Flere nordmenn velger å feriere i Tromsø

Enda flere nordmenn velger å feriere i Tromsø og utviklingen er positiv. Likevel må den bli enda bedre.

FORNØYD: Trond ØVerås i Visit Tromsø mener overnattingsstatistikken er positiv, men at Tromsø må bli enda bedre på sommerturisme. 

nyheter

Nå er overnattingsstatistikken for Tromsø klar fra Visit Tromsø og her kommer det fram at det for juli har vært en oppgang på 21,5 prosent i antall gjestedøgn på byens hoteller. Det er totalt 65 553 gjestedøgn, som er 11 050 flere gjestedøgn enn i fjor. 39 231 av disse er nordmenn, mens 23 321 av disse er utenlandske gjestedøgn. Juli er som kjent ikke akkurat den måneden man får mest besøk utenbys og utenlands fra til Tromsø, men Trond Øverås, daglig leder i Visit Tromsø, mener dette kan være et tegn på at trenden snus.

– Lykkes vi med juli, så lykkes vi med sommeren. Nå har vi ikke fått de konkrete tallene for august, men på grunn av Arctic Race og spesielt sjakk-OL regner jeg med tallene er gode. Det er også spesielt morsomt at antall norske gjestedøgn har økt med 16,5 prosent.

Ytterligere fokus

Øverås mener det er utrolig positivt å få de offisielle tallene for juli.

– Det er jo en fantastisk økning på antall gjestedøgn, men beleggsprosenten har en nedgang på 3,4 prosent. De siste årene har det gått nedover med sommerturismen, men sånn som i juli i år så viser det seg at det blir bedre. Men sommerutfordringen er ikke løst 100 prosent av den grunn. Det må skje et ytterligere fokus på sommerturismen fremover, sier Øverås.

Blir lengre i byen

Så langt i år, akkumulert pr. juli har det vært 396.443 gjestedøgn i Tromsø. Her har Frankrike økt med 1.715 gjestedøgn, Sverige med 6.741 gjestedøgn og Finland med 1.208, mens Japan har en nedgang med 3.101 gjestedøgn. Likevel ser det ut som det er britene som virkelig har fått sansen for byen. I juli hadde Storbritannia en oppgang på 1.095 gjestedøgn som er en prosentøkning på 139,9 prosent.

– Vi ser at vi har en veldig god økning på England for juli. Jeg håper jo at årsaken er litt av den jobben som er lagt ned i forhold til mange av de engelske turoperatørene.

Øverås tror at mange mye av markedsføringen rettet mot vinterturisme til byen også kan gi effekt for sommerturismen og han merker nå at turistene blir lengre i byen enn tidligere. Antall gjester i turistinformasjonen har Blant annet økt fra 21.890 besøkende i fjor til 23.830 i år.

– I turistinformasjonen ser vi at salget av turer har økt i alle sommermånedene. Det tyder på at gjestene oppholder seg lengre i Tromsø som er positivt for oss som næring. Vinter er fremdeles på et litt annet nivå, men at turistene blir værende i byen over tid er svært positivt, sier Øverås.