Tromsøbadet har i høst hatt en tredel færre besøkende enn i fjor

Tromsøbadet har hatt en nedgang på 32 prosent i antall besøkende i høst. Ledelsen forventer ikke normal drift før i 2023.

DAGLIG LEDER: Siv-Hege Helsing Schøen er glad Tromsøbadet har kunnet holde åpent i høst.   Foto: Thale Tøllefsen

nyheter

Etter et krevende år med koronapandemien som en prøvelse for et badeanlegg i oppstart, har Tromsøbadet trolig flere år før de nærmer seg økonomisk balanse. De fikk i vår 3,7 millioner kroner i koronastøtte fra kommunen – bare litt over halvparten av badelandets omsøkte sum på 6,5 millioner.

Etter at det reviderte koronabudsjettet ble vedtatt 1. april gikk badeanlegget i pluss i sommermånedene, men i høst snudde trenden. Sammenlignet med året før hadde de en nedgang på opptil 32 prosent i antall besøkende i perioden september-november.


Forventer fortsatt redusert besøk over nyttår

Forslag til vedtatt budsjett for neste år skal behandles i kommunestyret 16. og 17. desember. Kommunens regnskap tilsier at Tromsøbadet ligger an til en overføring på 5 millioner årlig, til og med 2023. Daglig leder Siv-Hege Schrøen forteller at besøkstallene og økonomiske tall viser at året har gått bedre enn det reviderte budsjettet.

– 12. mars ble vi pålagt å holde stengt og da visste vi ikke når vi fikk åpne igjen, sier Schrøen, som tror anlegget fremdeles vil ha redusert besøk som følge av begrenset kapasitet inn i 2021.

– Sommeren var over all forventning og vi er veldig glade for å kunne holde åpent i høst. Å bade er nok en av de tryggeste aktivitetene man kan gjøre i disse tider, sier hun


Hun har fått ny lederjobb ved Tromsøbadet

Elin Berg-Rolness (34) er ansatt som ny event manager ved Tromsøbadet, det skriver de i en pressemelding.


Trenger 250.000 besøkende årlig

Et disposisjonsfond fra kommunen skal dekke deler av underskuddet. Ifølge Schrøen står det 5,6 millioner fra 2019. Prognosene for siste halvdel av 2020 tyder på at Tromsøbadet vil gå omtrent 2,4 millioner kroner i pluss i drift. Budsjettet viser samtidig et underskudd på 4,5 millioner.

– Drifter dere kun på egen omsetning, eller på tildeling fra kommunen?

– Det heter at man skal kunne drifte på en sånn måte at man er uavhengig av kommunen. Man skal kunne dekke løpende kostnader og fremsette til fremtidig vedlikehold uten kommunens tildeling, sier Schrøen.

Daglig leder anslår at badeanlegget trenger 250.000 besøkende årlig for å balansere driftsutgifter mot inntekter. I oktober hadde Tromsøbadet om lag 153.000 besøk totalt, der cirka 123.000 var betalende besøk. Schrøen forklarer at man ikke forventer å se en mer normal drift før tidligst andre halvdel av 2022.

– Det tar tid å bygge opp badekultur. Aktiviteten er på en måte glemt etter mange år med mangel på tilbud i byen.


I år gjelder andre byttetips for julegaver

For å unngå trengsel, kø og kaos i romjula anbefaler Forbrukerrådet å vente til etter nyttår med å bytte julegaver. Da må man endre strategi fra tidligere år.


Ser fram til en «normal» situasjon

Badeanlegget har innført mange tiltak for å begrense smitte. Blant annet restriksjoner på badstue, varmekulper og mindre arealer, samt begrensninger i antall personer. Ifølge Schrøen har forhåndsbestilling av billetter fungert veldig bra for å unngå at folk hoper seg opp.

– Vi ser virkelig fram til å komme inn i en normal situasjon, budsjettet forutsetter at fra andre halvdel av 2022 vil det være en mer normal situasjon i samfunnet, sier den daglige lederen.