Seks nye smittede – kommunen kaller det en uoversiktlig situasjon

Per onsdag er det registrert seks nye tilfeller av covid-19.

PRIVATE FESTER: Per Harald Korsmo forteller at det er en del smitte på private fester og at fire av de smittede er studenter.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Onsdag 18. august er det registrert seks nye tilfeller av koronasmitte i Tromsø. To av disse er med ukjent smitteopphav.

Det ble tirsdag gjennomført 398 tester og det er 40 isolert på grunn av covid-19. 116 er i karantene på grunn av smitte.

– Vi har en uoversiktlig situasjon per i dag, preget av smitte på en del private fester, og hvor disse også har besøkt flere utesteder, sier Per Harald Korsmo, leder ved koronasenteret i en pressemelding fra kommunen.

Ifølge kommunen er fire av de seks smittede studenter.

Ingen avlysninger

På grunn av studentenes fadderuke, DebutUKA, oppfordrer kommunen både unge og voksne til å tenke på smittevern når de er på utesteder og private samlinger.


iTromsø mener:

– Ingen fest uten gratis test

Ferien er over, det er tid for studiestart – og debutuke, fest og moro. Og med det økt fare for koronautbrudd.


De skriver at det også er viktig at alle registrerer seg når de besøker utesteder.

Tobias Hjermann  Foto: Elena Berg Hansen

– Selv om vi har kommet langt i vaksineringen, er det fortsatt mange som ikke er fullvaksinert og en del som heller ikke har fått sin første dose. Det er derfor viktig å holde smittespredningen nede, sier Korsmo i pressemeldingen.

Foreløpig har ikke DebutUKA tenkt å avlyse noen arrangementer i tiden fremover, eller iverksette spesielle tiltak utover de tiltakene de allerede har på plass.

– Vi har blitt kontaktet av kommunen på grunn av et tilfelle, og skal snakke med de igjen. Men vi har ikke tenkte å avlyse noe foreløpig sier leder Tobias Hjerman i DebutUKA.

Tre dager med «lysløype»

På grunn av korona arrangeres årets lysløype over tre dager. Premisset for dette er at studentene går fra bar-til-bar for å bli kjent med byens utesteder. Tirsdag ble runde en arrangert, og også i dag og torsdag skal disse barrundene gjennomføres.

– Vi har i tillegg til begrenset antallet til 15 per gruppe og kuttet antall barer slik at gruppene ikke blir så lenge ute, vi har i tillegg ordnet gratis mat slik at studentene får i seg litt næring underveis. Studentene må også registrere seg for smittesporing underveis, sier Hjermann.

– Det er jo også en del private arrangementer knyttet til fadderuka, vil dere iverksette noen tiltak for å unngå smitte her?

– Vi har informert godt om restriksjonene og bedt om at disse følges. Det er satt opp hurtigtesting for studentene både i sentrum og på Breivika – hvor vi oppfordrer folk til å teste seg. Utover dette kan vi ikke pålegge fadderne noe, vi har informert så godt vi kan, så håper vi at dette etterfølges.

Lederen for koronasenteret oppfordrer også utestedene til å følge opp på de gjeldende smittevernrutinene, og å sørge for at det er enkelt å registrere seg for gjestene.

– Vi har et godt samarbeid med utelivet, og de fleste utestedene gjør en kjempebra jobb, men med det trøkket som er denne uken, er det lurt å være ekstra oppmerksomme, sier Per Harald Korsmo i pressemeldingen.