Kommuneoverlegen: Test deg om du var i DNB-lokalene i Fredrik Langes gate mandag ettermiddag

Ut fra den informasjonen smittesporingsteamet har fått, skal det ha vært en god del mennesker innom filialen i tidsrommet mellom klokken 14.00 og 15.00 mandag.

Trond Brattland, Inger Hilde Trandem og Mats Hegg Jacobsen.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Tromsø kommune har fredag sendt ut en pressemelding om at det fortsatt er en del smitte i Tromsø. Administrasjonen minner om at det er mange som reiser i ferien, og at det er viktig at alle tester seg dersom de har symptomer på smitte - Også de som er vaksinert.

– Ikke slå fra deg testing med at «nei, det er det er sikkert ikke korona for det er jo lite smitte». Da går det tid, og så har man kanskje vært innom mange steder, sier kommuneoverlege i Tromsø kommune, Inger Hilde Trandem.

I forbindelse med smittetilfellene som er påvist i Tromsø denne uken, er det fortsatt uavklarte smitteveier.


5 nye smittede - én ukjent

Smittetallene i Tromsø er stabile.


– Vi ber de som var i DNB's filial i Fredriks Langes gate på mandag 26. juli mellom 14.00 og 15.00, om å være oppmerksom på symptomer og teste seg dersom de får det. Ut fra den informasjonen vi har fått, skal det ha vært en god del mennesker innom filialen i det aktuelle tidsrommet, sier Inger Hilde Trandem.

Mest smitte blant unge

Kommuneoverlegen sier til iTromsø at de vet i stor grad hvor folk er smittet. Så har de noen med ukjent kilde de siste dagene.

– Vi vet ikke helt enda hvor kilden er, og vi vet ikke om vi finner det ut, sier Trandem.


Hjemmetjeneste risikerer dagbøter for manglende opplæring i håndtering av vold og trusler: – Ikke så relevant

Hjemmetjenesten på Kvaløya risikerer dagbøter på 1500 kroner om de ikke gir opplæring i håndtering av vold og trusler mot ansatte.


De fleste smittede i Tromsø den siste tiden er personer som ikke blir alvorlig syke. En god del er relativt unge folk, opplyser Trandem. Det er per i dag ingen innlagte på UNN med Covid-19.

Tre av fire har fått første dose

Kommuneoverlegen opplyser til iTromsø at per i dag er 76 prosent av byens befolkning over 18 år vaksinert med første dose. Man defineres som beskytta når det har gått tre uker fra første dose. Man er litt mindre beskytta mot smitte fra delta-varianten, men godt beskytta mot alvorlig sykdom.

36 prosent, altså mer enn én av tre, har fått andre dose i Tromsø.

– Vi har noen timer som folk ikke møter til. Vi fikk en veldig stor levering denne uka, som vi ikke visste om før denne uka. Så vi kan ikke forvente at folk får med seg dette og bestiller time så raskt, sier Trandem.

Også Tromsø kommune ser at det er ferietid.

– Det er færre i byen. Det er ikke noen krise, de vaksinene vi har holder en måned. Men vi ønsker jo å få satt dem så raskt som mulig, sier Trandem.

Derfor prøver kommunen seg med drop-in, også for å nå ut til ulike grupper.

Drop-in

Fredag 30. juli er det åpent for drop-in-vaksinering fra kl. 1500 til kl. 2100 i vaksinesenteret i Mellomveien 110. Dette gjelder de som skal ha sin første dose og er født i 2003 eller tidligere. Personer fra andre kommuner enn Tromsø kan også benytte seg av tilbudet. Kommunen sier folk må regne med at det kan bli litt ventetid, og ber folk huske legitimasjon.

Lørdag 31. juli er drop-in-vaksineringen åpen fra kl. 0900 til kl. 1400. Drop-in kan benyttes selv om du har fått time til din første dose.

– Vi håper mange vil benytte seg av denne muligheten. Vaksinen reduserer faren for sykdom og begrenser smitten i samfunnet. Hvis mange får sin første dose nå, vil vi raskere få fullført andre vaksinedose, sier kommuneoverlegen.