Ivar B. Prestbakmo vant kampvotering

VANT: Ivar B. Prestbakmo vant kampvoteringen mot Toralf Heimdal.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo vant nominasjonskampen om andreplassen på Senterpartiets stortingsliste under partiets nominasjonsmøte som ble arrangert i Tromsø lørdag.

– Nå er det «all in» på å få to senterpartister fra Troms på Tinget. Det har vi store sjanser til, sier Prestbakmo til iTromsø.

Prestbakmo vant kampen mot Bardu-ordfører Toralf Heimdal som ble lansert som benkeforslag av sitt eget lokallag. Prestbakmo fikk 42 av 75 stemmer, og blir dermed Sandra Borchs makker i kampen for å få to stortingsmandater fra Tromsø for Senterpartiet.

Senterpartiet har vind i seilene

Det er nemlig det partiet ligger an til å få ifølge flere meningsmålinger.

– Andreplassen på partiets liste har vanligvis ikke vært av særlig stor interesse, men med tanke på den medvinden Senterpartiet har for tiden så er den blitt langt mer interessant. De er jo seriøse utfordrere om å få to mandater fra Troms, sier iTromsøs politiske redaktør, Martin Lægland, i en kommentar.

Ifølge ham er en andreplass interessant selv om partiet kun får en direkterepresentant fra Troms.

Vil jobbe for lokal verdiskapning i nord

– Dersom det blir regjeringsskifte er det ikke usannsynlig at Sandra Borch kan få en posisjon i regjeringen. Da vil den som står på andreplassen rykke opp, sier Lægland.

Ivar B. Prestbakmo sier at han - selvfølgelig - vi jobbe for at mest mulig av Senterpartiets politikk skal gjennomføres, men sier at han er ekstra opptatt av å få til økt verdiskapning i Nord-Norge.

– Det får vi til om vi også får et løft innenfor samferdsel og infrastruktur. Da vil vi skape rammer for at mest mulig verdiskapning skal kunne foregå lokalt, sier han.

Lang erfaring

Prestbakmo er for tiden fylkesordfører i Troms og Finnmark, men før det var han fylkesråd for samferdsel og miljø i syv år.

– Det er selvfølgelig erfaringer som jeg vil ta med inn på Stortinget dersom jeg blir valgt, sier han.

Toralf Heimdal ble plassert som nummer tre på partiets stortingsvalgliste og Senterungdommens Andrine Hanssen-Seppola ble plassert som nummer fire.

Neste helg vil Høyre ha sitt nominasjonsmøte. Da skal partiet velge mellom sittende stortingsrepresentant Kent Gudmundsen og utfordrer Erlend Svardal Bøe som førstekandidat.

Kjørte i 91 km/t på Tromsøya

Natt til tirsdag opplyste politiet om at de hadde stoppet en 20 år gammel mann i fartskontroll på Tromsøya.

Mannen ble målt til 91 km/t i 50-sonen.

20-åringen ble avhørt på stedet og førerkortet beslaglagt.

Beruset mann i 50-årene gikk midt i veibanen - hadde kniv i beltet

Rundt klokka 18 mottok politiet melding om en person som gikk rundt midt i veibanen på Lunheim.

Politiet hadde tidligere på kvelden rykket ut til Ringvegen etter flere meldinger om en ung mann som gikk i veien.

Da politiet ankom Lunheim fant de en mann i 50-årene. Han var så beruset at han trengte legetilsyn, skriver Troms politidistrikt på Twitter mandag kveld.

Mannen hadde kniv i beltet som nå er beslaglagt av politiet. Har blir anmeldt og vil avhøres på et senere tidspunkt, skriver politiet og legger til mannen er overtatt av helsevesenet.

Kjørte forbi forbudsskilt – nektet å vedta bot

Politiet har gjennomført trafikkontroll ved skiltet gjennomkjøring forbudt ved Borgtun Skole.

To førere ble ilagt forenklede forelegg, skriver Troms politidistrikt på Twitter mandag kveld.

Én fører anmeldes da forholdet ikke ble vedtatt på stedet.

Politiet stoppet 20-åring som gikk rundt i veibanen med ulovlige tabletter i lomma

Troms politidistrikt skriver på Twitter mandag kveld at de fikk flere meldinger rundt klokka 15.30 om en person som gikk ute i veibanen i området Remiks og sørover på Ringvegen.

En politipatrulje kontrollerte en mann i 20-årene og fant ulovlige tabletter i lomma hans.

Avhør av mannen ble utført på stedet og han blir anmeldt.

Politiet kjørte ham deretter hjem til bopel.

