Langer ut mot Per-Willy Amundsen: – Han bruker skeive muslimers kropper som slegge i sin kamp mot islam

Organisasjonen for skeive muslimer i Norge, Salam, mener Troms Frps listetopp Per-Willy Amundsen «må ta et oppgjør med homofobien i eget parti» for at hans kritikk av Pride skal ha noen troverdighet.

DEMONSTRERER: Thee-Yezen Al-Obaide i Salam Norge har demonstrert mot muslimske lands behandling av skeive en rekke ganger. Han mener Amundsens uttalelser usynliggjør skeive muslimers kamp.  Foto: privat

nyheter

Frp-topp Per-Willy Amundsen gikk denne uken sterkt ut mot Pride, og arrangør-organisasjonen FRI.

I et Facebook-innlegg starter Amundsen først med å konstatere at FRI mener det finnes tre kjønn, noe Amundsen er uenig i. Han mener det kun finnes to. «Men verre, de har fått tilgang til å påvirke våre barn med sin radikale ideologi. Det må stoppes», skriver han, før han går videre til å beskrive situasjonen for skeive i muslimske land. «Pride og FRI får kun troverdighet den dagen de forsøker å gjøre noe med dette», skriver Amundsen, og avslutter med å oppfordre bevegelsen om å «ta et oppgjør med islam».

Uttalelsen har skapt flere tusen og til dels sterke reaksjoner, både på hans uttalelse om transpersoner og påstandene om homobevegelsens manglende oppgjør med islam.

Per-Willy Amundsen er justispolitisk talsperson for Fremskrittspartiet.   Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Transfobi pakket inn i islamofobi

– Amundsens uttalelser er trans- og homofobi pakket inn i islamofobi. Ved å pakke det inn slik blir homofobien mer spiselig for hans egne følgere. Det opprinnelige poenget forsvinner litt, men ikke helt. Han legger sukker på det. Dette er typisk Frp. Slik som dette har de holdt på i årevis. Ingen partier har motarbeidet skeives rettigheter mer enn Frp, sier Thee-Yezen Al-Obaide.

Han er en skeiv muslim fra Irak, et av landene Amundsen selv lister opp i Facebook-innlegget, fordi landet praktiserer dødsstraff for homofile. Al-Obaide kjøper ikke Amundsens forsikringer om at han mener folk «ha sex med de dere måtte ønske». Som muslimsk LHBTQ-aktivist og assisterende generalsekretær i organisasjonen Salam Norge, har Al-Obaide fulgt med på Frp-toppenes uttalelser om skeive, og om islam og muslimer.

– Listhaug var på Visjon Norge-TV for gods sake! De ønsker å kurere homofili. Bare det får Amundsens argumenter til å falle i grus. Per-Willy kan ta seg av homofobien i Frp, så kan Salam ta seg av homofobien blant muslimer, sier Al-Obaide.

Han etterlyser også konkrete forslag fra Frp og Amundsen i Stortinget og fra tiden i regjering, som underbygger Frp-toppens engasjement for skeive i muslimske land.

– Jeg tar ikke Per-Willy alvorlig, for så lenge Frp stemmer for forslag som å selge våpen til regimer som undertrykker og angriper sin egen befolkning, og særlig folk som oss. Hvis han virkelig ønsker å stå opp for skeive muslimer, eller skeive generelt, burde han gått inn for å stanse regjeringen i å sende soldater til å lære opp militæret i regimer som Irak. Irakiske soldater dreper homofile på åpen gate! Denne staten har dagens regjering alliert seg med i kampen mot IS. Fei for egen dør, Amundsen!

Les svaret fra Per-Willy Amundsen lenger ned i saken.

Forverrer situasjonen for skeive

Al-Obaide sier at uttalelser fra ledende politikere av typen Amundsen kommer med, forverrer situasjonen for skeive muslimer.

Salam har et begrep for det de mener Amundsen bedriver: Homonasjonalisme. Begrepet brukes om personer og politikere som bruker kamp for homofiles rettigheter som argument for å stenge grensene for innvandrere.

– Vi aksepterer ikke Amundsens type utspill, som bruker våre kropper som slegge i sin kamp mot islam og norske muslimer. Det får konsekvenser for oss når de snakker generaliserende om alle muslimer. Jeg er en mørk, skjeggete iraker. Jeg går ikke rundt med et skilt på brystet om at «jeg er et muslimsk unntak», sier Al-Obaide.

Mener Amundsen usynliggjør muslimers homo-kamp

Al-Obaide påpeker ikke bare transfobi og islamofobi i Amundsens uttalelse. Han påpeker også at Amundsen setter opp påstander som ikke stemmer, for deretter å argumentere mot dem. Det første: At Pride ikke engasjerer seg for skeives rettigheter i muslimske land.

Temaet for Pride i år er «Internasjonalt fellesskap – sterkere sammen». Kampanjen retter seg hovedsakelig mot utviklingen for LHBT-personer i en rekke europeiske land som Tyrkia, Polen og Russland, skriver FRI på sine nettsider. Al-Obaide påpeker på sin side at Pride er mer enn FRI, og at Salam er blant organisasjonene som tilhører Pride-fellesskapet. Al-Obaide viser til artikler han har fått på trykk i Klassekampen om Iraks henrettelser av skeive, og kritikk av vestlige lands støtte til slike regimer.

Han har også fortalt på Stortinget om egne opplevelser med familiens fordømmelse av homofili i hjemlandet Irak, der han som liten gutt fikk høre at «hvis min sønn var homofil, ville vi drept ham» - hvorpå han etter hvert rømte til Norge, havnet i et svært konservativt miljø, og ble utsatt for såkalt homoterapi.

