Kommunens pressekonferanse om trålersmitten: – Ingen fare for byens befolkning

Etter at 24 personer om bord i en russisk tråler testet positivt for korona fraktes alle til isolasjonsavdelingen i Kroken.

iTromsø sender direkte fra Tromsø kommunes pressekonferanse onsdag 7. oktober.

nyheter

24 personer blant et mannskap på 34 har testet positivt på covid-19 om bord i den russiske tråleren «Obelyay» som ligger til kai i Tromsø. Vi sender direkte fra kommunens pressekonferanse klokken 13.00.

Til stede på pressekonferansen er:

Ordfører Gunnar Wilhelmsen, kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen og Øivind Benjaminsen, fagleder for koronasenteret.

De som tester negativ vil enten være om bord i båten eller ha karantenetiden på en egnet plass i byen.


Russisk tråler til kai i Tromsø: 24 personer om bord er koronasmittet

Av et mannskap på 34 personer om bord på den russiske tråleren Obelyay har 24 personer testet positivt på covid-19.


– Det at mannskapet har hatt landslovsnekt gjør at det ikke er noen fare for smitte til byens befolkning. De var en kort tur innom Kirkenes før de kom til Tromsø og der har vi orientert kommuneoverlegen i Sør-Varanger som vil undersøke om det har vært kontakt mellom mannskapet og folk i Kirkenes, sier Wilhelmsen.

Prøvene ble tatt tirsdag morgen og sent tirsdag kveld kom prøvesvarene, opplyser Kathrine Kristoffersen om under pressekonferansen.

– Vi gikk om bord i båten i nitiden tidlig i går og det ble ferdigstilt i løpet av 90 minutter. Det ble bekreftet av at to tredjeleder av mannskapet hadde symptomer forenlig med korona, sier Benjaminsen.


Koronasmittet arrangement-deltaker jobber på UNN

Den ansatte skal ikke ha jobbet klinisk med pasienter.


Først ble det da tatt 20 positive teste, som i dag økte til 24 positive, 9 negative og en inkonklusiv prøve.

«OBELYAY»: 24 av 34 personer i mannskapet om bord på skipet er smittet av korona. Nå fraktes de til koronasenteret i Kroken.  Foto: Ronald Johansen

Koronasenteret samarbeider også med Røde Kors når det kommer til smittetransport.

– Vi skal nå ta ut det meste av mannskapet fra båten. Agenten til skipet har ordnet med et egnet karantenested slik at de negative tas ut til det, og de som har testet positivt fraktes til gamle Kroken sykehjem hvor kommunen har en isolasjonsavdeling. Det etableres et helsetjenestetilbud i Kroken som bemannes med kommunalt helsepersonell. Mannskapet har ikke vært i land og har ikke vært i kontakt med noen mennesker her.

Koronatelefonen vil holde åpent til klokken 19.00 i kveld.

– Vi dobler testkapasiteten i kveld samt i morgen fra 08.15 til 15.00.

Kommunen informerte også om smittesporingsarbeidet etter at en person testet positivt for covid-19 etter å ha deltatt på et arrangement på Driv 26. september i år. Vedkommende er ansatt ved UNN.


Driv-leder: – Man blir skremt av situasjonen

Daglig leder på Driv, Emma Lindhult, fikk den verst tenkelige beskjeden tirsdag kveld.


– Smittesporingen er i gang og kontakter samtlige som var på arrangementet for å tilby testing, ettersom det ikke er kjent smitteopphav på den smittede, sier Benjaminsen.