Møt byens firbeinte terapeuter

13 terapihunder i alle former og fasonger er snart klare for å besøke eldre og demente.

Besøksklare: Stina Didriksen (til venstre), staffordshire bull terrieren Cuda, malteseren Peder, Kirsti Olau- ssen, Maja Stakkenes, border collien Biff, Beate Ersvik, Linda Manin med valpen Mar i armene, Ineke Folkertsma, border collien Texas, Sigdrid Evensen, rhodesian ridgebacken Ziwa og Jorid Haugen (til høyre) er alle klare for å ta fatt på jobben med å besøke byens syke- og eldrehjem.  Foto: Ronald Johansen

Meningsfylt: Beate Ersvik og border collien Biff (9) ser fram til å kunne besøke byens eldresenter sammen.  Foto: Ronald Johansen

Rullestoltrening: Kirsti Olaussen (til venstre) trener opp malteseren Peder (6) til å venne seg til rullestolen. Her sammen med Sigrid Evensen, leder for besøkshundgruppa.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Forskning har vist at bruk av hund i terapi kan ha en rekke positive fysiologiske og psykologiske effekter; som redusert stress, senket blodtrykk og redusert angst og depresjon. Besøkshundgruppa i Tromsø holder nå sine siste treninger før de 13 hundene i slutten av måneden må bestå eksamen for å kunne bidra i eldreterapi som besøkshund.

– Per nå har vi åtte aktive hunder, og annenhver mandag besøker vi pasienter på Heracleum med to hunder. Med flere hunder i gruppen håper vi å kunne utvide tilbudet til å gjelde flere sykehjem og eldrehjem i byen, sier Sigrid Evensen, leder for besøkshundgruppa i Tromsø Hundeklubb.

Trener i rullestol

På treningene er det fokus på å gjøre hundene trygge, både på mennesker og seg selv, i tillegg til fysiske ting som rullatorer og rullestoler.

– Folk som bruker rullatorer og krykker får gjerne en fremoverlent holdning som kan virke skremmende på hunder. Slike praktiske øvelser gjør vi mange av, i tillegg til at hundene må trenes opp til å være sosiale og høflige både ovenfor andre hunder og mennesker, sier Evensen.

LES OGSÅ: Golf som terapi

Meningsfylt

Beate Ersvik deltar på kurset med border collien Biff (9).

Etter en lang karriere som agilitymester er Biff nå pensjonist, og klar til å menge seg med andre eldre.

– Biff er veldig glad i mennesker, samtidig som han er rolig og ekstremt glad i kos. Da vi la opp agilityen tenkte jeg at dette ville passe perfekt for han, sier Ersvik.

Selv er hun under utredning for å bli uføretrygdet, og også hun synes besøk på eldresenter vil være en fin måte å gi noe tilbake til samfunnet på.

– Det er en meningsfylt oppgave vi går til. Vi kommer nok til å starte opp i besøksgrupper, men med tiden kunne jeg tenkt meg at vi fikk oss en fast venn å besøke, sier hun.

LES OGSÅ: Idretten hjalp han å bearbeide traumet

Mye trening

Besøkshundene må forholde seg til mange regler, de får eksempelvis ikke lov til å slikke pasientene i fjeset eller på hender og de skal være rolige i møtet med de eldre.

– Mellom oppstartskurset og avslutningskurset trener man masse på egen hånd og på gruppetreninger. Vi er veldig takknemlige ovenfor Tromsø Hundeklubb som har hjulpet oss mye med både utstyr og lokaler, sier hun.