Delte meninger om digital-TIFF: - Det er forståelig, men synd

Dette tenker folk i Tromsø sentrum om at årets filmfestival blir digital.

HAR GLEDET SEG: Sara Møllebakken (43) vil savne det sosiale aspektet ved Tromsø internasjonale filmfestival i år.   Foto: Thale Tøllefsen

nyheter

Søndag formiddag meldte Tromsø internasjonale filmfestival at årets utgave av festivalen skal gjennomføres digitalt, som et tiltak for å ikke bidra til smittespredning. Festivalledelsen melder at alle filmvisninger med unntak av utekinoen på Stortorget, vil digitaliseres.

ITromsøs journalist har snakket med folk i sentrum om deres tanker rundt å overvære festivalen hjemme i sofaen.


TIFF blir heldigital

Årets utgave av filmfestivalen, med unntak av utekinoen på Stortorget, vil foregå digitalt.


– Filmfestivalopplevelsen blir borte

Sara Møllebakken (43) forteller at hun ikke er av de mest «hardcore» festivalgjengerne, men at hun passer på å få med seg et par filmer under festivalen hvert år. Hun er noe skuffet over at den i år blir digitalisert:

– Det er forståelig, men synd.

– Det er sikkert mange som har gledet seg til TIFF i år?

– Ja, inkludert meg selv. For meg så er jo filmfestivalen mer den stemninga og den sosiale settingen i byen – det er det jeg synes er så fint med festivalen.

Hun forstår hvorfor festivalledelsen har valgt å gjennomføre festivalen på denne måten, men bemerker at for det for hennes egen del blir mindre interessant å skulle se filmene fra egen stue.

– Filmfestivalopplevelsen blir borte. Det er klart det selvfølgelig er noen fordeler, er man spesielt filminteressert er det sikkert lettere å få med seg flere filmer. Du slipper å stå i kø og kjempe om billettene. Jeg tror det kommer an på hvilken interesse du har, sier Møllebakken.


Se oversikt over de mest sette filmene i Tromsø i 2020

Tror kinoen kommer til å få et oppsving i 2021: – Jeg har troen på produktet vårt

Kun 85.500 var innom kinoen i Tromsø i 2020, men markedssjef Ida Kathrine Balto er likevel optimistisk med tanke på kinoåret 2021.


Kan nå delta likevel

SMÅBARNSFORELDRE: Mikael Stilidis (36) og Katja Sharashova (26) tror kanskje det blir mulig for dem å få med seg noen av filmene i år, nå som de ikke trenger barnevakt. I vogna ligger datteren Isabell (2).  Foto: Thale Tøllefsen

Mikael Stilidis (36) og Katja Sharashova (26) triller en tur gjennom Storgata med datteren Isabell (2) i vogna. Sharashova forteller at hun er filminteressert og har utnyttet muligheten til å få med seg flere TIFF-filmer før hun fikk barn. Stilidis er også glad i festivalen:

– Jeg har mange kollegaer som også ser filmene. Det er gøy, da har man muligheten til å møtes og snakke om filmen etterpå.

Paret hadde egentlig planlagt å droppe festivalen i år for å være hjemme med barna, men når iTromsøs journalist deler nyheten om at TIFF gjøres digital, vil de kanskje få med seg noen filmer likevel. Sharashova innrømmer at det sosiale er en viktig del av festivalen:

– Det stemmer, men i år kunne det ikke vært fysiske visninger uansett. Siden vi har små barn, passer det kanskje bedre for oss å kunne se filmene hjemmefra.


Her kan du se presentasjonen av årets TIFF-program

Se programpresentasjonen i opptak her.


Planla sin første TIFF-opplevelse

NYLIG TILFLYTTET: Belgiske Christophe Diereick hadde håpet å få med seg hele filmfestivalopplevelsen i Tromsø for første gang. Det blir med modifikasjoner.   Foto: Thale Tøllefsen

Christophe Diereick (42) flyttet til Tromsø i oktober fra den flamske delen av Belgia.

– Jeg har reist til Norge i 12 år og tenkt på å flytte hit til Tromsø i fem år. Nå har jeg flyttet hit og her skal jeg dø, sier han og ler.

Han hørte tidlig om filmfestivalen og har mange venner som skulle være frivillige i år.

– Jeg planla å sjekke det ut i år, men nå vet jeg ikke hvordan det skal gå, forteller han og bemerker med et smil:

– Hit flytter jeg på midt på vinteren og under en pandemi – hva kan gå galt?


HT må lukke forestillinger, men teatersjefen frykter ikke at koronaen skal ødelegge jubileumsåret

– Vi klarer å svinge oss unna de fleste regler, sier en selvsikker teatersjef.


Skulle være frivillig

Torstein Nygaard Vehusheia (24) skulle egentlig være frivillig i år, og hadde tenkt seg til Kulturhuset den uka. Nå er han usikker på hva de frivillige skal gjøre konkret:

– Jeg er jo skuffet over det. Jeg skal sikkert fortsatt være frivillig, det regner jeg med. I fjor var jeg første gang på filmfestivalen og da så jeg flere filmer i Kulturhuset. Det var en positiv overraskelse hvor fint det var å se film der.

Han forteller at det han liker med TIFF er at man kan få sett filmer man ikke nødvendigvis har hørt om eller hadde sett ellers. Digital filmvisning tror han kan bli trivelig å få til hjemme i kollektivet han bor i.

– Hva hadde du gledet deg mest til?

– Egentlig har jeg kun satt meg inn i én film, det var den «Supernova» med blant annet Colin Firth. Den så veldig fin ut synes jeg.

iTromsø møter ham og Aina Haugem Nordfjell (25) i Storgata. Nordfjell sier hun skal jobbe hele festivaluka.

– Kanskje rekker du å se noen filmer etter jobb?

– Jeg har ikke satt meg så veldig inn i det, men ja, det kan godt hende, svarer hun.