Årets tromsøværing:

- Det er litt spesielt siden jeg er bodøværing

Endre Lund Eriksen (43) har i løpet av 2020 gitt ut tre bøker, skrevet teatermanus for Hålogaland Teater og jobbet for NRK. Nå er han nominert til Årets tromsøværing.

ÅRETS TROMSØVÆRING: Dette bildet ble tatt i forbindelse med lanseringen av boken «Hvordan jeg tjente min første million», som er Endre Lund Eriksens tredje bok dette året.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

På tampen av fjoråret fikk forfatter Endre Lund Eriksen Tromsø kommunes hederspris. Da uttalte han at dette var «det største en bodøværing kunne oppnå».


Kommunens hederspris til barnebokforfatter Endre Lund Eriksen: – Det største en bodøværing kan oppnå

Den kjente og kjære barnebokforfatteren stakk av med kommunens hederspris.


I år er han nominert til Årets tromsøværing av iTromsø.


Disse ti kandidatene kjemper om å bli kåret til Årets tromsøværing

iTromsø presenterer årets kandidater til hederstittelen.


– Det er hyggelig å bli satt pris på. Det er det. Jeg har lest hvem de andre nominerte er og det er mange flotte tromsøværinger som er nominert. Så det er litt ekstra spesielt å være en del av de siden jeg er bodøværing på min hals, sier Eriksen som har bodd flere år i Tromsø enn i Bodø, ettersom han flyttet hit som 19-åring.

Her kan du stemme på din favoritt!

Høyt produksjonsnivå

Men nok om Bodø.

Endre Lund Eriksen er først og fremst nominert for sitt forfatterskap. Eriksen skriver bøker for barn og ungdom om temaer som homofili, annerledeshet og utenforskap. Noe han har gjort siden han ga ut sin første Pitbull-Terje-bok i 2003.

Bøkene hans har både blitt til teaterforestillinger og filmer, og i 2019 fikk han et tiårig kunstnerstipend fra Kulturrådet.

– Et slikt stipend gir en veldig stor trygghet i bunn, som gjør at jeg kan prioritere tid til å skrive.


Endre er en av få som fikk tildelt tiårig «storstipend»

Forfatter Endre Lund Eriksen har fått tildelt støtte i ti år fra Statens Kunstnerstipend.


I tillegg til å skrive boken «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet» om til teatermanus for Hålogaland Teater og jobbe med regi og manus for NRK Super-serien «Planetpatruljen» har han utgitt tre bøker. «Dyrenes detektivbyrå 2: Hvem forgiftet Hennie Hvalen?», faktategneserien «Døden: dødsens seriøse fakta» og nå sist i oktober «Hvordan jeg tjente min første million».


Skal lære barn om døden i ny bok

Forfatter Endre Lund Eriksen har skrevet en ny tegneseriebok der han ønsker å lære barn om døden.Endre Lund Eriksen aktuell med ny ungdomsbok: – Boka inneholder noen tips til hvordan man kan bli millionær, som jeg håper ungdom ikke følger

Endre Lund Eriksen (43) har tidligere i år gitt ut «Døden – dødsens seriøse fakta» og «Dyrenes detektivbyrå: «Hvem forgiftet Hennie Hvalen?». Nå er han aktuell med sin tredje bok siden sommeren, nemlig «Hvordan jeg tjente min første million».Anmeldelse av «Pitbull-Terje og kampen om barnevernet» på HT:

Deilig barnslig tegneserie-teater

«Pitbull-Terje og kampen om barnevernet» på Hålogaland Teater er en morsom og sår forestilling som fenger – for det meste.


Alt dette bare i år.

– Produksjonsnivået har nok hatt en sammenheng med stipendet, men også et langvarig arbeid som tilfeldigvis blir ferdig samme året. «Døden» skulle egentlig komme året før, men endte opp med å komme i år, sier Eriksen.

Har også dårlige dager

– Du holder på med mye forskjellig, både alene og sammen med andre. Hvordan foretrekker du å jobbe?

– Jeg liker å sitte for meg selv og skrive, men også det å jobbe med andre slik som jeg gjør på NRK. Det er flott å være en del av en redaksjon med fagfolk, som har hver sine spesialområder og ulik kunnskap. Særlig i koronatiden har jeg vært veldig glad for å være en del av et kollegium. Både fordi det er sosialt, men også det å ha noen å jobbe sammen i tiden da alle hadde hjemmekontor. Det hadde vært trist dersom jeg bare satt hjemme alene uten noen å samarbeide med.

I tillegg er han med å drive animasjonsfilmselskapet Fabelfjord hvor han også har hatt han del prosjekter gjennom året. Med andre ord har han mange ulike baller i lufta.

– Blir det ikke litt mye?

– Tidvis blir det nok det og døgnet har bare 24 timer, men jeg liker å holde på med forskjellige ting. Naturligvis blir jeg iblant stressa og sliten, og det er også dårlige dager, men jeg har det veldig mye gøy.

Skal jobbe litt mindre

Det handler i stor grad om å strukturere dagene for at Eriksen skal få kommet seg gjennom alt.

– Når jeg er på turne må jeg se på ting som har blitt klipt, når jeg jobber på NRK må jeg innimellom skrive litt på ting og i perioder hvor jeg har større prosjekter må jeg vie mest mulig tid til det.

– Hva bruker du mest tid på?

– Jeg er først og fremst forfatter. Det er hovedvirket mitt, og jeg jobber ganske mange ettermiddager. Jeg ville ikke fått gjort alt dette mellom åtte og fire.

– Blir 2021 like travel?

– Jeg tror jeg må prøve å jobbe litt mindre og være flinkere til å ta meg fri. Det er jeg veldig dårlig på. Det er ikke første gang jeg har hatt som nyttårsforsett og jobbe litt mindre og ha mer fritid, så jeg må prøve igjen i år.

– Jeg må bli bedre på å «kul'an», som vi sier i Bodø.


Her kan du stemme på Årets tromsøværing

Hvert år siden 1986 har iTromsø kårets Årets tromsøværing. Det gjør vi også i år – med din hjelp.