16 personer satt i karantene etter besøk på juniorklubb

Lørdag kveld opplyste Tromsø kommune om at en person, som hadde vært på Stakkevollan juniorklubb 26. november, i etterkant hadde testet positivt på koronaviruset.

Mandag morgen opplyser Øivind Benjaminsen, fagleder ved koronasenteret, at flere som var på juniorklubben den dagen har blitt satt i karantene.

– Det vi vet så langt etter en aktiv sporingshelg, er at en elev har vært på juniorklubben 26. november og fått positiv prøve i etterkant. Det har medført at tolv andre elever i forskjellige alderstrinn er satt i karantene, samt fire ansatte ved klubben, skriver Benjaminsen i en SMS til iTromsø.

Elever ved Stakkevollan skole er satt i karantene

Søndag sendte rektor ved Stakkevollan skole, Viveke Breivik, ut en melding til foresatte om at elever ved skolen er satt i karantene. Elevene har vært tilknyttet Stakkevollan juniorklubb sist torsdag, hvor et av medlemmene testet positivt for covid-19.

– Elevene som er satt i karantene tilhører 4., 5. og 6. trinn og er definert som nærkontakter til dette medlemmet av klubben, skriver rektor.

To nye tilfeller av koronasmitte på Tromsø-skole

Ifølge Nordlys skal to elever ved Lunheim skole søndag ha testet positivt for covid-19. Dette ses i sammenheng med at en lærer ved Lunheim skole testet positivt for covid-19 på torsdag.

Avisa skriver at skolen sendte en melding til foreldre søndag hvor de opplyste om at to klasser må i karantene som følge av smittetilfellene. De andre elevene skal møte på skolen mandag.

Politiet stopper jobbing i byggefelt etter brudd på helligdagsfreden

Politiet mottok søndag flere meldinger om sjenerende byggestøy fra et byggeprosjekt på Strandvegen. Arbeidet ble pålagt stanset på grunn av brudd på helligdagsfreden

– Det er snakk om byggefeltet Skir, i området rundt det gamle Meieriet, sier politiets operasjonsleder Beate Helberg.

– Arbeidere på stedet henviser til folk høyere opp i systemet, og da politiet ikke har fått tak i disse velger vi å avbryte arbeidet på stedet, sier Helberg.

Ansatt på videregående skole i Tromsø koronasmittet

En ansatt ved Ishavsbyen videregående skole har testet positivt for covid-19 og er nå i isolasjon. Det melder Tromsø kommune søndag ettermiddag.

Vedkommende er nærkontakt av et kjent smittetilfelle. Per nå er fire elever og to kolleger av den smittede i karantene. Hvem flere som må i karantene grunnet smittetilfellet, kartlegges ennå. Kommunen ser som lokal smittevernmyndighet ikke behov for å stenge skolen. Smittesporingsarbeidet vil pågå gjennom helgen, står det i pressemeldingen.

iTromsø har forsøkt å få tak i smittevernoverlege Trond Brattland, men han har ikke svart på avisens henvendelser.

– Dette er en forholdsvis isolert kohort, og den smittete hadde få nærkontakter. Skolen vil ikke stenge på grunn av dette tilfelle, sier rektor med Ishavsbyen videregående skole, Asbjørn Rikardsen.

Helge Skog og Marius Hoe

Meldte fra om kjøreadferden til mannen. Da tok politiet affære

Fredag beslagla utrykningspolitiet førerkortet til en mann i 80-årene. Bakgrunnen var at mannen drev med uaktsom kjøring.

– Publikum meldte fra om bekymringsverdig kjøreadferd, og patruljen observerte selv kjøretøyet før kontroll, skriver politiet på Twitter.

Det blir opprettet sak på forholdet.

En person registrert koronasmittet torsdag

Kun en person ble registrert koronasmittet 26. november. Personen jobber som lærer på Lunheim skole, som iTromsø tidligere har omtalt. Personen har vært i nærkontakt med noen som allerede var smittet.

På Lunheim skole er fire lærere og en klasse satt i karantene. Ytterligere smittesporingsarbeid vil kunne nedre dette tallet.

Ifølge kommunens pandemitall ble det gjennomført 126 tester i løpet av torsdagen. 30 personer er i isolasjon på grunn av koronaviruset.

47 personer er i karantene på grunn av nærkontakt. Ventetiden på å ta koronatest er på en dag.

Lærer på Tromsø-skole smittet

En lærer på Lunheim skole i Tromsø er smittet med covid-19. Vedkommende er smittet via kjent nærkontakt.

Dette skriver Tromsø kommune i en pressemelding torsdag kveld.

