I dagens papirutgave av iTromsø kan du lese en større reportasje om testament og testament-skriving.

Her kommer blant annet advokat Håkon Eskildsen Pleym i Advokatfirmaet Rekve, Pleym & Co med flere gode råd for hvordan du unngår feilene som gjør testamentet ditt ugyldig.

1. Husk formkravene:

Selv om disposisjonene i testamentet er lovlige, hjelper ikke dette dersom du har oversett formkravene til oppsett av testamentet. Formkravene sier at testator skal ha to vitner til stede mens vedkommende skriver under på dokumentet.

Dette skal være personer som testator selv har godkjent som vitner. Også vitnene skal skrive navnene sine på dokumentet mens testator er til stede. Her bør de også skriftlig opplyse om at testator opprettet testamentet av fri vilje, mens vedkommende var ved full sans og samling.

– Her er det viktig å huske på at vitnene ikke kan være noen du testamenterer til fordel for, eller deres nære slektninger.

Les også: Katter arver over 3 millioner

2. Følg anbefalingene:

Arveloven inneholder en del bør-regler.

- Jeg anbefaler alle å se på dem som skal-regler. Da blir det vanskeligere å angripe testamentet i ettertid, dersom noen arvinger skulle vise seg å være uenig i testators disposisjoner, råder advokat Håkon Eskildsen Pleym.

Ifølge ham er det nemlig ikke uvanlig at det er mangelen på gyldighetskrav som viser seg å være problemet i etterkant.

– Overraskende mange klarer å snuble i disse kravene. Konsekvensene av dette blir av testamentet blir erklært ugyldig.

3. Gjør det selv:

Ifølge Pleym er det ikke nødvendig å involvere en advokat i enkle, ukompliserte tilfeller.

– På nettet finner man enkle maler på hvordan man setter opp et testament i de tilfellene der man for eksempel er uten livsarvinger og ektefelle eller samboer, og man dermed fordeler midlene sine akkurat slik man selv vil. Flere ønsker i slike situasjoner å gi bort pengene sine til for eksempel en veldedig organisasjon. Dersom personer uten livsarvinger ikke skriver testament, arver staten vedkommende.

4. Søk advokathjelp:

- Jeg anbefaler at folk tar kontakt med en advokat i mer kompliserte tilfeller, der man ønsker en annen fordeling enn det som følger av arveloven. Det er fornuftig fordi advokaten vil bli holdt ansvarlig dersom testamentet viser seg ugyldig. Dermed kan man se på dette som en forsikring på at det du ønsker skal skje med din formue etter din død, faktisk blir en realitet, er rådet fra Pleym.

5. Sett opp nytt testament:

Pleym gjør oppmerksom på at det alltid er rom for å tilbakekalle eller endre et testament. Dersom endringer av testamentet er ønskelig, anbefaler Pleym at man setter opp et nytt testament, og at man dermed unngår overstryking.

­- Samtidig bør det skriftlig gjøres helt klart at det opprinnelige testamentet da endres eller tilbakekalles. Da er man nemlig på helt trygg grunn, forklarer han.

6. Send testamentet til tingretten:

– I motsetning til advokater som bare har oppbevaringsplikt i ti år, har tingretten en ordning for testamenter som gjør at de legges inn i et nasjonalt register der de oppbevares for evig og alltid. Når man dør får tingretten beskjed om dette, og kan dermed hente fram et eventuelt testament fra registeret, forklarer han.

Les mer om testament og testament-skriving i onsdagens papirutgave av iTromsø!