Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H): – Jeg vet hvilken politiker «Tanja Laila» i «Førstegangstjenesten» er basert på

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen vil gjerne rekruttere Herman Flesvig til Forsvaret etter å ha sett TV-serien "Førstegangstjenesten" på NRK. – Komedie på skikkelig høyt nivå, mener ministeren.

FAN AV FLESVIG: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen forteller at han flirer så det spruter når han ser på NRKs nye seersuksess, Førstegangstjenesten.  Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB og NRK

nyheter

– Her jobber jeg på spreng, mediene fra hele verden ringer meg ned om amerikanske ubåter, om rikets sikkerhet, mens du vil vite hva jeg synes om en eller annen humorseiere?

– Riktig.

– Jeg synes den er helt fantastisk! Rett og slett.

Serieskaper Herman Flesvig har fått seg en fan i forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Han har sett flere av episodene i NRKs nye suksesserie skapt av Herman Flesvig, hvor serieskaperen har samtlige hovedkarakterer.

– Jeg liker humoren. Med eller uten uniform, så er dette komedie på skikkelig høyt nivå. Jeg sitter og spruter ut i latter når jeg ser på det, og blir stadig overraska av sketsjene. Dette er godt håndverk, og de klarer det geniale å lage lett gjenkjennelige karakterer fra Forsvaret. Det er enkelt å kjenne igjen noen stereotyper fra en sovesal på seks, sier Bakke-Jensen, som selv har tjenestegjort i Forsvaret.

Inspirert av Høyre-politiker

– Har du noen favorittkarakterer?

– Ja, hun "Tanja Laila". Hun er min favoritt.

– Uten at jeg vil ha dette ut offentlig, tror jeg at de har hentet inspirasjon fra forrige forsvarsminister, og nåværende utenriksminister, Ine Marie Eriksen Søreide. Det er noen helt klare fellestrekk her, sier Bakke-Jensen.


SV mener ansettelsen av Bakke-Jensen (H) som ny fiskeridirektør er kameraderi: – Et reint Høyre-kupp

– Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn rein politisk ansettelse, sier Torgeir Knag Fylkesnes om ansettelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) som ny Fiskeridirektør.


"Tanja Laila" er et staut, sprengkåt, nordnorsk kvinnfolk i serien som spilles av Flesvig. Karakteren fyrer blant annet av replikken: «Æ skal kvæl dæ med fetta mi».

– Ine Marie ville nok kanskje ikke ha valgt akkurat de ordene, sier Bakke-Jensen.

Tanja Laila? Inspirasjonen til karakteren Tanja Laila, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, om vi skal tro og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Her er de to sammen i lystig lag i Stortinget, før behandlingen av rapporten fra Libya-utvalget. Foto: Lise Åserud / NTB  Foto: Lise Åserud

Vil ha tak i Flesvig

Bakke-Jensen viser til at flere søker seg til Forsvaret de siste årene, og at økt interesse kan være årsak til at det på kort tid har kommet to store TV-serier om forsvar.

– Det er kloke folk som lager serier som "Kompani Lauritzen" og "Førstegangstjenesten". De ser at det er en økt interesse for forsvar. Ungdom reiser rundt i uniform, mens da jeg var i førstegangstjenesten var det om å gjøre å finne første offentlige toalett da vi var ute på perm, for å skifte til sivil, innrømmer han.

Bakke-Jensen kunne selv tenke seg at Forsvaret fikk kloa i Flesvig.

– Litt spøkefullt er det jo slik at vi er på leting etter større mangfold i personalstrukturen, her får vi jo en hel våpengrein i en og samme person. Vi har masse flinke folk fra før, men han har et hode vi trenger. Kreativitet og entreprenørskap er viktig kompetanse også i Forsvaret.


Bakke-Jensen om sin nye jobb som fiskeridirektør: – Jeg føler meg hjemme i sjømatnæringa

Frank Bakke-Jensen mener han er «genetisk» opptatt av fisk - og ble i dag utnevnt som ny fiskeridirektør.


Portretterer førstegangstjenesten godt

Bakke-Jensen tror flere av karakterene kunne kommet seg gjennom sesjon og ett år i førstegangstjenesten.

– For vi skal ha et større mangfold i Forsvaret og henter inn flere typer mennesker. Det serien også viser godt, er at man får «nei» når det behøves, selv om enkelte i serien slipper tilbake inn igjen i Forsvaret. Men de illustrerer et viktig poeng, nemlig at forsvaret selekterer på karakter, kompetanse og evner, sier forsvarsministeren.

– Førstegangstjenesten er i virkeligheten mye venting, drill, opplæring i elementære og kompliserte øvelser, og utøvelse av tjeneste når man blir faglig god. I tillegg får man gode vennskap og blir kjent med seg selv. Alle disse tingene klarer serien å portrettere godt, legger han til.