Fire ansatte og én klasse skal være satt i karantene etter smittesporing. Nødvendig renhold på skolen skal være gjort, og skolen vil åpne som normalt fredag morgen for klasser som ikke er berørte. Elever og ansatte er informerte via skolens meldingssystem, står det i pressemeldingen.

– Vi har erfaring etter hvert med smitte på skoler, og den tilsier at det går greit og at vi får kontroll på smitten med godt sporingsarbeid og karantene, sier smittevernoverlege Trond Brattland. Det er nå god kapasitet på koronatelefonen og for testing på koronasenteret i Kroken.

En ny smittet i Tromsø

Det siste døgnet har en ny person fått påvist koronasmitte i Tromsø. Personen er antatt smittet i Ukraina.

Onsdag ble det gjennomført 119 koronatester i Tromsø, hvorav en var positiv.

Det er pr. i dag (torsdag) 29 personer som sitter i isolasjon på grunn av korona, 25 av dem er isolert i kommunalt botilbud og én er på karantenehotell. 44 er i karantene fordi de er nærkontakter til smittede personer.

Ventetiden på å få koronatest er på én dag.

11 bilister bøtelagt i Tromsdalen

Politiet har hatt skiltkontroll i Krokvegen i Tromsdalen torsdag morgen, på en strekning der det ikke lov å kjøre gjennom i tidsrommet 07-09.

Elleve bilister ble bøtelagt, og må betale et forelegg på 5.500 kroner.

Bruker to milliarder på ny E6 nordover

– E6 over Kvænangsfjellet i Nord-Troms er dårlig og stenges ofte om vinteren. Det fører til lange omkjøringer gjennom Finland. Nå kommer det endelig ny vei. Vi har signert veiutbyggingsavtale med Nye Veier AS, som betyr at målene for prosjektet og kostnadsrammene er bestemt. God infrastruktur er vesentlig for utviklingen av nordområdene, uttaler samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet torsdag morgen.

Nye Veier har spilt inn at de kommer til å bruke 1.990 millioner kroner på å bygge veien. Regjeringen har nå godkjent dette som kostnadsramme for prosjektet.

– Vi er veldig glade for at avtalen om utbyggingen av E6 Kvænangsfjellet er på plass. Fjellovergangen er en del av livsnerven i nord, og er viktig for både folk og næringsliv. Med mange stengninger vinterstid blir det lange omkjøringer. Nå blir det forhåpentligvis mindre av det, sier samferdselsministeren.

Samferdselsdepartementet opplyser ikke når byggingen av ny vei skal igangsettes.

Krever at staten og Forsvarsdepartementet dekker kostnader for økt atomberedskap i Tromsø

Grøtsund-havna på Tønsnes. i  

Et enstemmig kommunestyre krever at Forsvarsdepartementet dekker alle ekstra kostnader som kan knyttes til etablering av tilstrekkelig beredskap for at havna på Tønsnes skal kunne bli logistikkhavn for atomdrevne fartøy.

Vedtaket kom etter at Rødts Bendik Hugstmyr Woie fremmet et tilleggsforslag i kommunestyret til budsjettforslaget for Tromsø Brann og redning.


Brannsjefen om atomubåt-ulykke: – Vi har ingen utstyr, kompetanse eller beredskap

Brannvesenet mangler både kompetanse og utstyr for å håndtere ulykke med atomubåt i Tromsø havn - og har ikke penger til å kjøpe det som trengs.


Forslaget som fikk støtte fra samtlige kommunestyrerepresentanter lyder:

«Tromsø kommune forutsetter at staten v/forsvarsdepartementet dekker de økonomiske kostnadene for beredskapstiltakene som Tromsø kommune v/Tromsø brann og redning KF vil få ved eventuell etablering av logistikkhavn for reaktordrevne fartøy ved Grøtsund industrihavn».

SV-Gunhild og Høyre-Gunnar stemte sammen med Frp og Nei til Bompenger – vil fortsatt ha østre trasé i Ramfjord

NY E8: AVVISTE KLAGER: Et flertall i kommunestyret stemte nei til å godkjenne 13 formelle klager på Vestre alternativ for ny E8 i Ramfjord.  Foto: Statens vegvesen

Et stort flertall i kommunestyret stemte for å avvise 13 klager som er kommet inn mot detaljreguleringsplanen for ny E8 i Ramfjord. Detaljreguleringsplanen som ble vedtatt tidligere i høst går inn for det vestre alternativet for ny E8.

32 av kommunestyrets 43 medlemmer stemte for å avvise klagene, og sende disse til fylkesmannen for endelig avgjørelse.


