Kommunen med nye anbefalinger: Forlenger ikke lokale koronatiltak

Smitteutbruddet i Tromsø er nå under kontroll.

OPPHEVER LOKAL FORSKRIFT: Smittevernoverlege i Tromsø kommune, Trond Brattland, kan fortelle at kommunen ikke lenger har hjemmel i smittevernloven til å forlenge forskriften.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det skriver Tromsø kommune i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

"Etter en massiv innsats de siste ukene er smitteutbruddet i Tromsø nå under kontroll, og den lokale forskriften forlenges ikke. Tromsø kommune kommer med nye anbefalinger til befolkning og tilreisende", står det i e-posten fra kommunen.

Utbruddet, som startet torsdag 25. februar, førte til at flere enn 100 personer ble smittet. Blant annet ble seks skoler og én barnehage berørt.


Vedtok lokale tiltak under ekstraordinært møte

Med ti mot én stemme gikk formannskapet inn for en ny koronaforskrift under møtet torsdag ettermiddag.


Går ut natt til lørdag

Kommunen opplyser om at 21 personer har testet positivt den siste uka. Kun én av disse har ukjent smittekilde. De siste tre dagene har åtte personer testet positiv, alle disse har vært i karantene og får dermed ingen nye nærkontakter.

– På bakgrunn av dette kan man nå konkludere med at utbruddet er slått ned. Fremdeles vil det nok være noen av nærkontaktene som blir syke og tester positiv, men disse vil da ha vært i karantene i flere dager, og vil ikke spre smitte til nye personer, sier smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø kommune.

4. mars ble det innført en lokal forskrift for begrensning av smitte. På grunn av god smittekontroll har kommunen ikke lenger hjemmel i smittevernloven for å forlenge forskriften. Og den vil da gå ut ved midnatt fredag 19. mars, opplyser kommunen.

Det betyr at fra lørdag av kan byens treningssentre og Tromsøbadet igjen holde åpent.

Følgende anbefalinger gjelder framover:

1. Det anbefales bruk av munnbind når avstand ikke kan overholdes på kollektivtransport, i butikker og andre steder der folk samles.

2. Personer som kommer til Tromsø fra kommuner med høyere smittetall anbefales å teste seg på dag fem etter ankomst. Eventuelt tidligere ved korte opphold.

3. De første 10 dagene etter ankomst til Tromsø anbefales det å:

1. Begrense sosiale aktiviteter

2. Holde minst to meters avstand til personer i risikogruppene

3. Unngå å dra på treningssenter eller delta i innendørs trening sammen med andre

Må begrense importsmitte

– Det er stor sannsynlighet å få importsmitte i Tromsø, og sjansen for et nytt utbrudd er rimelig stor. Jeg tenker det er viktig for tromsøsamfunnet nå å begrense importsmitte og være forberedt på å håndtere nye utbrudd raskt, sa Brattland i tirsdagens møte i formannskapet.

Tromsø kommune opplyser om at flere enn 110 personer de siste ukene har jobbet fulltid i førstelinja med å bekjempe smitteutbruddet. Både koronasenteret, kommunens beredskapsteam, samt innsats fra Røde kors, Norsk folkehjelp, Sivilforsvaret, lærlinger og andre frivillige har bidratt i arbeidet.

Totalt har 14.519 personer blitt koronatestet siden utbruddet startet. Dette tilsvarer 19 prosent av byens befolkning.