Hurtigrutens eksterne granskningsrapport kostet 14 millioner kroner

Smitten på Hurtigruten sommeren 2020 kostet rederiet 30 millioner kroner i direkte kostnader. Prislappen på den eksterne granskningsrapporten er på nesten halvparten av dette.

SMITTEUTBRUDD: Sommeren 2020 oppsto det smitteutbrudd ved to seilaser med MS Roald Amundsen. Som følge av dette ble det satt i gang en ekstern gransking, hvor prislappen endte på 14 millioner kroner.  Foto: Håkon Steinmo

nyheter

I slutten av juli 2020 opplevde Hurtigruten to store smitteutbrudd ved to seilaser med MS «Roald Amundsen». Totalt ble 42 medlemmer av besetningen og 29 passasjerer smittet.

Rederiet har fått sterk kritikk for måten de håndterte situasjonen på, og i august i fjor hentet derfor styret i rederiet inn advokatfirmaet Wiersholm og Veritas som skulle gjøre en ekstern granskning.

Regningen på den 51 sider lange granskningsrapporten kom på hele 14 millioner kroner. Det skriver E24.


Hurtigruten selger unna 40.000 kvadrat, inkludert tre hoteller, på Svalbard

Det er Store Norske som tar over bygningsmassen til Hurtigruten AS på Svalbard.


Store direkte kostnader

Bare smitteutbruddene i seg selv påførte Hurtigruten kostnader i millionklassen.

– Selskapets finansielle totalkostnader for utbruddet på MS Roald Amundsen er på rundt 30 millioner kroner. Det inkluderer overtid, oppfølging av gjester, dekning av reiser, andre utgifter til oppfølging og granskningen, skriver Øystein Knoph, pressevakt i Hurtigruten i en e-post til E24.

Han mener for øvrig at smitteutbruddene i seg selv ikke vil få store økonomiske konsekvenser for Hurtigruten.

– Hendelsen har i liten om noen grad påvirket selskapets økonomi på lengre sikt, for eksempel når det gjelder avbestillinger eller salg av fremtidige reiser, heter det fra Knoph.


Hurtigruten har 13 milliarder kroner i gjeld og nesten ikke inntekter

Hurtigrutens gjeld økte med rundt tre milliarder kroner i fjor, mens inntektene i årets første tre måneder ligger an til å bli 90 prosent lavere enn året før.


Frykter ikke bot

18. februar sendte Troms politidistrikt sin innstilling til statsadvokaten etter å ha etterforsket saken. 26. mars ble imidlertid saken sendt tilbake til politiet for videre etterforskning.

Ifølge Hurtigrutens årsrapport for 2020 frykter derimot styret og ledelsen ikke en bot fra myndighetene.

«Det vurderes at enhver konklusjon om etterforskningen ikke vil ha noen vesentlig økonomisk effekt for konsernet», heter det i årsrapporten.