Forkaster 13 av 14 klager på ny E8-trasé – og sier nei til ny politisk behandling

Kun én av 14 innkomne klager på ny E8-trasé i Ramfjord bør tas til følge, mener kommuneadministrasjonen.


Fire Frp-representanter og fire representanter fra Nei til Bompenger stemte – som de har gjort tidligere – for å godta klagene, og isteden gå for ny E8 på Fagernes-siden av Ramfjord.

SVs Gunhild Johansen stemte mot sin gruppe og støttet også østre trasé.

– Det er en konsekvens av det jeg tidligere ha stemt i saken. Det er en stemmeforklaring fra min side, sa hun da hun varslet dissens.

Høyres Gunnar Pedersen har også tidligere stemt for østre trase.

En ny koronasmittet siste døgn

Kommunen opplyser på sine koronanettsider at det har blitt registrert ett nytt positivt tilfelle siste døgn. Det ble gjennomført 119 tester 24. november.

Smitten antas å stamme fra Oslo.

28 personer er per 25. november i isolasjon. 51 personer er i karantene.

Ventetid på å teste seg er en dag.

Buss sklidde av veien - måtte evakuere passasjerer ut av vinduet

VINDU: Passasjerene måtte evakuere ut av bussen gjennom vinduet.  Foto: Ronald Johansen

Onsdag morgen melder politiet om at en buss har kjørt av veien ved Hamna.

Bussen skal ha sklidd inn i en fjellvegg på Ringvegen like nord for Bjørnebekkvegen.

– Vi er framme på stedet. Ifølge melder virker det ikke som om det er snakk om personskader, sa Jørgen Ahlquist, operasjonsleder i politiet, som fikk inn meldingen klokken 08.03.

ULYKKE: Bussen har sklidd inn i fjellveggen.  Foto: Ronald Johansen

Klokken 08.25 meldte politiet om at det var linje 32 som hadde sklidd inn i fjellveggen.

– Vi er på stedet og dirigerer trafikken og snakker med bussjåføren nå, sa Ahlquist til iTromsø like før klokken 08.30.

Den eneste personskaden som skal ha blitt meldt var et barn som hadde fått et kutt i fingeren.

Passasjerene ble tatt ut via vinduene da døra sto inntil berget.

– Sjåføren kan ikke lastes for dette uhellet. Kjetting ville ikke ha hjulpet. Vi dirigerer i påvente av bilberging, oppsummerte politiet på Twitter.

Kjøretøy skled av veien og knuste gjerde

SKADE: Et større kjøretøy har sklidd og knust et gjerde i Bodenhoffs veg.  Foto: Ronald Johansen

Onsdag morgen melder politiet om at et tyngre kjøretøy har sklidd i bakken i Bodenhoffs vei.

Kjøretøyet skal ha knust et gjerde og et lite uthus.

Ifølge iTromsøs fotograf på stedet skal det dreie seg om en lastebil.

– Det er en type kranbil som har kjørt ned et gjerde, så det er en del skader, opplyser operasjonsleder Jørgen Ahlquist.

Ifølge politiet skal kjøretøyet ikke være skodd etter forholdene. Sak opprettes.

Åpner for å kunne reise til Finland

FHI anbefaler flere endringer i innreisekarantenen for Finland. I deres anbefalinger ønsker de å fjerne karantene for dem som reiser fra Norge til Östra Savolax, Lappland og Åland.

Lappland er det nordligste av Finlands områder og grenser til Troms og Finnmark fylkeskommune.

FHI anbefaler å fjerne innreisekarantenen fra og med natt til 28. november.

Henlegger etterforskningen av Tromstun-brannen

TOTALSKADET: Den tidligere «Framhaldsskolen» ved Tromstun brant ned tidligere i høst. Nå er etterforskningen av brannen henlagt. 

24. oktober gikk den gamle «Framhaldsskolen» ved Tromstun opp i røyk. Politiet mistenkte at brannen var påsatt, og innledet etterforskning for muligens å finne gjerningspersonen(e) bak.

Nå har politiet gitt beskjed til kommunen om at etterforskningen er avsluttet og at saken er henlagt.


«Gulskolen» i Tromsdalen brant i helgen: – Mer enn bare ei kommunal bygning

Alt har sin historie, også avglemte skolebygg i Tromsdalen.


«Saken er henlagt da det ikke er fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen», skriver politiet i henleggingsvedtaket.

Bygget hadde stått tomt i to år da brannen oppsto, og det var ikke koblet strøm til bygget.

