Derfor bør du ikke kaste innmaten når du pynter gresskaret til Halloween

42 prosent av de som kjøpte gresskar til Halloween i fjor brukte ikke noe av innholdet til mat.

RISTEDE KJERNER: Du kan eksempelvis varme gresskarkjernene i ovnen med salt og olje.  Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

nyheter

Opplysningskontoret for frukt og grønt gjennomførte i samarbeid med Norstat en undersøkelse rett etter Halloween i 2019. Den landsrepresentative undersøkelsen viste at 8 % av den voksne befolkningen i Norge kjøpte Halloweengresskar i 2019, og 76 % av disse laget lykt av gresskaret.


FHI oppfordrer til å tenke på smittevern under Halloween-feiringen

FHI mener det er greit å gå knask eller knep-runden på Halloween, men oppfordrer folk til å vaske hender, holde avstand og eventuelt bruke skje og pølsklype.


29 % av dem som anskaffet et Halloweengresskar brukte alt som var spiselig, mens 42 % ikke brukte noe av innholdet til mat.

GRESSKARINNMAT: Her er fruktkjøttet i gresskaret brukt i en salat.  Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Både kjernene og kjøttet kan brukes, forteller Gerd Byermoen i en pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Vi oppfordrer alle som kjøper gresskar for å lage lykt til å bruke innmaten. Interessen for å minske matsvinn er jo stigende, spesielt blant de unge, så vi tror flere vil få øynene opp for å lage noe godt av gresskaret, skriver Opplysningskontoret i pressemeldingen.

I meldingen skriver de at gresskarkjernene eksempelvis kan bli snacks eller topping til frokostblandingen ved å steke de i ovnen etter at du har tørket dem. Fruktkjøttet kan brukes til suppe, pai, bakst eller i en salat.