Kjell kutter bilen til fordel for denne doningen

Kjell Magne Mælen har nesten parkert bilen for godt etter at han fikk seg el-sykkel i juni. Siden har el-sykkelen blitt brukt både på jobb, fritid og i ferien.

el-sykkel: Kjell Magne Mælen har brukt el-sykkelen sin til å komme seg fram i Tromsø helt siden juni. Foto: Egil Rogstad 

nyheter

– Følelsen å gå fra vanlig sykkel til el-sykkel er nesten akkurat den samme som jeg fikk som barn da jeg lærte å sykle for aller første gang, forteller Mælen entusiastisk.

El-sykler skiller seg fra vanlige sykler ved at de har installert en hjelpemotor med tilhørende batteri som hjelper til i tråkkingen. Motorstyrken stiller man etter eget ønske og målet med el-sykkelen er at det skal være et behagelig og miljøvennlig fremkomstmiddel.

Ny hverdag

Kjell Magne fikk sin el-sykkel i midten av juni og siden den gang har han kun brukt bilen ved fem anledninger.

– Jeg bruker sykkelen til det meste. Blant annet bruker jeg den til å komme til, fra og rundt på jobb, til butikken og på turer med kona og venner. I sommer var vi en vennegjeng som var på sykkelferie med el-sykkel i Belgia og Nederland, noe som var utrolig gøy selv for den største skeptikeren i gjengen, ler Mælen som til daglig jobber som dekan på universitetet.

De største fordelene med elektrisk sykkel er ifølge Mælen at man kommer seg ut i frisk luft, sparer bil-, bensinutgifter samt miljøet samtidig som man kommer seg raskere rundt i byen sammenlignet med bil fordi man slipper å lete etter parkeringsplass.

– Med motoren på el-sykkelen kan man kutte de bratteste bakkene, som vi har en del av i Tromsø, slik at man slipper å komme svett og sliten på jobb. Om vinteren får man enkelt piggdekk på hjulene slik at den kan brukes hele året. Alt i alt kommer jeg ikke på noen ulemper ved å ha el-sykkel, smiler Mælen.

Fremtidens transportmiddel

Mælen deltar sammen med 13 andre tromsøværinger som el-sykkelambassadører i kommunen i regi av Framtiden i våre hender Nord. Daglig leder Svein Gunnar Karlstrøm forteller om utelukkende positive tilbakemeldinger fra alle parter.

– Mange av deltakerne har allerede syklet over 100 mil siden oppstarten. Folk i alle aldre er veldig fornøyde med sykkelen og de forteller at de har kommet seg mer ut og er i bedre form etter at de fikk el-sykkel.Tilbakemeldinger fra forhandlere og markedet tilsier nå at antall el-sykkelbrukere vil skyte til værs og vel så det i årene som kommer, så det jo på at det er flere og flere som ser de store fordelene ved å ha el-sykkel, avslutter Karlstrøm.