Lene Marlin prisnominert etter åpenhet om selvmord

Lene Marlin er nominert til pris for sin åpenhet om psykiske lidelser.

Lene Marlin er nominert til Plan Norges Jentepris.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

JENTEPRISEN: Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge, sier prisen går til noen som har gjort en innsats for å bedre situasjonen for jenter i Norge eller internasjonalt.  Foto: Plan Norge

nyheter

Tromsø-artisen Lene Marlin er nominert til Plan Norges Jentepris for sin åpenhet om psykiske lidelser, det skriver Plan Norge i en pressemelding.

«Lene Marlin stod fram og skapte debatt om psykiske lidelser og stigma omkring dem», heter det i nominasjonen fra en enkeltperson.

LES OGSÅ: – Skjønte ikke alvoret i Lene Marlins situasjon

Spesiell innsats

Prisen deles ut til en person eller organisasjon som har gjort en spesiell innsats for å bedre situasjonen for jenter i Norge eller internasjonalt.

- Det finnes dessverre jenter i Norge som ikke får oppfylt alle sine rettigheter. Med Jenteprisen ønsker vi å løfte fram ildsjeler og organisasjoner som arbeider for å stoppe krenkelser mot disse jentene og som bidrar til at alle jenter sikres beskyttelse og frihet til å gjøre egne valg, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge, i en pressemelding.

Tromsø-artisten skrev tidligere i år en åpenhjertig kronikk i Aftenposten hvor hun åpent fortalte om psykiske vansker og selvmordstanker, som fikk massiv respons.

LES OGSÅ: - En av de modigste jeg kjenner

- Jeg prøvde å ta mitt eget liv

- Jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg aldri skulle snakke om dette offentlig. [...] Men år har gått, og jeg har innsett at jeg aldri blir helt ferdig med det. Det er en del av meg. Jeg lever med det hver dag og kommer til å bære det med meg for resten av livet. Så da kan jeg like godt si det høyt: At jeg prøvde å ta mitt eget liv. At jeg ikke fikset det konstante presset, skriver Lene Marlin i kronikken.

Unni Claussen, kommunikasjonsrådgiver i Pan Norge, synes det er mange spennende navn blant årets nominerte.

- Lene Marlin er en av tjue nominerte fra hele landet, og det er flott å se bredden som finnes blant de nominerte når det gjelder de ulike sakene de representerer. Alle står for forskjellige saker som er viktige for jenters situasjon og jenters rettigheter, både i Norge og internasjonalt, sier Claussen, som også sitter i sekretariatet for Jenteprisen 2014.

LES OGSÅ: Lene Marlins nærmeste: – Stolt av deg!

Deles ut på jentedagen

Plan Norges Jentepris deles ut for tredje år på rad, på FNs internasjonale jentedag 11. oktober.

- Det blir en flott seremoni i Jakobkirken hvor alle de nominerte blir presentert og vinneren blir kåret. Forhåpentligvis kommer mange av de nominerte. Vi håper Lene Marlin setter pris på nominasjonen og at hun kommer på prisutdelingen, sier Claussen til iTromsø.

Lene Marlin og de andre nominerte til Jenteprisen 2014 vil vurderes av en jury ledet av Knut Storberget. Med seg i juryen har Storberget blant annet med seg idrettsutøver Birgit Skarstein, tidligere seksjonsleder i Politiet Hanne Kristin Rohde og barneombud Anne Lindboe.

- Prisen er viktig fordi den gir oppmerksomhet til arbeidet for å sikre alle jenter deres rettigheter, som beskyttelse mot vold og overgrep. Dette er en sak jeg brenner for, og med prisen mener jeg vi kan inspirere andre til å støtte dette arbeidet, sier Storberget.

Andre nominerte til prisen er blant annet blogger Susanne Kaluza, Safia Abdi Hasse og Dina Stiftelsen.

Kandidater til prisen nomineres gjennom en åpen nominasjonsprosess og nominasjonen på Lene Marlin kommer fra en enkeltperson.

I fjor ble prisen tildelt Fakhra Salimi, grunnlegger av Mira-senteret, og i 2013 gikk prisen til jordmor Sara Kahsay som har jobbet mot kjønnlemlestelse.