- Et forsøk på å prise ut studentene fra campus

Studentparlamentet sier nei til parkeringsavgift på UiT - Norges arktiske universitet.

SLUTT PÅ GRATIS PARKERING: I neste uke blir det klart om UiT legger om til en parkeringsordning på campus der studenter og ansatte må betale for å stå parkert.  Foto: Ronald Johansen

Leder i Studentparlamentet, Daniel Hermansen.   Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

LES OGSÅ: Her vil UiT ta betalt

Studentparlamentet er sterkt imot parkeringsavgift på campus.

De mener at mange studenter i dag er avhengige av bil som følge av sin livssituasjon, og studentparlamentet mener at forslaget om parkeringsavgift er med på å prise ut studenter.

- Et tydelig problem

25. september legges styresaken med forslaget om fire kroner timen for parkering (maks 24 kroner/døgnet) for både ansatte og studenter frem.

- At parkering er et tydelig problem har vært klart blant studenter og ansatte de siste årene, skriver studentparlamentet til iTromsø.

Saken er for studentparlamentet en prinsippiell sak. De skriver at det er er velkjent problem at ansatte ved UNN melder seg opp i fag bare for å få parkere gratis ved UiT.

- En innstramming i dagens regelverk kan være med å redusere bruken av og forhåpentligvis løse opp et par parkeringsplasser, skriver studentparlamentet.

- En spøk

Tromsø trekkes frem i saken som en av 13. norske byer og den eneste nord-norske byen som er medlem av «fremtidens byer» som er et samarbeid mellom kommune og regjering med mål om å redusere klimagassutslippene – og gjøre byene bedre å bo i.

Studentparlamentet skyr seg ikke bort fra miljøansvaret, men ønsker å legge vekt på at argumenter om god «kollektivtransport» med andre ord at busstilbud er godt - ses på som en spøk.

Livssituasjonen pga. boligtilbudet

De mener at det ikke tas høyde for boligtilbudet i Tromsø i denne saken. Livssituasjonen til mange studenter er slik at bil er den formen for transport som gjør det mulig å bo utenfor kjerneområdet til kollektivtransporttilbudet.

- Det hjelper lite for UiT med å tilrettelegge for mer på kollektivtransportløsninger, når tilbudet ikke økes, skriver de.

Dyrt

En student med bil må hvis parkeringsavgiften går igjennom betale et sted mellom 4-600kroner i måneden på toppen av drivstoffutgifter, boutgifter, matutgifter og lignende.

- På et studentbudsjett som kanskje allerede er tynt spredt vil dette bety at studentene må påta seg enda mer delttidsarbeid og studere mindre. Dette betyr på kortsikt mindre penger i lomma på studentene, på langsikt betyr dette et kunnskaps- og inntektstap for studentene og for landsdelen, skriver studentparlamentet og fortsetter:

- Regner man litt på det vil det si at for et semester koster det mellom 2-3000 kroner, to semestre 4-6000 kroner. Skal en parkere på campus UiT gjennom en bachelor vil det koste 12-16.000,-. Gjennom ett master-studie vil koste mellom 20.000-30.000,-

Studentparlamentet mener at kun ansatte ved UiT skal betale parkeringsavgift.