Mann tatt for el-sykkeltyveri i sentrum

En mann i 40-årene anmeldes for tyveri av en el-sykkel. Det skriver Troms politidistrikt på Twitter tirsdag ettermiddag.

Eieren fant sykkelen som var meldt stjålet parkert i sentrum, mens mistenkte ble påtruffet i nærheten. Vedkommende anmeldes også for bæring av kniv på offentlig sted, samt besittelse av mindre mengde narkotika, opplyser politiet.

En ny smittet siste døgn

Mandag ble det gjennomført 117 koronatester i Tromsø, kun én person testet positivt. Vedkommende antas å ha blitt smittet i en annen kommune i Troms og Finnmark.

Tirsdag sitter totalt 31 personer i isolasjon på grunn av korona, hvorav 23 er isolert i et kommunalt botilbud. 69 personer sitter i karantene fordi de anses som nærkontakter til en eller flere smittede.

Ventetiden på å få koronatest er på én dag.

TOS hadde kun en tredel av normal trafikk i forrige uke

LAV TRAFIKK: Trafikken over Tromsø lufthavn er bare en tredel av et normalår, viser statistikk fra Avinor. 

Ferske tall fra Avinor viser at antall passasjerer som fløy via Tromsø lufthavn i forrige uka var på litt i underkant av 15.000 – nemlig 14.940.

Det er noe lavere enn uka før da 15.291 brukte lufthavna, og er en gedigen nedgang sammenlignet med samme uke i fjor.

Uke 47 i 2019 var det 45.314 passasjerer som reiste via Tromsø. Nedgangen er på hele 67 prosent.

Så mange vektere er fortsatt i streik i Tromsø

STREIK: Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel har fortsatt ikke kommet til enighet i meklingen, hvilket betyr at vekterstreiken, som startet 16. september, fortsatt ikke er avblåst.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

23. november ble nok en vekter tatt ut i streik i Tromsø. Vekteren jobber hos Nokas Verdihåndtering AS.

Vekteren føyer seg i rekken sammen med flere andre kolleger i Tromsø som også er i streik.

Vekterstreiken startet 16. september etter at Norsk Arbeidsmandsforbund ikke ble enige i meklingen med NHO Service og Handel. Siden den gang har streiken blitt trappet opp hele seks ganger.

14. november ble streiken trappet opp sist. Da ble ti vektere i Tromsø tatt ut.

Om partene ikke kommer til enighet innen fredag vil vekterstreiken trappes opp atter en gang. I så fall vil ingen vektere fra Tromsø bli berørte.

Til nå er 34 vektere i Tromsø tatt ut i vekterstreiken.

Kvinne i 40-årene innbrakt av politiet

Mandag ettermiddag opplyser politiet om at de ble nødt til å ta seg av en kvinne i 40-årene sør i byen.

Grunnen var at kvinnen var overstadig beruset.

Kvinnen ble innbrakt av politiet da hun ikke var i stand til å ta vare på seg selv.

En person koronasmittet det siste døgnet

Mandag formiddag melder Tromsø kommune på sin nettside at én person er bekreftet smittet av covid-19 det siste døgnet. Vedkommende var nærkontakt til en person som allerede var smittet.

Totalt 123 personer tok koronatest søndag. Ved midnatt søndag satt 30 personer (*) i Tromsø i isolasjon som følge av viruset, mens 83 er i karantene, da de er nærkontakt til noen som er smittet, opplyser kommunen.

(*) Oppdatering: Tromsø kommune (og iTromsø) opplyste først at det var 50 personer i isolasjon. Det riktige tallet er 30, som nå er bekreftet av kommunen.Brann i enebolig på Vannøya – beboer har kommet seg ut

Mandag morgen melder Troms politidistrikt at brannvesenet driver slukking av brann i enebolig på Vannareid på Vannøya.

En beboer skal ha vært i huset, men denne har kommet seg ut. Det er ikke åpne flammer, men varmeutvikling fra bygget per nå, og brannårsaken er ukjent, ifølge politiet.

Politiet: - Snakk med ungdommene!

politiet i Tromsø oppfordrer foreldre og foresatte til å ta seg en alvorsprat med sine ungdommer. Årsaken er at flere ungdommer har kastet snøballer og isklumper på biler i fart. I kveld har politiet det de beskriver som "kontroll på" to jenter i tenårene som bedrev denne aktiviteten fra brua som går over Tverrforbindelsen ved gamle Scandic.

Tidligere søndag var det et annet tilfelle der fire yngre gutter kastet snø og is mot biler som kjørte i undergangen under Jekta. Det oppsto da skade på en av bilene som ble truffet. Guttene er identifisert og foreldrene varslet.