Koronasenteret har flyttet inn i nye lokaler i Kroken

Mandag åpnet koronasenteret i det som etter hvert vil bli pandemihåndteringens hovedkvarter i Tromsø.

FAGLEDER: Øivind Benjaminsen er fagleder ved koronasenteret  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Berit Hansen (58) var blant de første til å la seg teste i de nye lokalene i Kroken..

– Det gikk bare greit, sier Hansen.

Dette er andre gangen hun har tatt koronatesten, og mener folk overdriver når det gjelder hvor ubehagelig den er å gjennomføre.

– Jeg skjønner ikke de som sier at det er så ille, sier Hansen med et smil.

TESTET: Her blir Berit Hansen koronatestet av Hanne Katrine Nilsen ved det nye testsenteret i Kroken.  Foto: Ronald Johansen

Nå kan du bestille koronatest via nett

Tromsø kommune har nå opprettet et alternativ til koronatelefonen. Fra og med torsdag kan du også bestille time på nett.


14.000 koronatester

Senterets nye lokaler er i Jadevegen 69, i gamle Kroken sykehjem.

Koronasenteret i Fiolvegen ble åpnet 13. mars, og siden da har senteret gjennomført 14.276 koronatester, ifølge fagleder Øivind Benjaminsen. Han har ansvaret for smittesporing, testing og telefonlinjene ved koronasenteret.

Av alle testene som har blitt gjennomført så langt, har 245 tester vært positive. Det utgjør 1,72 prosent av alle testene.

– Det er omtrent fem minutter mellom hver test, og på en dag tester vi rundt 150 personer, sier Benjaminsen da iTromsø kommer innom de nye lokalene.

Årsaken til at de nå har flyttet fra det gamle testsenteret er todelt, forteller han.

Lokalene i Fiolvegen skal snart tas over av Mestringshuset, og i tillegg er det plass i det gamle sykehjemmet til å samle flere korona-instanser under samme tak.

– Etterhvert skal også luftveisklinikken flytte inn hit, det samme skal pandemiavdelingen og det skal også etableres en karantene og isolasjonsavdeling. Så hele huset skal tas i bruk, sier Benjaminsen.

KORONATELEFONEN: Inne i lokalene sitter også de ansatte som svarer på kommunens koronatelefon.   Foto: Ronald Johansen

Pandemiavdelingen er en avdeling hvor pasienter som er for friske til å bli lagt inn på UNN kan legges inn, mens karantene og isolasjonsavdelingen er ment å være en instans hvor pasienter som ikke har andre steder å være kan tilbringe isolasjonstiden.

– Det kan for eksempel være turister, forklarer Benjaminsen.


Derfor vil koronasenteret være stengt søndag

Søndag vil det ikke være mulig å verken ringe eller teste seg i Fiolvegen.


Hasteåpnet på søndag

I forbindelse med flyttingen av lokaler skulle testsenteret i Fiolvegen holde stengt søndag, men siden en elev ved Langnes skole testet positivt for korona, ble senteret hasteåpnet.

Benjaminsen forteller at den krevende situasjonen søndag gjorde at de måtte få flere folk i arbeid.

– Ting skjedde litt i hui og hast, men det gikk veldig greit, vi åpnet for testing både her i Kroken og i Fiolvegen. Og vi greide å få plassert 70 elever i karantene, sier Benjaminsen.


Langnes-rektoren stenger skolen til etter høstferien

Elevene ved den smitterammede ungdomsskolen tilbys hjemmeundervisning den kommende uka.


SMITTESPORING: En viktig jobb for koronasenteret er smittesporing. Her er Benjaminsen sammen med Anette Busk (midten) og Iril Gausdal Olsen, som begge er del av smittesporingsteamet.  Foto: Ronald Johansen

Han forteller at søndagens positive smittetest medførte en ekstraordinær arbeidsmengde, men at de var forberedt.

– Vi har øvd på slike scenarioer, sier Benjaminsen, som har vært fagleder ved senteret siden mai.

– Det er en veldig spennende jobb, med mange baller i luften samtidig, og jeg vil rose alle de ansatte her på senteret. De er engasjerte og jobber hardt fordi de synes jobben er meningsfylt, sier Benjaminsen.

Han ser fram til å fortsette arbeidet i de nye lokalene.

– Vi har betydelig større plass i disse lokalene, og i dag, rett etter flyttingen, er det litt sånn «hvor er ting?»-stemning, men det går seg til, sier han.