Årets novellecup er rett rundt hjørnet: – Det gjenstår å se hvem som blir folkets favoritt

Mandag begynner Novellecup 2021. Her kan du lese hvem de åtte deltakerne er.

JURYLEDER: Ingvild Solstad-Nøis gleder seg til Novellecup2021 starter mandag 25. oktober: – Det er veldig ulike og interessante noveller, noe for alle og enhver, sier hun.  Foto: Eline Grønvoll

nyheter

Novellecup er en skrivekonkurranse der alle med nordnorsk tilhørighet kan delta, og hvor åtte noveller til slutt blir plukket ut av en jury og må kjempe mot hverandre om å få flest stemmer. Til slutt står to noveller igjen i en finale.

Målet med konkurransen er å stimulere flere nordnorske stemmer til å finne skriveglede og å trigge lesegleden.

– Det er et bredt spekter av folk som sender inn bidrag. Det er alle aldre, fra ungdomsskoleelever til 80-åringer, både profesjonelle, erfarne og helt ferske skribenter, og like mange menn som kvinner. Jeg er veldig fornøyd med de åtte deltakerne vi har valgt ut, sier Ingvild Solstad-Nøis, festivalsjef for Ordkalotten og juryleder for Novellecup.


I denne konkurransen kan du vinne 40.000 kroner – i år er det også en twist

Novellecup har blitt den største skrivekonkurransen i hele Norge. Nå er det åpnet for å sende inn bidrag i årets konkurranse.


Ulike tolkninger

Dette er tredje gang Novellecup arrangeres. Første året kom det inn 150 bidrag, andre året 70, og i år kom det 50. Solstad-Nøis er ikke sikker på hva som er årsaken til nedgangen.

– I år hadde vi et tema alle måtte skrive innenfor, nemlig «kritikk». Det kan hende at den rammen stoppet noen fra å delta. Det kan også hende at det har blitt synlig hva det koster å bli valgt ut i denne konkurransen med tanke på stemmegivning og oppmerksomhet. Det krever litt å stå i det, sier jurylederen.

FORNØYD: Ingvild Solstad-Nøis er festivalsjef for Ordkalotten og juryleder for Novellecup. Hun er veldig fornøyd med de åtte bidragene som er plukket ut.  Foto: Eline Grønvoll

Likevel, forteller hun, er det noe positivt ved å ha et tema. Det handler jo ikke bare om kvantitet, men om kvalitet, og novellene er veldig gjennomarbeidet i år.

– Det er interessant å se hvordan de ulike deltakerne har tolket temaet «kritikk». Novellene handler om ikke å få barn, om en arbeidskonflikt, om Tinder, psykisk helsevesen, å være en del av en familie, om ytringsfrihet. Det er veldig morsomt å lese.


Hedda (18) vant Novellecup og 50.000 kroner: – Nå skal jeg spandere is på hele klassen!

Rundt 90 noveller kom inn til konkurransen. Til slutt var det skoleelev Hedda Ignathe Hemmingsen som stakk av med seieren i Nord-Norges største litteraturkonkurranse.


Deler på premien

Novellecup arrangeres av Ordkalotten og Mediehuset iTromsø, mens Sparebank1 Nord-Norges Samfunnsløftet står for pengepremien. Vinneren får 40.000 kroner, og blir kåret på Ordkalotten som går 11. -13. november. Andreplassen stikker av med 10.000 kroner.

– Før stakk vinneren av med 50.000 kroner, og andreplassen sto alene tomhendt. Det syns jeg alltid var så leit. Jeg er veldig glad for at både første og andre plassen får en pengepremie i år, sier Solstad-Nøis.

– Har du en favoritt?

– Ja, det har jeg. Så gjenstår det å se hvilken novelle som blir folkets favoritt.

Årets deltakere

Fra og med mandag 25. oktober kan du lese alle åtte novellene på våre hjemmesider og stemme på din favoritt.

Her er årets deltakere:

  • Kjersti Kollbotn – «Lagring»
  • Hege Anita Lepri – «Kattehistorier»
  • Ida Ramberg – «Takk for alt»
  • Henning Gärtner – «Håkknes»
  • Sanne Mathiassen – «Det er ikke lov å si»
  • Evgenia Bektasova – «Flue»
  • Roy-Morten Østerbøl – «Åpne kort»
  • Ida Zachariassen Sagberg – «Fuglefjellet»