Stem på Årets tromsøværing:

– Det er ikke en stemme til meg, men en stemme til styrket psykisk helse

Etter at Torgrim Sollid sto fram med sine tidligere selvmordstanker, har responsen vært enorm.

ÅPNET OPP OM PSYKISK HELSE: Torgrim Sollid fortalte åpent at han tidligere slet med selvmordstanker. For hans åpenhet og å sette fokus på menn og psykisk helse, fikk han enormt med positive tilbakemeldinger. Sollid er blant kandidatene til Årets tromsøværing 2021.  Foto: Jørn Mikael Hagen

nyheter

– Jeg har fått meldinger fra mødre som har mistet sine sønner til selvmord. Fra menn som selv har slitt med selvmordstanker. Fra fagmiljøer som applauderer åpenheten min. Ja, et utall av meldinger fra kjente og ukjente, og det varmer veldig, sier Sollid til iTromsø.

Berget av trøblete hund

I oktober sto han fram i iTromsø, der han åpent fortalte om de svært mørke planene han hadde for seks år siden. Han skulle ende sitt eget liv.

Men før han kunne iverksette sine planer, måtte han sørge for at noen kunne ta seg av hunden Luno, som han selv hadde overtatt ansvaret for.

– Luno hadde hatt en bråkete fortid og var derfor en krevende hund. Det måtte være hundekyndige folk som skulle overta ham. Dersom jeg tok livet mitt fryktet jeg at Luno vill møte samme skjebne. Det var derfor uhyre viktig at jeg klarte å finne et nytt hjem til ham, forklarer Sollid.

Men det var en krevende prosess. Ikke minst tidsmessig. Og tiden som gikk var samtidig tiden som gradvis førte tilværelsen til Sollid tilbake på rett spor.

Med andre ord: Takket være Lunos trøblete oppvekst, samt Sollids omsorg for hunden, er han i live i dag.


Torgrim hadde planene klare. Han skulle ende sitt eget liv. Først måtte han bare få omplassert hunden Luno

Torgrim Sollid (40) følte seg som en byrde for sine nærmeste, og var overbevist at de ville få det bedre uten ham.


Brukte år på å våge åpne seg

– I dag er livet mitt fantastisk. Og det er det jeg ønsker å formidle ved å stå fram. At lyset er der inne i tunnelen. Det kan ta tid å finne det, og kanskje vil man trenge hjelp til å klare det, men man blir å finne det til slutt, sier han.

Å være en voksen mann som våger å snakke om depresjoner og selvmordstanker har han forstått er sjeldent. Til tross for at det er nettopp menn som topper selvmordsstatistikker.

Og det satt langt inne også for ham selv å åpne seg.

– Jeg har brukt år på å mote meg opp. Men ved å stå fram ønsket jeg å få fokus på psykisk helse. Og kanskje særlig psykisk helse hos menn. Jeg har til de grader fått bekreftet at det var riktig. Derfor er jeg takknemlig og stolt over å bli nominert til Årets tromsøværing, forteller han.

En stemme til å bry seg som medmenneske

Han påpeker at en stemme til ham, ikke skal være en stemme til ham personlig.

– Saken er mye større enn meg. Det er en stemme til å få psykisk helse på dagsorden. Å presse politikerne til å ta psykisk helse på langt større alvor. Det er en stemme til å bry seg som medmenneske og våge å spørre om du mistenker at noen sliter. Det er en stemme til dem som gir lys til de som sitter fast i mørket. Om jeg som kandidat til Årets tromsøværing kan bidra til det, er det en stor ære, avslutter han.

Sliter du med vonde tanker og trenger noen å snakke med? Da kan du ringe Kirkens SOS' krisetelefon på 22 40 00 40. Mental Helse har også en gratis døgnåpen hjelpetelefon for alle som trenger noen å snakke med: 116 123.

Slik stemmer du:

Til og med 10. desember kan du stemme på din favoritt til Årets tromsøværing 2021. Du kan avgi stemme på nett eller via SMS, men husk at du kan kun stemme én gang per døgn.

For å stemme via SMS send «IT ÅRETS», etterfulgt av kandidatens fornavn/organisasjonsnavn (se under), til 2399. Tjenesten koster 1 krone per SMS (+ ev. operatørkostnader).

Kodeord på SMS:

  • IT ÅRETS doarvaldal
  • IT ÅRETS U16
  • IT ÅRETS Ole
  • IT ÅRETS pensjonist

  • IT ÅRETS UNN

  • IT ÅRETS Bjørn

  • IT ÅRETS BKT

  • IT ÅRETS Susanne

  • IT ÅRETS Torgrim

  • IT ÅRETS North