Her har tusenvis av Tromsøs småbarn boltret seg: – Familiens hus har vært en suksess fra første stund

Tirsdag fylte Familiens hus ti år. Det hylles av både kommunetopper og foreldre og barna som er på besøk. – Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten dette stedet, sier småbarnsmor Linn-Beate Jektvoll.

PÅ FEST: Kai Kozyra (1) og Sigrid Jektvoll (1,5) fikk både leke-kake og ei ordentlig sjokoladekake for å feire at Familiens hus fyller ti år. De koste seg på åpen barnehage på Stakkevollan tirsdag formiddag.   Foto: Carina Hansen

nyheter

Det er ikke bare småbarnsforeldre som er svært fornøyde med tilbudet. Familiens hus er en egen avdeling i Tromsø kommune og består av blant annet åpen barnehage på Stakkevollan og Langnes og de tilbyr kurs i foreldreveiledning for foreldre med barn i alderen 0–18 år.

– Jeg vil si at dette er det mest lønnsomme forebyggende tiltaket i Tromsø kommune, sier Kari Henriksen, avdelingsdirektør for avdeling for oppvekst og utdanning og utdyper:

– I åpen barnehage kan alle møtes. Nybakte foreldre som ikke har familie i byen, kan møte andre her og få et nettverk. I tillegg er det mange av våre spesialister som er innom åpen barnehage og det gjør at vi raskt kan fange opp hvis det er noen som trenger mer hjelp, sier hun.

Flere tusen besøkende

I 2010 åpnet dørene til åpen barnehage på Stakkevollan. Mye har skjedd på ti år. I 2013 ble det åpnet en åpen barnehage på Langnes. Nå er de flere ansatte. Men den største forskjellen er mengden besøkende.

– Vi får bare flere og flere brukere og fra flere nasjoner, sier førskolepedagog Lena Hansen, som jobber i åpen barnehage.

– Familiens hus har vært en suksess fra første stund. Vi er veldig stolt av tilbudet. Åpen barnehage har hatt flere tusen besøkende og det når ut til veldig mange, sier Anne Lium Berger, seksjonsleder for avdeling for oppvekst og utdanning.

Oldemor på besøk

På avdelingen på Stakkevollan har de et lokale med et stort spisebord og et stort gulv der små barn og babyer kan leke. Dit kommer foreldre for å være sammen med barna sine og for å møte andre foreldre og barn.

– Vi opplever at det ikke er så mange møteplasser for småbarnsforeldre og de som oppdager åpen barnehage kommer tilbake mange ganger. Det er både mødre og fedre, men vi har opplevd at hvis noen foreldre ikke har fått barnehageplass, så kommer bestemor hit. Vi har til og med hatt ei oldemor her. Vi ser at vennskap knyttes og telefonnummer utveksles. Noen har blitt fadder til barn de har møtt på åpen barnehage. Det varmer å se at dette er en viktig arena som fungerer, sier Solveig Wallan, koordinator for åpen barnehage.

FORNØYD: Pia Kemppinen og datteren Aina (1) var med på feiringen på åpen barnehage. Dit kommer de gjerne en til to ganger i uka. - Det er et superfint tilbud, sier Kemppinen.   Foto: Carina Hansen

Uvurderlig sted

Piia Kemppinen har vært en flittig bruker av åpen barnehage i nærmere åtte år. Tirsdag var hun der sammen med sitt tredje barn Aina (1).

– Vi ville vente litt med å begynne i barnehage og dette har vært et supert tilbud. Jeg har to eldre gutter og jeg var her veldig ofte med dem. Her treffer man foreldre og jeg har blitt kjent med mange, sier Kemppinen.

Linn-Beate Jektvoll hadde tatt med datteren Sigrid (1,5) og de fikk boltre seg med lekene.

– Jeg har vært her helt siden Sigrid var tre måneder og det er et fantastisk tilbud. Jeg vet faktisk ikke hva jeg skulle gjort uten det. Muligheten til å møte andre foreldre og barn er helt uvurderlig. Det er også en veldig god atmosfære, avslappet stemning og en god plass å være, sier Jektvoll.

Nå jobbes det for at Familiens hus kan åpne ei ny avdeling med åpen barnehage.

– Vi ønsker å åpne en åpen barnehage på fastlandet. Det kommer an på om det blir noe av planene om et oppvekstsenter i Tromsdalen. Det er også et politisk ønske å få det på plass, men det er usikkert når det kan bli, sier Britt Margareth Simonsen, enhetsleder for forebyggende helsetjenester.

Dette er Familiens hus:

De har to avdelinger med åpen barnehage, en ligger på Stakkevollan og en på Langnes

Åpen barnehage har frivillig oppmøte, der foreldre kan være sammen med barna sine. De har alltid førskolelærere og foreldreveiledere til stede. Siden koronautbruddet har de hatt påmelding og tar imot fem foreldre per gruppe.

Familiens hus tilbyr foreldreveiledning for dem som har barn i alderen 0–18 år. Dette er kurs for foreldre som går over flere uker.

«Blues mothers» er ei mestringsgruppe for nybakte mødre som har det vanskelig der de kan få hjelp til å mestre stress og uro.