måneden var også preget av kraftig vind.

FINT VÆR: Den varmeste septemberdagen i år ble målt til hele 20,1 grader i Tromsø.   Foto: Trond Karlstrøm

nyheter

Oktober vil starte med knallvær, ifølge meteorologen.

– Det blir lange perioder med sol og dagtemperatur på mellom 11 og 13 grader. Det blir en fin helg. Selv skal jeg jobbe, men hvis jeg hadde hatt fri skulle jeg nok dratt på fjellet i indre Troms, sier Rune Skoglund, meteorologikonsulent ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Godværet vil til og med fortsette mandag og tirsdag etter helga, før oktober faller tilbake mot normalen som er 2,7 grader.

– Vi går jo mot lavere temperaturer, og snø til slutt, så man må nyte denne helga her, sier meteorologen.


Kommentaren

Været i Nord-Norge er som en bedragersk venn, både når det er for godt og når det er for dårlig

Hadde det ikke vært for været, ville nordlendingene vært like saktmodige som bibeltro tørrpinner på Sørlandet. Vi ville simpelthen manglet noe som virkelig engasjerte oss.


Varmere september enn normalt

Tromsø har lagt bak seg en ny måned, og værmessig har byen gått gjennom det meste fra sol og varme temperaturer til sterke vindkast og felte trær.

3. september ble den varmeste dagen i Tromsø denne måneden med hele 20,1 grader målt på Vervarslinga. Dette er den sjette varmeste septemberdagen Tromsø har hatt siden 1950. Den aller varmeste septemberdagen Tromsø har hatt ble for øvrig målt 1. september 1997 da høyeste temperatur var 22,2 grader.

– Det har vært litt varmere og våtere enn det pleier, sier meteorologen.

Den varmeste septembermåneden hadde Tromsø i 2011 og 2013. Den gang hadde man en snittemperatur på ti grader.

De som er glad i varme kan iallfall prise seg lykkelig over at snittemperaturen i år ikke ble så kald som i 1966. Da var snittemperaturen på skrale 3,6 grader.

– Det laveste vi målte i år var 27. september på morgenen hvor det var 0,9 grader, sier Skoglund.


Varsler opp mot 15 grader: – Endelig har vi noen gode nyheter

Nå ser det ut til at det blir fint høstvær også i Tromsø.


Regn og vind

Til tross for varme dager har det også vært mye nedbør i Tromsø i løpet av september. I løpet av måneden kom det hele 150,2 millimeter nedbør. Dermed føyer 2020 seg inn som den 15. mest nedbørsrike septembermåneden siden 1950.

– Vi har hatt mye nedbør, mer enn normalt, 150 millimeter, sier meteorologen.

Den mest nedbørsrike septembermåneden var i 2003 da det kom 211,3 millimeter nedbør. Tromsøværingene fikk kjenne på sitt vante høstvær i september, iallfall når det kommer til vind. Ser man på gjennomsnittet denne måneden var vindkastene på 14,9 meter per sekund i snitt.Dette gjør 2020 til den femte mest vindfulle septembermåneden siden 1950. Vinden var likevel ikke så kraftig som i 1962. Da var nemlig gjennomsnittlig styrke på vindkastene hele 19 meter per sekund.