Plast i havet gjør ikke maten farlig

Det er ikke farlig å spise sjømat, selv om det stadig blir mer plast i havet. Det har forskere i Tromsø slått fast.
nyheter

Ragnar Ludvig Olsen, professor ved Norges fiskerihøgskole ved UiT forklarer til kunnskapsmagasinet Labyrint at fordi Norge er en stor fiskerinasjon er det naturlig å stille spørsmålet om sjømaten som produseres er trygg.

Og svaret har UiT-professoren for så vidt også funnet. Sammen med UiT-kollega Edel Elvevoll og FNs ernærings- og landbruksorganisasjon så har Olsen gjennomgått all kunnskap om mikroplast i fisk og sjømat.

– Basert på dagens kunnskap om plast kan det konkluderes med at sjømat er trygt å spise, sier Olsen til tidsskriftet.

– Faktisk så kan en plastflaske med vann, eller et glass vann fra springen, antakelig tilføre oss mere mikroplast enn vi får av å spise sjømat, forklarer han.


Vil gjøre Tromsø til senter for plast fra havet

De har alle gode intensjoner. Og målet er at Tromsø skal bli hovedsetet for å håndtere plast fra havområdene i nord. Og torsdag gikk startskuddet for prosjekt «Trygt i havn» .TRYGT: Sjømaten er trygg, sier professor Ragnar Olsen ved UiT  Foto: Christian Halvorsen

Påvirker valg av mat

Professoren forklarer at det store fokuset på plast i havet og konsekvensene for blant annet sjøfugler kan føre til at folk spiser mindre sjømat.

– Derfor er det viktig å ha en tydelig stemme om at sjømat er trygt å spise ut fra den kunnskapen vi har i dag, forklarer han.

Ifølge kunnskapsmagasinet Labyrint forklarer Olsen og at en del mikroplast bare vil gå rett gjennom fordøyelsessystemet og komme ut igjen.

Men foreløpig mangler det god nok teknologi for å påvise de aller minste plastpartiklene, og det er de som tas opp i kroppen og transporteres ut til ulike organer.

Tidligere undersøkelser har dessuten vist at det er konstatert fisk i Bergen-området, mens det for eksempel i Lofoten og i Varanger ikke ble påvist plast.

– Det kan hende fisken og får i seg plast, men også her hjelper fordøyelsen og det meste kommer ut igjen, sier Olsen til Labyrint.


Her leter de etter plastsøppel med droner

Strendene i Troms og Finnmark skal nå saumfares med drone for å lete etter plastsøppel. Målet med millionprosjektet er å lage et effektivt verktøy for å kartlegge plastforurensing.