Dette bygget kan bli hybler for arbeidere

Totalrenovering har søkt kommunen om å få bygge hybler i de gamle lokalene til ”Steike Godt”.

SOLGT: Total renovering kjøpte Fredrik Langes gate 30 i sommer, og har søkt kommunen om lov til å etablere hybelhus for egne arbeidsfolk i det verneverdige bygget.  Foto: Ronald Johansen

RENOVERER: Total renovering har pusset opp flere sentrumsgårder. Nå vil Furnes gå løs på nok et prosjekt i sentrum.  Foto: CARINA HANSEN

nyheter

Selskapet, som driver med renovering og salg av boliger, kjøpte Fredrik Langes gate 30 i sommer. Da hadde bygget, som ble oppført mellom 1850 og 1900, stått tomt siden bakeriet flyttet ut.

– Vi har søkt Tromsø kommune om å få etablere hybler i bygget. Det vil ikke bli et tradisjonelt boligbygg, men rom med felles kjøkken, bad og vaskeri, sier prosjektleder Ole Vidar Furnes i Totalrenovering.

Verneverdig

Bygget er bevaringsverdig og fredet etter kulturminneloven, og ligger i tillegg i sentrumskjernen – noe som i utgangspunktet begrenser mulighetene.

– I henhold til sentrumsplanen er det forbud mot tradisjonell bolig i 1. etasje. Vi har søkt dispensasjon, og det må kommunen ta stilling til før vi kan gjøre noe, forklarer Furnes.

Et annet skjær i sjøen er bakerovnen som står igjen fra bakeriet dager. Den er tre meter høy og tre meter lang, og er estimert til å veie rundt 16 tonn.

– Den er ikke det største hinderet. Den har jo kommet inn der, så da skal vi klare å få den ut, sier Furnes.

LES OGSÅ: Full byggestopp

Krysser fingrene

Furnes opplyser at Totalrenovering også har planer om å pusse opp fasaden på bygget, som i dag fremstår som noe sliten. Får de ja fra kommunen, vil det løse et problem selskapet har slitt med i lengre tid.

– Vi har i hovedsak norske arbeidsfolk, men også en del som kommer fra utlandet. Vi ser at de stiller bakerst i køen i boligmarkedet, og det de får er ofte dyrt og dårlig, sier han.

Håpet er å kunne tilby arbeidsfolkene tak over hodet inntil de finner en permanent boplass.

– Vi får veldig ofte forespørsel om vi kan hjelpe med boplass til våre folk, og det er det som er planen. Vi krysser fingrene for at det skal gå i orden, sier Furnes.

LES OGSÅ: Kanonverksted blir til praktbygg

Fullt mulig

Da iTromsø omtalte saken i 2012, uttalte tidligere byutviklingssjef i Tromsø kommune, Erik Øwre, at det er fullt mulig å endre bruksområdet for Fredrik Langes gate 30, som opprinnelig er regulert som næringslokale.

– Kreves det en reguleringsendring kan det bli en lengre prosess, men i lys av boligtiltak fra byrådet kan saken bli prioritert, uttalte byutviklingssjefen da.