Fra 0–100 på 2 sek.

Søndag blir det dragrace og flyshow på Håpet, og da vil det gå ordentlig fort unna i svingene.
nyheter

Tor Åge With har vært med å arrangere åpen modellbildag de siste tre årene. Når det igjen går av stabelen i morgen er det litt av et program som settes ut i livet. With lover moro for hele familien.

– Dragmodellene er laget i et størrelsesforhold på 1:10 i forhold til de ordentlige bilene. Også banen blir å være en tidel av størrelse på de ekte banene, altså drøyt 40 meter. Når bilene klarer 0–100 på 2–3 sekunder så kan du tenke deg selv hvor fort det går, sier With entusiastisk.

De har til og med ordnet slik at et vaskeekte jetfly tar turen innom arrangementet på søndag. Siden butikken er så nært flyplassen får de ikke mulighet til å demonstrere flyet i full aksjon, uten at det gjør With noe nevneverdig nedfor.

– Det er en ekte jetmotor som sitter på dette flyet, og selv om vi ikke kan fly, kan vi skru på motoren og vise hvordan dette funker. Den kommer til å lage skikkelig lyd, det er jo samme opplegg som på en ekte F-16.

Ivrige fedre

With kommer også til å holde butikken åpen denne søndagen, men det er modellklubbene som skal stå i sentrum. De kommer til å sette opp matboder og tilby grillmat. Også kommer de til å sette opp modellbilløyper – både på asfalt og offroad – og la publikum prøve seg fram med de små kjappe doningene.

– Jeg synes det er en kjempefin sjanse for å komme og se på, og også prøve det som vi faktisk driver med. Det er en veldig fin hobby å holde på med. Hvis du har et barn, eller rett og slett bare er nysgjerrig på modellbiler, så er det bare å komme. Det kommer til å bli veldig artig.

Og selv om modellbiler er noe som ofte assosieres med barn og knuste biler, er ikke dette en stereotype som nødvendigvis stemmer ifølge With.

– Bilene tåler generelt veldig mye. Og så anbefaler jeg ikke at man begynner med de raskeste bilene. Men det vi ser er at det ofte ender opp med at det er fedrene som kjører bilene. Og så er det også de som krasjer etterpå, legger With til og ler.

Lærer mye

Han mener dessuten at modellbiler er en sunn hobby å drive med. With har opplevd at barn helt ned i 4-årsalderen har begynt å kjøre modellbil, og synes det er en lærerik fritidssyssel.

– Det er en innføring i litt tekniske prinsipper. Det kan lære barna å begynne å skru litt, og så er det jo veldig gøy å holde på med, sier han.

With har selv vært opptatt av modellbiler- og fly siden han var ung. Han har også rukket å være innom noe som heter TD Masters i England to ganger – modellbilverdenens svar på VM.

– Det gikk bra de første omgangene da jeg deltok nå sist. Men i avslutningen gjorde jeg noen feil, og endte opp med å styre flyet inn i noen busker. Det ble vel til at de kalte meg ”bushmann” eller noe sånt, forteller With lattermildt.

Han syntes imidlertid det var bare artig å delta, og anbefaler hobbyen på det aller sterkeste til andre også.

– Det er jo derfor jeg driver med dette, fordi jeg synes det er så artig. Eller så ville jeg kanskje startet kaffebutikk i stedet, avslutter den sympatiske tromsøværingen.