Statsbudsjettet:

Reduserer avgiften på alkoholfrie drikkevarer med mindre sukker

Regjeringen foreslår å redusere avgiften på blant annet lettbrus.

Illustrasjonsbilde av brus.   Foto: Terje Pedersen

nyheter

Onsdag klokken 10.00 ble statsbudsjettet lagt fram. Der kom det fram at Regjeringen foreslår å redusere avgiften på drikkevarer som enten har lavt sukkerinnhold eller kun er tilsatt kunstig søtstoff. Endringen kan bidra til lavere sukkerinnhold i produktene. Drikkevarene med høyest sukkerinnhold får uendret avgift. Produkter som kun inneholder naturlig sukker, vil fortsatt være fritatt for avgift.

Dette skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

– En differensiert avgift vil oppmuntre bransjen til å redusere sukkerinnholdet i produktene. Dette kan bidra til redusert sukkerinntak særlig blant barn og unge som i dag har et høyere inntak av sukker enn det som er anbefalt, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i pressemeldingen.

– Er godt skodd

Roger Karlsen, daglig leder i Mack, forteller at avgiftskuttet var forventet.

– Dette bygger under den utviklingen i markedet hvor konsumenten har ønsket mer sukkerfrie varer, noe som forsterker incentivene på det prismessige. Det er ikke uventet at avgiftskuttet kommer nå. For oss vil det bety litt for vår innovasjonstanke, men vi har egentlig vært langt framme på å utvikle sukkerfrie varer, så vi er godt skodd for dette, sier Karlsen.

POSITIVT: Roger Karlsen, daglig leder i Mack, mener de er klare for avgiftskuttet for sukkerfri drikke. 

Omtrent 80 prosent av energidrikkvolumet til Mack er sukkerfritt, mens rundt 70 prosent av brusvolumet er uten sukker.

– Vi er langt framme på den sukkerfrie utviklingen. Vi er riktig nok ikke så sterk på brussegmentet, men er sterkere på energidrikk. Sånn sett er det veldig positivt at de kutter avgiften, sier Karlsen.