Årets tromsøværing 2020:

Nominert til årets tromsøværing: – Vi må omfavne forskjellene mellom folk

Tromsø Domkirke er nominert til årets tromsøværing for sitt arbeid med å inkludere byens mangfold. En kirke for ikke-troende, flere trosretninger, skeive, streite, konserter og kunstopplevelser.

ÅRETS TROMSØVÆRING: Domkirka i Tromsø er nominert til prisen «Årets Tromsøværing». Sokneprest Kjell Riise (65) er strålende fornøyd med at kirka ses som en viktig del av Tromsø by.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Innerst inne i Domkirkas lille sakristi sitter sogneprest Kjell Riise (65).

– Det er stas å bli nominert til årets tromsøværing. Det er fint at Domkirka regnes som en viktig del av samfunnet i Tromsø, sier Riise.

For medlem i Nord-Hålogaland bispedømmeråd, Tove Karoline Knutsen, er Domkirka viktig med sin fine beliggenhet midt i hjertet av byen.


Her kan du stemme på Årets tromsøværing

Hvert år siden 1986 har iTromsø kårets Årets tromsøværing. Det gjør vi også i år – med din hjelp.


– Jeg går ofte på gudstjenester og konserter, eller bare for å kikke innom. Ofte ser jeg folk som bare sitter der. Kirke blir et pusterom. Domkirka danner en trygg ramme rundt folks liv uansett om du tror eller ikke. Kirka rommer hele livet, fra de store gledene ved rørende barnedåp, konfirmasjon og bryllup til de tunge stundene når mennesker går bort og man trenger noen å være sammen med.

Kirken, som har 160 års jubileum i 2021, er nominert for sitt arbeid med å dyrke mangfoldet i Tromsø. Juryen bak årets tromsøværing begrunner nominasjonen med at kirka er blitt et av byens kulturhus som byr på et mangfold av kunstopplevelser. «Domkirka har litt etter litt blitt mer enn ei kirke», står det i juryens omtale.

– Vi er ikke mer enn en kirke. Det er dette som er kirka, vi omfavner mangfoldet i byen: fra hardrock til klassisk, fra babysang til rullatorer, fra norsk og nordsamisk til internasjonale festivaler, fra konservative kristne til LHBT. Dette er kirkens fremtid, sier Riise.


Feiret kjærligheten med regnbuemesse

Etter at «Arctic Pride» ble avlyst på grunn av korona holdt Domkirka likevel sin årlige Regnbuemesse. Regnbueflagget vaiet utenfor kirken og alteret ble pyntet med regnbuens farger.

– Det er utrolig viktig med den åpne, inkluderende kirken. Kirken har, som vi vet, en historie som maktutøver hvor man heller enn å hjelpe la stein til byrden for de mest utslåtte og sårbare. Det har heldigvis mange i kirka i vår tid tatt et oppgjør med. Regnbuemessa er et viktig tiltak for mennesker som ikke minst har hatt et vanskelig møte med kirka, sier Knutsen.

Regnbuemessa har vært en viktig del av Tromsøs «Pride» siden 2017. Sognepresten ønsker alle ulike seksuelle identiteter velkommen.

– For å vise til Paulus' «kjærlighetens høysang» som ender med «så blir de stående disse tre: tro, håp og kjærlighet, men størst av alt er kjærligheten». Det høres kanskje svulstig ut, men derfor bør det være rom for alle i kirken, sier Riise.


Årets eneste «Pride»-arrangement foregår i kirka: – Det at kirken flagger så tydelig kan være livreddende

Selv om årets utgave av «Arctic Pride» er avlyst er det fortsatt ett arrangement som avholdes. Regnbuemessen i Tromsø domkirke.


KIRKEGJENGER: Medlem i Nord-Hålogaland bispedømmeråd Tove Karoline Knutsen mener at kirkens humanitære hjelp og bistand, for eksempel med en århundre lang tradisjon for å hjelpe flyktninger med kirkeasyl må slås ring rundt. 

Delte ut mat under korona

Under koronaepidemien fikk Tromsø Matsentral problemer med å dele ut mat.

– De hadde for trange lokaler, så dermed har Domkirka og andre kirker blitt tatt i bruk som utdelingssteder, sier Riise.

Sist torsdag delte menigheten ut 80 kasser med mat til de som trenger det mest.

MATUTDELING: Sokneprest Kjell Riise og menigheten ved Tromsø Domkirke hjalp Tromsø Matsentral med å dele ut mat under koronaepidemien.  Foto: Privat

– Levekårsundersøkelsen i Tromsø viser at det er adskillig med folk i Tromsø Sentrum med svak økonomi. Vi kan jo ikke støtte den enkelte økonomisk, men dette er viktig for oss å minne politikerne om, sier Riise.

Sognepresten er glad for at kirkene i Tromsø blir anerkjent.

– Det er avgjørende for kirkas fremtid at vi i tillegg til gudstjenester, løfter fram diakonien (omsorgen for hverandre, for klima og rettferd, for flyktninger og utsatte) og for kunsten og kulturens plass i kirka. Flotte ansatte og frivillige gjør en stor innsats i dette fra dag til dag, sier sognepresten.


Her kan du stemme på Årets tromsøværing

Hvert år siden 1986 har iTromsø kårets Årets tromsøværing. Det gjør vi også i år – med din hjelp.