Årets tromsøværing 2020:

De hadde aldri møtt hverandre tidligere, men Olaf og Wibkes samarbeid var avgjørende under Fagereng-tragedien

Innsatsen deres berget livet til en liten jente under Fagereng-tragedien. Nå er Wibke Buch og Olaf Jacobsen nominerte til Årets Tromsøværing.

NOMINERT TIL ÅRETS TROMSØVÆRING: Ett år etter at de forbipasserende Olaf Jacobsen og Wibke Buch ble sentral i redningsarbeidet under Fagereng-tragedien, påpeker de at det er viktig å bry seg og gripe inn i mistenkelige situasjoner.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

På ettermiddagen 2. desember syklet anestesisykepleier Olaf Jacobsen hjemover fra jobb langs Kvaløyvegen, mot sitt hjem på Sorgenfri. Da oppdaget Jacobsen barnevogna som sto forlatt på gang- og sykkelveien.

Wibke Buch kom så syklende forbi, og oppdaget Jacobsen som kikket ned i barnevogna. Da skjønte hun at noe var galt, og sammen fulgte de sporene ned i fjæra for å undersøke nærmere.


Disse ti kandidatene kjemper om å bli kåret til Årets tromsøværing

iTromsø presenterer årets kandidater til hederstittelen.


Buch og Jacobsen fikk øyeblikkelig varslet nødetatene, startet søk etter mennesker i vannet, og utførte førstehjelp da en politimann oppdaget menneskekropper i vannet.

– Det var en hyggelig overraskelse å bli nominert. Det viser at innsatsen vår den dagen i fjor settes pris på, sier Wibke Buch.

– Å bry seg, og prøve å gjøre en innsats gjennom samarbeid, tror jeg folk setter pris på. Det er kanskje derfor vi to er nominert, og jeg føler en viss stolthet over at vi to brydde oss, og gjorde noe, sier Olaf Jacobsen.

Skjønte at noe var galt

Innsatsen til de to forbipasserende – som aldri hadde møtt hverandre tidligere – reddet med stor sannsynlighet livet til den minste jenta som lå i vannet. Moren og hennes to eldste døtre døde etter hva som har blitt konkludert var drap og selvdrap fra morens side.


Ett år siden Fagereng-tragedien:

– Det er viktig å bry seg, sier heltene som berget livet til den minste jenta

I dag er det ett år siden Fagereng-tragedien, der en mor tok livet av seg selv og to av sine egne barn. Innsatsen til to forbipasserende berget livet til den minste jenta, og begge preges naturlig nok fortsatt av hendelsene.


Bekymringen over den forlatte barnevogna ble raskt til en mistanke om at noe fælt hadde skjedd.

– Vi skjønte ganske umiddelbart at noe var galt, sier Buch.

– Jeg kommer tilbake til hovedpoenget om at man må bry seg. Bry seg og undersøke, sier Jacobsen.

REDNINGSAKSJONEN: En barnevogn står igjen på gangveien som et vitnesbyrd på den grusomme tragedien som fant sted på Fagereng i Tromsø. Det var klokka 17.28 mandag 2. desember at politiet fikk melding fra en forbipasserende at en barnevogn sto forlatt, og at det gikk spor ned til havet. Noen meter ut i vannet ble det funnet en 27 år gammel Sudansk kvinne og hennes tre døtre (1, 4 og 7 år). Moren og de to eldste døtrene overlevde ikke. Saken er nå ferdig etterforsket og henlagt.  Foto: Ronald Johansen

Utførte førstehjelp på den overlevende

Begge er klare på at de ville gjort det samme som 2. desember 2019, om en lignende situasjon skulle oppstå på nytt.

– Det var en felles redningsinnsats som jeg aldri har opplevd tidligere, fra alle involverte under hendelsene i fjæra, sier Jacobsen – som selv er anestesisykepleier, og utførte førstehjelp på jenta som overlevde.


Ett år siden Fagereng-tragedien:

Statsadvokaten: – Vi kan ikke forstå eller forklare drapene

Lars Fause har ikke opplevd maken til Fagereng-drapene i sin tid i påtalemyndigheten.


– Politiet var på plass i fjæra etter få minutter etter at vi oppdaget barnas støvler og spor ned i vannet. Ambulanse og brannmannskaper dukket også raskt opp, sier Wibke.

Tromsø som by viste også omtanke etter tragedien der moren og to av hennes tre døtre mistet livet. Minnemarkeringen på Stortorget seks dager etter hendelsene i Fagereng-fjæra samlet over 1.500 mennesker. Det sudanske miljøet og muslimer i Tromsø uttrykte gjennom mediene sin takknemlighet for støtten.

– Byen viste stor medmenneskelighet og støtte til de etterlatte, sier Buch.


Ett år siden Fagereng-tragedien:

Politiet: – Motivet anser vi for å være et privat anliggende

Tromsø-politiet har et klart bilde av motivet til kvinnen som tok livet av seg selv og to av sine barn, men vil ikke gi ut detaljer rundt dette.