UiT-professor tildelt forskningspris

Trond Geir Jenssen fra Tromsø fikk Diabetesforbundets forskningspris.

PRIS: Trond Geir Jenssen har fått Diabetesforbundets forskningspris.  Foto: Presse

nyheter

Trond Geir Jenssen, som er overlege ved Oslo universitetssykehus, og professor ved UiO og UiT, får Diabetesforbundets forskningspris for sitt mangeårige arbeid innen norsk og internasjonal diabetesforskning.

– Det er veldig gledelig å bli tildelt Diabetesforbundets forskningspris. Det er ikke bare ærefullt for meg som person, men mest av alt en honnør til hele vårt miljø og det langsiktige arbeidet til vår forskningsgruppe som helhet, sier Jenssen i en pressemelding.


Fire personer vil bli ny rektor ved UiT

Ei kvinne og tre menn har søkt på stillingen som Anne Husebekk i dag har ved byens universitet.


Diabetes og nyresykdom

Tromsø-professoren får blant annet prisen for innsatsen innen forskningsfeltene diabetes og nyresykdom, og diabetes etter organtransplantasjoner.

– Vi har interessert oss for hele forløpet fra nyresykdommen starter helt fram til den krever nyretransplantasjon eller dialyse, sier Jenssen og legger til:

– Spesielt har vi ved Rikshospitalet konsentrert oss om transplantasjonsbehandlingen, og også introdusert tilbudet om transplantasjon av bukspyttkjertel, alternativt celleterapi med insulinproduserende celler, til personer med diabetes type 1 og spesielt vanskelig regulering av blodsukkeret.


Vil bekjempe lakselus ved hjelp av genmodifisering

Nofima samarbeider med forskere i nytt prosjekt som vil bruke stillehavslaksens motstandsdyktighet i nedkjemping av lakselus.


– Forskning er teamwork

Juryen trekker også fram UiT-professorens rolle som veileder, både for masterstudenter og stipendiater.

– Forskning er teamwork, og ikke enkeltmannsprestasjoner. Noe av det viktigste i forskningen er ikke bare å produsere forskningsartikler, men også å rekruttere og utdanne nye lovende forskere som kan drive arbeidet videre, sier Jenssen i pressemeldingen, og legger til:

– Min egen veileder sa til meg på 1980-tallet at noe av det viktigste i forskningen var å sørge for at unge talentfulle leger og forskere «kunne bære lykten videre». Det synes jeg var godt sagt. Å se unge kolleger vokse fram som selvstendige og flinke forskere er noe av det mest givende vi gjør.