Novellecup:

Har skrevet novelle om sure helsearbeidere: - Det er interessant å skrive om kritikk på et hverdagsnivå

Ida Ramberg deltar i Novellecup med ei fortelling om et arbeidsmiljø på ville veier, og hvor galt det kan gå når man prøver å ta opp ting, men så blir det bare feil.

UBEHAGELIG: Ida Ramberg deltar i Novellecup for andre gang. Hun har skrevet ei novelle om den ubehagelige stemningen på ei helse- og omsorgsavdeling, og om den røykende ringreven Vera, som synes at samarbeid ikke er vanskelig, men utfordrende.   Foto: Privat

nyheter

Årets Novellecup er i gang. Konkurransen foregår slik at to noveller er satt opp i en duell og den novellen som får flest stemmer går videre til neste runde.

Ida Ramberg har skrevet novellen «Takk for alt» og i første runde konkurrerer hun mot Sanne Mathiassen og hennes novelle «Det er ikke lov å si».

Dette har allerede pekt seg ut som den duellen som hanker inn flest stemmer av alle de fire duellene i Novellecup. Det tyder på at begge novellene har falt i god smak blant leserne.Kritikk på kontoret

Novellen «Takk for alt» tar for seg arbeidsmiljøet på ei avdeling i helse- og omsorgsbransjen. I år har Novellecup for første gang innført tema, og alle forfatterne har skrevet noe innenfor temaet kritikk.

I Rambergs novelle kan man blant annet lese at «Vera har happy sokker, men jævlig surt tryne.»

Og man kan lese om hun som tar opp parfyme i garderoben, om varslingssaker, og om personalkonflikter, og hvordan det ikke er like morsomt som konfliktene på «Paradise Hotel».


Om forfatteren
  • Navn: Ida Ramberg
  • Alder: 31
  • Yrke: Innholdsprodusent
  • Favorittbok: – Det er vanskelig å si, men «Testamentet» av Nina Wähä

– Har du vært med på Novellecup før?

– Ja, jeg var med for to år siden, den første novellecupen. Det var gøy, men det var også litt voldsomt. Det er jo skummelt at folk skal lese det man har skrevet, å være i avisa og hele pakka. Det var et steg utfor komfortsonen, sier Ramberg.

– Hvorfor skriver du?

– Det enkle svaret er at det gir meg glede. Jeg liker å lese gode historier, og det er artig å lage dem selv også. Det har jeg likt siden jeg var liten. Jeg husker at jeg lagde små bøker jeg stiftet sammen, en krimhistorie med to mus. Det var to «crime-fighting mice», som jeg skrev om da jeg var 7–8 år gammel, sier hun.

– Hva handler novellen din om?

– I hovedsak handler det om en konflikt på en arbeidsplass. Tema kritikk er jo et stort tema, og det er vanskelig å lande på et emne, for det finnes jo mange store samfunnskritiske emner man kan lande på, men jeg synes det var interessant å skrive om kritikk på et hverdagsnivå.

– Det handler jo at man er forskjellige som mennesker og at man ikke alltid funker så bra sammen, og at man ikke oppfattes slik man vil.

– Hva vil du gjøre med premien på 40.000 kroner dersom du vinner?

– Det hadde jo vært veldig gøy å bruke det på å faktisk dra ett eller annet sted og forsøke å skrive litt mer. Jeg har aldri forsøkt å bare sette meg ned, ha som mål å skrive i en lengre periode. Det hadde vært artig å ha mulighet til det.

– Vil du ta opp tråden med historien om de to «crime-fighting mice»?

– Jo da, det blir en lang serie, vet du. Det blir det nye «Wallander». Nei da, de skal nok få hvile i fred, slik de har gjort siden 1997, sier hun og ler.


Novellecup

I denne novellen har en mann vært nedfryst i femti år: – Det er en fremtid hvor man er veldig redd for å gjøre feil

Sanne Matiassen har skrevet en science fiction-novelle om hvordan man om femti år ikke drikker øl, ikke spiser usunn mat og i hvert fall ikke kommer med kritikk.