Går som en kule på børsen

Doblet verdien på tre måneder, nå er Tromsø-selskapet verdt 3,8 milliarder kroner

Tromsø-selskapet ArcticZymes går som en rakett på Oslo Børs, og aksjonærene tjener rått på økt markedsverdi.

ØKNING: Veksten til ArcticZymes legges merke til på børsen.  Foto: Marius Fiskum

nyheter

Den rekordsterke økningen til bioteknologiselskapet ArcticZymes vekker oppsikt på Oslo Børs. Markedsverdien til selskapet er nær tidoblet det siste halve året. På de tre siste månedene er markedsverdien nær doblet og lå onsdag morgen på 3,8 milliarder kroner.

De 20 største aksjeeierne har nå verdier for to milliarder kroner i selskapet. Se hele listen nederst i saken.

Selskapet presenterte torsdag nok en gang rekordgode tall da ledelsen presenterte resultatene for tredje kvartal i år. For første gang passerer selskapet 100 millioner kroner i årlige inntekter.

– ArcticZymes leverte nok et sterkt kvartal med sterk underliggende drift som bidrar til solid vekst. Vi passerte en ny milepæl ved å for første gang passere 100 millioner kroner i årlig salg, sier selskapets administrerende direktør Jethro Holter i en børsmelding torsdag morgen.

Selskapet rapporterte et salg på 31 millioner kroner i tredje kvartal og et driftsresultat på 10 millioner kroner.


Tromsøs rikeste mann har økt formuen med 350 millioner på tre år

Roar Dons klatrer ti plasser på Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer


Klyper seg i armen

– Man må klype seg i armen. Aksjekursen har økt med 1.000 prosent hittil i år. Det er fint å se at aksjonærene setter pris på resultatene og at de er fornøyde med det vi leverer, sa finansdirektør Børge Sørvoll til iTromsø tidligere i høst.

Bioteknologiselskapet har gått som en kule på børsen i år etter at selskapet på nyåret skiftet navn og strategi. Flere års mislykket arbeid med å utvikle sårsalven Woulgan er lagt bort. I stedet satser selskapet på å selge enzymer til bl.a. legemidler.

– Vi har snudd det rundt. Det er artig å se hvordan vi har snudd selskapet. Vi har gått i minus i mange år. Nå har vi sterk underliggende vekst og ser veldig lyst på fremtiden, sa Sørvoll til iTromsø.


Tidoblet verdien på børsen

Tromsø-firma verdt 2,6 milliarder: - Må klype meg i armen

Selskapet ArcticZymes har tidoblet verdien det siste året, og tjener gode penger på korona.


Tjener penger på korona-vaksine

Salgsinntektene for datterselskapet ArcticZymes ble tredoblet første halvår, fra 17 millioner kroner i første halvår i fjor til 52 millioner i første halvår i år. Selve konsernet økte inntektene fra 32 millioner kroner i første halvår i fjor til 79 millioner kroner for de første 6 månedene i år.

– Vi har levert et fantastisk andre kvartal. Vi har levert et rekordresultat. Det skyldes det arbeidet hele teamet har lagt ned for å sørge for at vi hele tiden kan møte kundenes behov og etterspørsel, sier Sørvoll.

Aksjekursen fikk et nytt oppsving da det i juli ble kjent at selskapet fikk kontrakt med den italienske vaksineprodusenten ReiThera om å teste ut en vaksine mot korona. En tredel av selskapets inntekter kommer nå fra produkter knyttet til koronavaksine.

– Vi har hatt medvind i seilene. Vi har en oppside på korona. Vi har produkter som bidrar til en løsning. Vi har komponenter som kan brukes i en vaksine, sier Sørvoll.

Papirgevinst på en halv milliard kroner

I løpet av det siste halvåret har de største aksjonærene tidoblet verdien av sine aksjer i selskapet. Fire av de største private aksjonærene var ved årsskiftet investorene Tellef Ormestad, Sjur Torsheim, Odd Knut Birkeland og Jon Rømer Sandberg.

Til sammen hadde disse fire ved årsskiftet 16,3 prosent av aksjene, der verdien har steget fra 44 millioner i januar i år til over en halv milliard kroner i midten av oktober. Det er en fortjeneste på papiret på nær 500 millioner kroner på et halvt år.

Flere store banker og fond har fått øynene opp for selskapet og i løpet av året kjøpt seg opp til å bli blant de 20 største eierne av selskapet, viser en oppdatert aksjeoversikt fra selskapet datert 18. oktober.

Ormestad har siden årsskiftet solgt seg ned fra å være største eier med 7,5 prosent av aksjene til å sitte igjen med 2,9 prosent av aksjene. Litt avhengig av når han solgte, kan Ormestad ha en fortjeneste på aksjesalget på rundt 100 millioner kroner. Han har fortsatt aksjer i selskapet verdt rundt 90 millioner kroner med dagens aksjekurs.


Torskefiskkonferansen:

Arne Hjeltnes mener myndighetene ikke legger godt nok til rette for foredling av fisk

De har begge forsøkt å foredle fisk i Nord-Norge, men mislyktes. Nå etterlyser både Arne Hjeltnes og Eirik Sørdahl mer oppmerksomhet på vilkårene til anlegg på land.


Skal ikke selge

Ståle Hellesnes i selskapet Vinterstua har kjøpt seg opp til fjerde største aksjonær med 4,2 prosent av aksjene, en aksjepost verdt 160 millioner kroner. Mange av aksjonærene sitter på aksjene og selger ikke.

– Vi sitter på det vi har av aksjer, svarte Sørvoll som svar på spørsmålet om ledelsen i selskapet vurderer å selge noen av sine aksjer for å tjene på kursoppgangen.

Her er de største aksjeeierne