40 år med tromsøværingen under lupen

Siden 1974 har UiT finstudert helsen i Tromsø kommune for å finne ut hvordan tromsøværingen kan leve lengst mulig.

illustrasjonsbilde: Solveig Fossheim til høyre og legesekretær Hanne Grete Meinich Bache på en av de tidligere Tromsøundersøkelsene. Foto: Ronald Johansen.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det er i år 40 år siden den første Tromsøundersøkelsen ble gjennomført. På fredag formiddag ble dette markert med flere korte foredrag om undersøkelsen på UiT. Senere på kvelden fortsatte programmet med flere mindre fordrag på The Edge.

LES OGSÅ: Skal gjennomføre ny befolkningsundersøkelse

Nordnorsk hjerteepidemi

Den aller første Tromsøundersøkelsen ble gjennomført tilbake i 1974. I Finnmark hadde det blitt registrert at antall menn som døde grunnet hjerte- og karsykdommer lå 50 prosent over landssnittet, og i Tromsø fulgte prosentandelen hakk i hæl. Dermed ble den første av til nå seks undersøkelser gjennomført med mål om å forebygge, overvåke og forske på hjerte- og karsykdom.

– I den første undersøkelsen dro vi ut med båt fullastet med medisinsk utstyr til Yttersida for å undersøke fiskere på mottakene idet de kom tilbake fra fisket. Man kan vel trygt si at mye er forandret siden den gang, ler professor emeritus Arne Nordøy som var blant Tromsøundersøkelsens første forskere.

LES OGSÅ: 1000 tromsønyrer i forskningens tjeneste

– En gullgruve for helseforskning

Siden den første undersøkelsen for 40 år siden, har det blitt gjennomført ytterligere fem Tromsøundersøkelser. Til sammen har over 40 000 tromsøværinger deltatt og på den neste planlagte undersøkelsen i 2015 ventes det minst 21 000 deltakere i nesten alle aldre.

– Mye har forandret seg siden den første undersøkelsen, men målet er fortsatt å studere årsaker, overvåke risikofaktorer og forebygge sykdommer. Til forskjell fra oppstarten, da det var hjerte- og karsykdommer som det ble forsket på, er omfanget av sykdommer vi ser på og tester og undersøkelser som vi foretar under undersøkelsen økt betraktelig, forteller prosjektleder for den syvende Tromsøundersøkelsen, Heidi Johansen.

LES OGSÅ: Forsker på fastleger

Ifølge UiT omfatter undersøkelsen nå 50 forskningsprosjekter fra ulike institusjoner. Tromsøundersøkelsen skal videre ha bidratt til stor og viktig kunnskapsoppbygging, nye retningslinjer for forebygging og behandling av sykdommer og endt i over 150 doktorgrader, masteroppgaver og forskerlinjeoppgaver.

– Vi håper at tromsøværingene fortsetter å stille opp på den neste undersøkelsen som kommer på nyåret, ingen tromsøværinger, ingen Tromsøundersøkelse, avslutter Johansen.