Tromsø kommune:

Følger situasjonen med mutert virus nøye – vil teste alle tilreisende

Kommunen strammer inn på testingen, og ber tilreisende fra kommuner med skjerpede tiltak om å teste seg så raskt som praktisk mulig.

KOMMUNEOVERLEGE: Inger Hilde Trandem, overlege for sosialmedisin i Tromsø kommune.  Foto: Håkon Steinmo

nyheter

Lørdag ble det innført strenge tiltak i ni kommuner rundt Nordre Follo, inkludert Oslo, etter at det fredag ble påvist et utbrudd av den såkalte «britiske» varianten av koronaviruset.

I en pressemelding fra Tromsø kommune lørdag ettermiddag, bes nå reisende som kommer fra de aktuelle kommunene om å teste seg på ankomstdagen, eller så raskt som praktisk mulig, uavhengig av symptomer.

I tillegg bes tilreisende som tilbringer en uke eller mer i Tromsø om å teste seg på den sjuende dagen, uavhengig av symptomer.

Alle som har kommet fra de berørte kommunene i løpet av de siste 14 dagene, fra og med 9. januar, og som fortsatt er i Tromsø, bes om å teste seg umiddelbart.

– Vi følger situasjonen rundt muterte virus tett, og er også i jevnlig dialog med nasjonale helsemyndigheter. Nå frarådes alle reiser som ikke er strengt nødvendig ut av de rammede kommunene. Vi forventer derfor at antallet tilreisende til Tromsø vil avta kraftig, men vi antar likevel at en del vil reise til Tromsø i forbindelse med nødvendige jobbreiser eller andre nødvendige gjøremål. Derfor strammer vi inn på testingen for å overvåke dette, sier vakthavende kommuneoverlege Inger Hilde Trandem i pressemeldingen.


Kan vurdere ytterligere tiltak

Tromsø kommune vil vurdere ytterligere tiltak dersom antall reisende fortsetter å være høyt, for eksempel karantene for tilreisende fra de rammede kommunene.

– Vi vil i første omgang avvente og se an effekten av de strenge tiltakene nasjonale myndigheter nå har satt i verk i regionen, og så gjør vi fortløpende vurderinger av om dette er tilstrekkelig, sier Trandem.

Tiltakene gjelder tilreisende fra kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås. Inntil videre ber Tromsø kommune også tilreisende fra nabokommuner til disse om å teste seg på ankomstdagen og på dag sju.

Bestilling av time for testing gjøres på Tromsø kommunes nettsider, eller ved å ringe koronatelefonen på 46 90 78 99.

Fra før av gjelder anbefalingen til helsepersonell om å teste seg på ankomstdagen etter reiser fra områder med høyt smittenivå.