Bekymret for høyere alko-konsum under «korona-julen» 2020 - oppfordrer til å ta hensyn til barna

Seks av ti i Troms og Finnmark mener at folk drikker for mye alkohol foran barna i jul.

ALKOHOL OG JUL: Mange barn er urolige for at foreldre og andre voksne drikker for mye alkohol foran dem til jul.  Foto: Av-og-til

nyheter

Det viser en spørreundersøkelse som er utført på vegne av alkoholvettorganisasjonen Av-og-til.

I undersøkelsen – som er laget av Ipsos – ble 2.275 personer spurt om de synes at det drikkes for mye i jul mens barn er til stede. I Troms og Finnmark svarte 57 prosent av de spurte ja på spørsmålet. 14 prosent svarte nei, og 29 prosent var usikre.

Ifølge Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til er dette bekymringsverdige tall.


IOGT: Ekstra bekymret for økt alkoholmisbruk i jula på grunn av pandemien

Alkoholsalget har steget siden pandemien kom. Den rusforebyggende organisasjonen IOGT sier at de i år er ekstra bekymret økt alkoholforbruk i jula.


– Mange barn går julefeiringen i møte med en ekstra klump i magen fordi mamma eller pappa drikker for mye alkohol. Selv små mengder alkohol kan gjøre barn utrygge, sier Eriksrud i en pressemelding fra Av-og-til.

GENERALSEKRETÆR: Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.  Foto: Av-og-til

Eriksrud sier at opplevelsen av at folk drikker er svært forskjellig mellom barn og voksne.

– Det som oppleves som «god stemning» hos de voksne, kan være både skremmende og utrivelig for barn, sier hun.

Folk i Troms og Finnmark er mer bekymret for at barn skal utsettes for høy alkoholkonsum i jula enn innbyggerne i resten av landet. Her i fylket svarer altså seks av ti at de er bekymret. På landsbasis er tallet lavere – 50 prosent mener at det drikkes for mye, mens 23 prosent mener at det ikke gjøres det.


Se åpningstidene til Vinmonopolet i jula her:

Stadig flere velger alkofritt på polet: – Dette er en drikk for alle

På landsbasis har salget av alkoholfritt øl og vin økt med 51 prosent de siste fem årene: – Det er en drikk for alle, sier butikksjef Oddny Nordstrøm på Vinmonopolet i sentrum.


Eriksrud sier at julen i år vil være spesiell ettersom koronapandemien vil føre til at mange barn vil feire jul kun med sin nærmeste familie.

Hun ber folk om å være ekstra oppmerksom på barn som kan bli utsatt for voksne omsorgspersoner som drikker for mye.

– Mange synes det er vanskelig å ta grep, fordi man ikke helt vet hvordan. Det viktigste er at du gjør noe med den dårlige magefølelsen. Ta den ekstra praten på FaceTime, og send den tekstmeldingen, sier hun i pressemeldingen.

– Og ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge om du trenger noen å lufte tankene med. Der får du råd om hvordan du kan håndtere situasjonen.

Av-og-til har laget en sjekkliste for alle som skal feire jul med egne eller andres barn.

  • Bruk alkovett. Tenk gjennom om du skal drikke alkohol i løpet av kvelden, og i så fall hvor mange glass. De fleste barn svarer at de synes 0, 1 eller 2 glass er greit. Det kan være et fint utgangspunkt.
  • Dersom dere skal være flere voksne sammen, kan det være lurt å snakke med hverandre på forhånd og avtale hvordan dere gjør det med alkohol. Hva er greit, og hva er ikke greit? Et godt råd kan være at minst én holder seg edru, i tilfelle noe skulle skje.
  • Snakk om alkohol med barna dine når du føler at de er klar for det. Still konkrete spørsmål og ta svarene du får, på alvor. Husk at barn aldri skal måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk.
  • Dersom du er bekymret for at et barn ikke har det bra hjemme, er det viktig at du tar affære. Ring Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 for å få råd fra fagpersonell.