– Jeg vet ikke hvilken planet Per-Willy bor på, men her på jorda driver vi en målrettet kamp for homofile og transpersoners rettigheter, både her hjemme og i utlandet. Amundsens uttalelse er slik sett ikke bare uttalt homofobisk og transfobisk, den gjør også noe verre: Den usynliggjør også de skeives kamp i Norge og i utlandet, tordner Al-Obaide.

Samtidig som han oppfordrer Amundsen til å «rydde i eget hus», sier Al-Obaide at Salam ikke trenger Amundsens anerkjennelse.

– Frp er en av grunnene til at Salam eksisterer: Vi skal ta mikrofonen fra slike som Per-Willy Amundsen. Vi konfronterer islam og skeives rettigheter hver eneste dag. Bare det at vi driver organisasjonen vår på Grønland, som Frp kaller «sharia-bydelen», er en konfrontasjon i seg selv. Bare det at jeg uttaler meg til avisen nå, er en radikal handling for oss skeive muslimer.


Uefa benekter å ha bannlyst regnbuesymboler

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) benektet søndag å ha bannlyst regnbuefargede effekter fra stadion i Budapest eller andre EM-arenaer.


Forskning dokumenterer levekårsutfordringer for skeive i Norge

Den andre Amundsen-påstanden Al-Obaide reagerer på, er den at Pride «konstruerer problemer» for skeive i Norge. En rekke norske forskningsrapporter tegner tvert imot et bilde av at transpersoner og homofile i Norge har dårligere levekår enn heterofile i Norge. Statistisk Sentralbyrå meldte i 2020 at LHBT-personer skårer gjennomgående lavere på alle livskvalitetsindikatorer enn heterofile. Graden av selvmordsforsøk og selvmordstanker er mye høyere enn hos heterofile også i dag, særlig for transpersoner, bifile og skeive innvandrere. I 2018 publiserte Nordlandforskning en rapport som blant annet viser at skeive innvandrere og religiøse personer møtes med fordommer og stereotypiske holdninger - også når de oppsøker skeive miljøer.

– Vi lever i et land som liker å fremstille seg selv som en slags homo-oase. Per-Willy reproduserer dette. Men transpersoner blir trakassert i Norge, så til de grader. Og det er ikke enkelt å være skeiv i Tromsø, eller Nord-Norge, med Normisjon og de mange små menighetene i nord, sier Al-Obaide.

Han reagerer også på Amundsens utsagn om at homobevegelsen «har fått tilgang til å påvirke våre barn med sin radikale ideologi».

– Hva betyr det når Amundsen skriver at vi har fått tilgang til deres barn? Hva er det han prøver å si? Det finnes konspirasjoner om at skeive bevegelser groomer barn til prostitusjon og pedofili. Det er Amundsen som konstruerer en falsk virkelighet.


Kommentaren

Konstruerte homo-problem i fedrelandet

Det er fullt mulig å få enhver debatt til å handle om akkurat det man selv vil, uansett hvor usaklig man enn måtte fremstå.


Per Willy Amundsen: –Slutt, slutt, SLUTT!

– Ærlig talt, dette tar jeg ikke på alvor. Slutt med dette. Slutt, slutt, SLUTT, sier Per-Willy Amundsen når iTromsø legger frem Salam og Al-Obaides kritikk av hans siste uttalelser.

Han kaller oppfordringen om at han bør rydde i eget hus for «spesielt».

– Det er vanvittig å få dette til å handle handle om hvorvidt Norge sender våpen hit eller dit! Glem våpen! Hva snakker du om? De hadde vel skutt med andre våpen hvis vi ikke hadde solgt dem, sier Per-Willy Amundsen om kritikken mot norsk våpensalg til homofiendtlige regimer, samt Norges militære støtte i Irak.

Amundsen vil heller ikke gi eksempler på forslag Frp har fremmet på Stortinget eller i regjering for skeive i muslimske land, da han mener det ikke er hans oppgave å komme med eksempler.

– Hva sier du til Al-Obaides påstander om at du bedriver «homonasjonalisme», og skyver skeive muslimer foran deg i kampen mot islam?

– Det er helt absurde påstander. Problemet er islam! Om de vil karikere meg med fobier hit og dit... Jeg er så møkka lei. Jeg bryr meg null om hva denne fyren mener. Fra en organisasjon ingen har hørt om! Jeg bare avviser det. Dette er bare tull, sier Amundsen.

– Har du hørt Pride snakke om islam, spør han.

– De (FRI) har blant annet demonstrert utenfor Egypts ambassade?

– Flott! Men har du hørt dem uttale seg mot islam i offentligheten?

– Er ikke en demonstrasjon en offentlig ytring?

– Må du være så snill. Det du driver med nå er ikke journalistikk. Dette orker jeg ikke.

Amundsen legger på, og har ikke kontaktet iTromsø eller svart på skriftlige tilbud om imøtegåelse av kritikken. Like før artikkelen trykkes, svarer Amundsen med to ord: «Rosa kompetanse».

* Oppdatering 02.07 kl 20:45: Amundsen tar kontakt med iTromsø for å forklare at han med «Rosa kompetanse» sikter til et prosjekt i regi av Fri med samme navn, rettet mot skole og barnehager. Han sier at det er dette han mente med at homobevegelsen «har fått tilgang til å påvirke våre barn». – De har en del holdninger om kjønnsteori, som er radikal og som jeg har problemer med. Det var det jeg mente med at de får tilgang til våre barn. Det er en politisering av skolen, sier Amundsen.

Per-Willy Amundsen (Frp) vil at Forsvaret skal bistå politiet på grensen til Nord-Sverige i fare for smittespredning fra nabolandet.   Foto: Terje Pedersen