Stiller ut bilder av maritim forsøpling: - Man blir mer bevisst

Tromsø fotoklubb åpnet fotoutstillingen «Kysten vår» samme dag som TV-aksjonen

ÅPNET UTSTILLINGEN: Utstillingsansvarlig Lena Pettersen (t.v.), fotograf Torbjørn Tiller og leder i Tromsø fotoklubb Randi Olsen (t.h.) har lenge hatt fokus på havplastproblematikken.   Foto: Thale Tøllefsen

nyheter

Det er ingen tilfeldighet at Tromsø fotoklubb valgte å legge åpningen av utstillingen «Kysten vår», til samme dag som TV-aksjonen. 13 fotografer har levert bilder av kysten i nord, med fokus på maritim forsøpling.


Her leter de etter plastsøppel med droner

Strendene i Troms og Finnmark skal nå saumfares med drone for å lete etter plastsøppel. Målet med millionprosjektet er å lage et effektivt verktøy for å kartlegge plastforurensing.


Bildene står utstilt i tredjeetasjen på Tromsø bibliotek og byarkiv. Der blir de stående ut november måned. Alle inntektene fra salget går i sin helhet til TV-aksjonen 2020.

– Uhorvelige mengder med plast

Randi Olsen er leder i Tromsø fotoklubb. Hun forteller iTromsø at det var fotograf Torbjørn Tiller som først kom på ideen til utstillingen. Planleggingen startet for 2–3 år siden, lenge før årets TV-aksjon.

PLASTPROBLEM: Et av bildene fra utstillingen.   Foto: Thale Tøllefsen

– Alle medlemmer har vært invitert til å levere foto. Nå er vi klare til å presentere resultatet. Vi anså det å legge utstillingen til denne dagen, som en mulighet til å være enda mer bevisst, sier hun, og forklarer at de har forsøkt å avbilde de «uhorvelige mengder med plast, i stort og smått» som befinner seg langs kysten.


Vinnerne av Gründer-Idol vil resirkulere plast fra havet

111 videregåendeelever fordelt på 18 ungdomsbedrifter tok onsdag med sine beste ideer til Driv, der Ungt Entreprenørskap arrangerte Gründer-Idol.


Bildene er varierte – de fleste er tatt fra ulike steder i nærområdet rundt Tromsø, mens noen bilder er tatt i Finnmark.

– Når man er ute og ferdes støter man bort i litt forskjellig, sier Torbjørn Tiller.

Fotograferte strandrydding på Rebbenesøya

Fotoklubben tok med seg medlemmene sine for å drive strandrydding på Rebbenesøya i sommer. Der ventet det dem et hav av plast.


Aktører fra Tromsø skal markere kampen mot plastsøppel på Island

Denne helga skal Tromsø kommune og Framsenteret delta på konferansen «Arctic Circle» i Reykjavik.


– Det så ikke ut til å ha vært ryddet før. Noe var så nedgravd at det sitter fast, det er plast som er vanskelig å få ut av naturen, forteller Tiller.

FØR-ETTER: Bildet viser stranden på Rebbenesøya før og etter gjengen fra Tromsø fotoklubb ryddet den for søppel.   Foto: Thale Tøllefsen

Gjengen på syv stykker hadde brukt et helt døgn på å rydde et kilometers langt strekk med plast og annen søppel i fjæra.

– Det var veldig fint å virkelig gjøre noe sammen, noe annet enn å ta bilder som vi pleier. Det å faktisk gå inn og aktivt gjøre noe med situasjonen, og føle at man gjør nytte for seg, uttrykker utstillingsansvarlig, Lena Pettersen.

Fant dobørste på stranda

Tiller og Pettersen påpeker at mye av forsøplingen stammer fra fiskeindustrien.

– Hva er det rareste dere har funnet under en strandrydding?

– På Rebbenesøya fant jeg en dobørste, det var litt merkelig. Ellers var det flere plastbokser på russisk, som sikkert har drevet i land fra russiske skip, sier Pettersen.


Coastal Cleanup Day:

Inviterer til storslått søppeltokt

– Vi låner fra naturen, og nå gir vi noe tilbake. Operatørene som driver her i Tromsø har lyst til å ta ansvar.


– Det var også på stranda på Rebbenesøya at jeg fant et tre som hadde vokst opp og gjennom en plastrull, som om den var tredd på, forteller Tiller.

Pettersen viser til at det har vært mye ryddeaksjoner i nærområdet de siste årene, og tror det vil komme et økt fokus på å få ryddet i det perifere fremover:

– Det er snakk om plasser som kanskje ikke er så lett å komme seg til.

– Dessuten kommer det alltids litt påfyll av søppel, sier Tiller.

– Forhåpentligvis skjer det en holdningsendring ved å se på bildene. At man blir mer bevisst og at det kan bidra til at folk forsøpler mindre, foreslår Pettersen.