Vil sikre jula for byens barn: - Mest sannsynlig flere som trenger hjelp i år

Frelsesarmeen og lekebutikken Lekia håper folk vil bidra til å gi Lego-sett og akebrett til trengende gutt (8) og jente (7).

HJELP TIL JUL: Butikkmedarbeider Hanne Kristin Nilsen (t.v.) og offiser og daglig leder i Frelsesarmeen, Ida Amelie Mayes viser frem julegaver som skal deles ut til trengende barn i desember.   Foto: Thale Tøllefsen

nyheter

Hvert år deler Frelsesarmeen ut julehjelp til dem som trenger det. Gjennom samtaler med familier finner de ut av hva behovet er, og fyller ut søknadsskjema mellom dem.

I år har Frelsesarmeen satt opp juletre hos butikken Lekia på Jekta og på Pyramiden, for å samle inn julegaver til barn som trenger det.

Ida Amelie Mayes er offiser og daglig leder i Frelsesarmeen. Hun forteller hvor viktig det er for organisasjonen deres å hjelpe alle å få en fin julefeiring – det inkluderer familier og enslige med økonomiske eller andre utfordringer.

Hun understreker hvor viktig det er at barn får den gaven de ønsker seg til jul, og at de får fine, nye julegaver til tross for trange kår.

– Koronasituasjonen gjør dette viktigere enn noen gang. Det er mest sannsynlig flere som trenger hjelp i år, og derfor har vi startet et helt nytt samarbeid med Lekia. De hjelper oss med å samle inn gavene. Til nå har vi fått inn 30 gaver, sier hun.


Det spøker for allsang i norske kirker i desember

Får norske kirkegjengere lov til å synge «Deilig er jorden» til jul? Nå skal en hurtigarbeidende gruppe se på rutinene for salmesang i kirkerommet i desember.


Ønskegaven

Konseptet kalt «Ønskegaven» er tilpasset både kjønn og alder. Butikkmedarbeider på Jekta, Hanne Kristin Nilsen, forteller iTromsø at de ansatte har foreslått gaveønsker etter hvilke leker som er mest populære. Ønsker man å kjøpe en gave, kan man velge en av lappene som henger på juletreet hos Lekia, enten på Jekta eller på Pyramiden. De ansatte hjelper med å finne gaven på lappen, og når man har betalt, tar butikken vare på gavene frem til Frelsesarmeen henter dem.

– Det er jo en veldig god sak, i tillegg til det å ha mulighet til å hjelpe på den måten vi kan. Også er det artig at folk vil støtte saken, særlig nå med korona er det ekstra bra, uttrykker Nilsen.

– En gutt som var innom med forelderen sin ville gi en annen gave enn det som sto på lappene – han ville gi den leken han selv ønsket seg mest, meddeler en rørt Mayes.

GAVEFORSLAG: På juletreet henger det lapper med tilpassede forslag til hvilke gaver man kan kjøpe for å gi juleglede til et barn som trenger det.  Foto: Thale Tøllefsen

Julegavene deles ut 18. desember hos Frelsesarmeen. I fjor hjalp de 230 barn i opptil 100 familier.

– 18. desember er det virkelig stas, for da gjør vi om Frelsesarmeen til en lekebutikk. Da kan familiene komme hit og plukke ut julegaver til barna sine. Vi deler også ut ullklær, sko, bøker og lignende, forklarer Mayes.


Sentrumshandelen halvert – NHO venter likevel økning i julehandelen

Aktiviteten i Oslo sentrum er mer enn halvert sammenlignet med samme tid i fjor. Men NHO venter likevel økt julehandel.


-Tromsø er et varmt samfunn

Ifølge daglig leder trenger Frelsesarmeen å få inn 250 gaver eller mer for å ha nok til alle trengende barn dette året:

– Så langt har det kommet inn mange fine julegaver. Responsen har vært overveldende. Spesielt i år kan det være vi trenger mer enn 250 gaver. Mange folk permitterte eller har vært gjennom et samlivsbrudd. Det er så flott at det er Tromsø som hjelper Tromsø. Tromsø er et varmt samfunn. Dette viser at folk her bryr seg om andre i byen – det er rørende å se den hjertevarmen Tromsø-samfunnet utviser.


Norsk fotball åpner for kamper i romjula

Klarer ikke Eliteserien å fullføre sesongen etter planen 19. desember, er det aktuelt å spille videre gjennom jula.


Utvider åpningstidene for hjelp

For å få hjelp hos Frelsesarmeen møter man til en samtale på huset. I år har de utvidet åpningstidene for at folk kan få den samtalen den trenger uten at det bryter med smittevernhensyn.

– De som av ulike grunner må holde seg hjemme har mulighet til å få en samtale over telefon, informerer daglig leder.

Hun forklarer at de hele desember gjør løpende vurderinger før jul, både med internt team og med kommunen i fall det er mye smitte i byen:

– Vi vet samtidig at det er mange i Tromsø som trenger hjelp, og vi ønsker å hjelpe de som trenger det. Det vil vi finne en løsning på uansett hvordan smittesituasjonen er.